Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: În ultimii doi ani s-au investit în ţara noastră peste 35 de miliarde de euro – Cronica serii

1. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că România se dezvoltă prin investiţii şi a precizat că în ultimii doi ani s-au investit în ţara noastră peste 35 de miliarde de euro. (News.ro)

​2. Producția de electricitate din panourile fotovoltaice a depășit 1.100 de MW vineri în jurul prânzului, potrivit datelor Transelectrica. În total, sursele regenerabile au asigurat 3.500 de MW, adică jumătate din producția țării, iar 1.300 de MW au mers la export. (Hotnews)

3. Producția de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar, potrivit datelor provizorii anunțate de INS. (Profit.ro)

4. Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care IRCC a coborât la 5,90% în T2/2024, potrivit anunțului făcut de BNR azi. O scădere suplimentară de până la 5,84% este așteptată să se producă în T3 2024, situând acest indicator sub nivelul de 6% în jurul căruia a fluctuat până acum. (Economica)

Din Cronica de Tehnologie: Peste 100 de șefi și investitori ai companiilor americane de tehnologie vor face lobby împotriva reglementării AI-ului la un eveniment ce va avea loc pe 1 mai la Washington. Zeci de parlamentari sunt așteptați să fie prezenți la acest eveniment, numit Hill & Valley Forum. (NY Times)

5. INS a anunțat că anul trecut numărul mediu de pensionari a scăzut cu 24.000 de persoane, la 4,98 milioane persoane, comparativ cu 2022. Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, la 2.113 lei. (News.ro)

6. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât sub 25 de bani/l, cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce liderul pieței, OMV Petrom, a decis joi după-amiaza să reducă cu 3 bani/l prețul combustibilului diesel, lăsând prețul benzinei neschimbat. (Profit.ro)

7. Un singur dosar penal pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată în ultimii trei ani, se arată într-un răspuns de la Ministerul Public la o întrebare adresată de deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților. (G4Media)

8. Inflația din SUA a crescut ușor la 2,5% în februarie, de la 2,4% cât a fost în ianuarie, conform datelor Rezervei Federale. (FT)

Din Cronica de Divertisment: Documentarul românesc „Phoenix: Povestea” este disponibil de astăzi în cinematografe și prezintă povestea trupei rock Phoenix, care împlinește 60 de ani de activitate. Documentarul include imagini de arhivă care nu au mai fost prezentate public până acum.

9. Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza, în faţa „foametei care se instalează” pe teritoriul palestinian. (Digi24)

10. Numărul de nașteri a scăzut la un nou minim istoric în Italia anul trecut, 2023 marcând al 15-lea an consecutiv de declin al ratei natalității pentru țara din peninsulă. Este cel mai mic număr de nașteri după unificarea de la 1861, când populația țării era de 3 ori mai mică. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – DNA cere Senatului ridicarea imunității lui Tăriceanu
Cronica serii – Vicepreședinte PNL îl atacă pe Cioloș numindu-l arogant

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău