Telescopul spațial James Webb a realizat primele imagini cu planeta Marte – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat că își menține planul de a lansa racheta Space Launch System împreună cu capsula fără echipaj uman Orion din cadrul misiunii Artemis I în 27 septembrie. Totuși, există mari șanse ca în ziua respectivă zona de lansare a să fie afectată de o furtună care are potențialul de a se transforma într-un uragan. Prin urmare, nu este exclus ca lansarea să fie amânată pentru câteva zile. (Space)

2. SpaceX a confirmat că a efectuat cu succes un test static cu 7 motoare Raptor pentru racheta Starship, care ar urma să fie folosită în viitor pentru misiuni cu echipaj uman spre Lună și Marte. Urmatorul test static va avea loc cu 8 motoare Raptor, iar Elon Musk afirmă că primul test complet cu cele 33 de motoare Raptor ale rachetei Starship ar putea avea loc peste numai câteva săptămâni. (Space Exploration România)

3. Telescopul spațial James Webb a realizat primele imagini cu planeta Marte. Principalul avantaj oferit de telescop comparativ cu sondele clasice este că James Webb poate captura imagini cu rezoluție ridicată pentru fenomene precum furtuni de nisip, schimbări de sezon și alte procese specifice unei zile marțiene, inclusiv răsăritul și apusul Soarelui. (NASA)

4. Landerul InSight de pe Marte a înregistrat pentru prima oară sunetele mai multor impacturi de meteoroizi cu planeta Roșie. Este vorba despre patru impacturi din anii 2020 și 2021, iar landerul a detectat undele seismice ale ale acestora cu ajutorul unui seismometru. Impacturile au avut loc la distanțe cuprinse între 85 și 290 de kilometri de poziția în care se afla InSight. (NASA)

5. Sonda spațială Juno va trece în 29 septembrie la o distanță de numai 358 de kilometri de satelitul Europa al planetei Jupiter. Se anticipează că sonda va furniza unele dintre cele mai detaliate imagini ale satelitului și că va colecta date importante cu privire la compoziția suprafeței și a interiorului, a ionosferei și a modului în care satelitul interacționează cu magnetosfera Jupiter. (JPL)

6. Sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) se va prăbuși în mod intenționat pe mica lună Dimorphos din cadrul sistemului binar de asteroizi Didymos în 26 septembrie pentru ca NASA să înțeleagă mai bine modul în care ar putea devia traiectoria unui asteroid pentru a evita un impact cu Pământul. Evenimentul va fi transmis în direct pe canalul de Youtube al NASA. (CNN)

7. Telescopul spațial James Webb a realizat o serie de imagini spectaculoase cu planeta Neptun, la un nivel de detaliu care nu a mai fost posibil de la misiunea sondei spațiale Voyager 2 în 1989. În plus, telescopul a realizat imagini cu 7 dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun. (IFLScience)

8. O echipă de cercetători japonezi a publicat un studiu cu privire la metodele de observare și, eventual, de anticipare a exploziilor unor supernove. Studiul are potențialul de a ne ajuta să înțelegem mai bine cum și mai ales când se pot produce supernovele în Univers, în contextul în care ce se întâmplă înainte de finalul vieții unei stele reprezintă încă un mister pentru astronomi. (High Energy Astrophysical Phenomena)

9. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine spectaculoasă cu două galaxii numite SDSS J115331 și LEDA 2073461 care par să intre în coliziune. Cu toate acestea, cele două galaxii nu interacțiunea deloc și se află la o distanță pareciabila una de cealaltă, astfel că aliniamentul care pare să sugereze o coliziune este pur și simplu o coincidență. (Science Alert)

10. Compania privată Axiom Space va trimite doi astronauți din Arabia Saudită pe Stația Spațială Internațională, în cadrul unui program în care folosește capsule Dragon-Crew furnizate de SpaceX. Unul dintre cei doi astronauți va fi o femeie. Misiunea va avea loc cel mai devreme în anul 2023, iar anunțul a fost făcut de agenția spațială saudită și confirmat ulterior de Axiom Space. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul spațial James Webb se lansează sâmbătă – Cronica Spațială
Astronomii au observat o erupție vulcanică pe o cometă – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău