Ministrul Muncii: Creșterea salariului minim este obligatorie pentru ca românii să poată pune o pâine pe masă – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Creșterea salariului minim este obligatorie pentru ca românii să poată pune o pâine pe masă, a declarat ministrul Muncii. “Contextul economic și social, repet, impune acest lucru. Cred că se impune să luăm măsura de majorare a salariului minim. Repet, impune și contextul economic și cel social. Repet, înțeleg ceea ce spune mediul de afaceri, dar trebuie să înțeleagă și dumnealor că și angajații trebuie să își plătească utilitățile ca și ei, trebuie să își ducă copiii la școală și trebuie să își hrănească copiii.” (Digi24)

2. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat  România de încălcarea Cartei şi Convenţiei Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, pentru că a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei care urma să ia parte la Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), programată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie. Ministerul român de Externe a transmis că cele 14 persoane, jurnalişti ai Russia Today, au fost notificaţi abuziv ca fiind oficiali ruşi. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipajul de dublu rame masculin (M2-), compus din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, s-a clasat pe primul loc la Campionatul Mondial de canotaj de la Racice, obținând medalia de aur. Pe locul doi s-a clasat Spania, iar pe trei a terminat Marea Britanie.

3. Spitalul Judeţean Constanţa a suspendat operaţiile care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor, care are rol în decontractarea musculaturii pacientului. (Hotnews)

4. Vladimir Putin se va adresa vineri, 30 septembrie, Parlamentului reunit într-o sesiune extraordinară și va anunța „aderarea” regiunilor ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie la Federația Rusă, relatează agențiile de presă TASS și RIA Novosti, citând surse politice. (Libertatea)

Promo: Antreprenorul Răzvan Pascu și dezvoltatorul imobiliar SOBHA organizează o serie de evenimente despre investițiile imobiliare în Dubai. Aceștia vor ajunge la Iași (pe 28 Septembrie), Suceava (pe 29 Septembrie), Bacău (30 Septembrie), Brăila (1 Octombrie), Galați (2 Octombrie), precum și la Chișinău pe 8-9 Octombrie. Evenimentul va fi nu doar unul informativ despre cartierul premium SOBHA Hartland, situat la doar 7 minute de Burj Khalifa, ci și cu vânzare. Vor exista oferte speciale și stoc suplimentar de unități. Rezervarea se va putea face achitând doar 2% din valoarea imobilului, iar toți cei care achiziționează în ziua respectivă vor primi cadou și o excursie luxury în Dubai. Persoanele interesate se pot înscrie completând acest formular sau prin mesaj pe WhatsApp la numărul de telefon 0733338224.

5. Producătorii de oțel din Europa reduc producția din cauza prețurilor mari ale energiei, existând avertismente că riscă închiderea în masă a fabricilor, într-un sector în care lucrează peste 300.000 de angajați și care contribuie cu zeci de miliarde de euro la economia regiunii. Chiar și cu patru turbine eoliene și peste 50.000 de panouri solare la sediul său din estul Belgiei, producătorul de oțel inoxidabil Aperam a fost forțat să oprească producția, din cauza prețurilor în creștere ale energiei.
(Profit.ro)

6. Italienii îşi aleg duminică cel de-al 70-lea guvern în cei 76 de ani de la înfiinţarea Republicii italiene. Ultimele sondaje arată o victorie importantă a unei coaliţii alcătuită din partide de dreapta şi extremă dreaptă, dominată de partidul Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni, care ar putea să devină prima femeie şefă a Guvernului de la Roma. (News.ro)

7. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) se va prăbuși în mod intenționat pe mica lună Dimorphos din cadrul sistemului binar de asteroizi Didymos în 26 septembrie pentru ca NASA să înțeleagă mai bine modul în care ar putea devia traiectoria unui asteroid pentru a evita un impact cu Pământul. Evenimentul va fi transmis în direct pe canalul de Youtube al NASA. (CNN)

8. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut sâmbătă Ucrainei și Rusiei să nu lase războiul să se „extindă”, în timpul discursului său în fața Adunării Generale a ONU. „Facem apel la toate părțile implicate să împiedice escaladarea crizei și să protejeze drepturile și interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare”, a spus Yi, făcând apel la o „rezolvare pașnică”. (G4Media)

9. Iranul trebuie să acţioneze hotărât împotriva protestelor ce s-au extins în întreaga ţară după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, a indicat sâmbătă preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Ebrahim Raisi a ”subliniat necesitatea de a face distincţie între proteste şi perturbarea ordinii şi securităţii publice, şi a descris evenimentele drept o revoltă”, conform mass-mediei publice de la Teheran. (Digi24)

10. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul, la tribuna Adunării Generale a ONU, de faptul că ”nu crede în pace” şi că pune în dificultate soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian, un discurs denunţat de către Israel. (News.ro)

Fotografia dimineții este din Teheran, capitala Iranului, unde protestatarii au blocat șoselele, după decesul tinerei de 22 de ani. Associated Press:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 4000 de decese confirmate după cutremurul din Turcia – Cronica dimineții
România a obţinut locul I pe ţări la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău