Ministrul Muncii a anunţat că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3000 de lei. Ciucă neagă vreo discuție pe subiect – Cronica serii

1. Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie la 1.745 de lei (News.ro). Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă vor fi majorate pensiile şi salariile de la 1 ianuarie 2023, cum a propus PSD, că ceea ce a anunţat Marius Budăi în acest sens, nu a fost discutat în coaliţie şi nici în Guvern. Liderul PNL a mai spus că a discutat cu liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu despre acest subiect, însă a rămas la nivelul de intenţie. (News.ro)

2. Rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2022, în sesiunea august – septembrie, este de 32,5%, cu 2,2% mai mult față de sesiunea de toamnă a anului trecut (30,3%). În același timp, este cea mai ridicată rată de succes consemnată pentru acest tip de sesiune din anul 2009 până în prezent, conform Ministerului Educației. (Hotnews)

3. Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a avizat un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați. Următorul pas este votul în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. Ulterior, proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. (Profit.ro)

4. Miniştrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că această decizie ”va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult. (News.ro)

Din Cronica de Business: Pentru prima oară în ultimii aproape 3 ani, prețul mediu al caselor din SUA a scăzut, în iulie, comparativ cu iunie. Scăderea a fost de 0,77%, conform datelor Black Knight. Este cea mare scădere înregistrată, la nivelul unei luni, din ianuarie 2011 până în prezent. Totodată este a doua cea mai mare scădere înregistrată din 1991 până în prezent, la nivelul lunii iulie. (CNBC)

5. Gigantul energetic rus Gazprom a înregistrat în primul semestru din 2022 un profit net record, de 2.500 miliarde de ruble ($41,75 miliarde), iar Consiliul său de Administraţie a recomandat distribuirea unor dividende intermediare. (Digi24)

6. Inflaţia din Marea Britanie ar putea creşte la peste 22% anul viitor, dacă preţurile energiei îşi vor continua spirala ascendentă, a avertizat banca americană de investiţii Goldman Sachs. (News.ro)

7. Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că și-a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream, din cauza lucrărilor de întreținere care se preconizează că vor dura trei zile. (Hotnews)

8. YouTube a făcut mari eforturi pentru a elimina conținutul extremist islamic, însă, a făcut-o la presiunea firmelor de publicitate, nu a politicienilor. În afară de asta, platforma a eșuat în a modera celelalte forme de extremism, inclusiv așa-zisul naționalism alb, se arată într-o nouă carte. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință folosesc învățarea mecanică pentru a încerca să deslușească cum comunică animalele între ele, cu focus pe lilieci, ciori, șoareci și balene. Tehnologia a analizat 36.000 de sunete făcute de șoareci și a reușit să identifice dialectele diverselor colonii și semnăturile vocale individuale ale animalelor. (NYTimes)

9. NASA va încerca sâmbăta să lanseze racheta Artemis I spre Lună, la cinci zile după ce mai multe probleme tehnice au amânat lansarea inițială. (WSJ)

10. Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă că a aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, apreciind că oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale şi în bine, dar şi în rău, referindu-se la faptul că mesajul ultimului lider al URSS a fost acela că sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. ”Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat”, subliniază Iliescu. „Un lucru nu i se poate reproşa: că nu a avut curajul schimbării. Fie şi numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Voi introduce consumul de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării – Cronica serii
Studiu MedLife: Gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populaţie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău