Ministrul german de Externe: Pentru noi, securitatea Israelului şi securitatea tuturor evreilor din Germania nu sunt negociabile – Cronica Externă

Europa

1. Șeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, şi-a exprimat joi ”solidaritatea” cu Israelul, lansând în acelaşi timp un apel la o încetare a focului între acesta şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza. ”Daţi-mi voie să o spun foarte clar, pentru noi, securitatea Israelului şi, odată cu ea, securitatea tuturor evreilor din Germania nu sunt negociabile, iar Israelul poate conta întotdeauna pe acest lucru”, a subliniat Maas. (Hotnews)

2. Fondul suveran de $1,3 miliarde de dolari al Norvegiei renunță la acțiunile deținute în două firme care au fost implicate în dezvoltarea așezărilor israeliene din Cisiordania „construite cu încălcarea dreptului internațional”. (AlJazeera)

3. BBC a oferit scuze după ce o anchetă a arătat că jurnalistul Martin Bashir a folosit metode „înșelătoare” pentru a obține un interviu cu prințesa Diana, în momentul în care căsătoria ei se destrăma. Potrivit anchetei, BBC a ascuns tacticile „înșelătoare” pe care jurnalistul Martin Bashir le-a folosit pentru a-și asigura faimosul interviu cu prințesa Diana și „nu a respectat standardele de integritate și transparență”. (Digi24)

4. Angela Merkel, care conduce Germania de 16 ani şi patru mandate, în care s-a confruntat cu o serie de crize europene şi de încercări diplomatice, are o singură ambiţie, şi anume să nu se spună despre ea că a fost o ”leneşă”. (News.ro)

SUA

5. Statele Unite au renunţat să impună sancţiuni principalei societăţi care participă la construirea gazoductului Nord Stream 2, care uneşte Rusia şi Germania, un proiect care creează disensiuni puternice între Washington şi Berlin. (News.ro)

6. Legiuitoarea americană Alexandria Ocasio-Cortez şi alţi progresişti au prezentat o rezoluţie în încercarea de a interzice o vânzare de arme către Israel. „În timp ce numeroase voci, inclusiv cea a preşedintelui (SUA, Joe) Biden, susţin o încetare a focului, noi nu ar trebui să trimitem armament ‘de atac direct’ prim-ministrului (israelian Benjamin) Netanyahu pentru a prelungi violenţa”, a scris aleasa democrată din Camera Reprezentanţilor într-un comunicat. Iniţiativa are foarte puţine şanse, dar demonstrează tensiunile în rândul democraţilor americani în faţa conflictului israeliano-palestinian. Administrația Biden a aprobat pe 18 mai o vânzare de arme destinată Ministerului Apărării israelian în valoare de $735 milioane. (Hotnews)

Rusia

7. Rusia se confruntă periodic cu tentative ale unora de „a mușca” ceva de la ea, însă ea „le va sparge dinţii” tuturor celor care intenţionează să facă aceasta, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei şedinţe a comitetului organizatoric rus „Pobeda”, înființat în anul 2000 pentru a promova „patriotismul”, conform discursului șefului de la Kremlin. (Digi24)

8. Organizarea unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden nu a fost stabilită încă, însă discuţii între diplomaţi ruşi şi americani pe această temă sunt ”pozitive”, apreciază joi Kreminul. (News.ro)

Orientul Mijlociu

9. Cabinetul de securitate israelian se reunește joi seară pentru a discuta despre un posibil armistițiu după 11 zile de conflicte armate între Israel și mișcarea palestiniană Hamas aflată la guvernare în Fâșia Gaza, au declarat pentru AFP surse oficiale. (Hotnews)

China

10. China acuză o navă de război americană, distrugătorul USS Curtis Wilbur, de faptul că a pătruns în mod ilegal în apele sale teritoriale, la Marea Chinei de Sud, un ultim episid într-un vechi diferend între cele două ţări pe tema unor revendicări contestate ale Beijingului ale acestei căi de navigaţie foarte frecventate. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
“Uniunea Europeană trebuie să aducă producția de medicamente înapoi în Europa” – Cronica Externă
Marocul devine a patra țară arabă care normalizează relațiile cu Israel – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău