Ministrul Sănătăţii: Epidemia de coronavirus se află pe o pantă descendentă şi este controlabilă – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus se află pe o pantă descendentă, în România, şi că este controlabilă. Ministrul spune că în vară ar putea să nu mai fie obligatorie masca de protecţie şi că până acum au fost testaţi aproximativ 270.000 de oameni pentru infecţia cu SARS-CoV-2. (News.ro)

2. Rata șomajului în București la finalul lunii aprilie a fost de 1,28%, un număr de 15.186 de șomeri fiind înregistrați în această perioadă în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București. (Profit.ro)

3. Consumul în SUA a scăzut în aprilie cu 13,6%. Este cea mai mare scădere înregistrată la nivelul unei luni din 1959, de când a început să fie măsurat. În martie scăderea a fost de 6,9%. Economia americană depinde în proporție de 2/3 de consum. (Reuters)

Una din Cronica de Business: Cele două luni de izolare socială şi restricţii de circulaţie au stimulat anumite activităţi desfăşurate de români, atât din punct de vedere al nevoii de a compensa lipsa de mişcare şi preocupare, cât şi ca soluţie pentru lungile ore ale zilei, astfel că au explodat vânzările pentru anumite produse, de exemplu pentru gătit, curăţenie şi grădinărit, în unele cazuri dublându-se. (News.ro)

4. Banca Națională a României a redus prognoza de inflație pentru acest an la 2,8% și la 2,5% pentru finele anului viitor, ca urmare a efectelor COVID 19 asupra cererii interne în perioada următoare. Banca centrală notează că perspectiva este marcată de incertitudini și că riscurile cele mai mari vin dintr-o creștere a cazurilor de infectare sau o revenire a contaminărilor în viitor care să ducă la o criză economică persistentă. (Profit.ro)

5. Preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor întrerupe legăturile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „China are un control total asupra Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în pofida faptului că a plătit o contribuţie de doar $40 de milioane pe an, în comparaţie cu ceea ce au plătit Statele Unite, o sumă care este de aproximativ $450 de milioane pe an”, a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Casa Albă. (News.ro)

6. China va ataca Taiwanul dacă nu există nicio altă cale de a-i opri independența, a declarat unul dintre cei mai importanți generali chinezi. (Reuters)

7. Economia Suediei a crescut pe primul trimestru cu 0,4%, rată anuală. Suedia nu a aplicat măsuri dure de izolare însă numărul persoanelor infectate și al deceselor înregistrate este mai mare decât cel al țărilor vecine, Danemarca, Norvegia, Finlanda, însumat. (CNBC)

Una din Cronica Externă: Secretarul britanic pentru afaceri externe, Dominic Raab a declarat că Marea Britanie ar putea oferi celor trei sute de mii de oameni care dețin pașapoarte de naționalitate britanică în afara țării o soluție pentru obținerea cetățeniei britanice, dacă China nu va reveni asupra cursului actual privind noua lege de securitate națională din Hong Kong. (BBC)

8. Pentru prima oară din 1885, în SUA s-a consumat anul trecut mai multă energie produsă din surse regenerabile decât din cea produsă în centralele pe cărbune. (Link)

9. Un român a devenit cel mai bătrân bărbat din lume după ce britanicul Bob Weighton, care deținea acest titlu, a murit joi, la vârsta de 112 ani. Dumitru Comănescu are 111 ani și șase luni și trăiește în București. (Hotnews)

10. Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, în timpul unei arestări la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, a fost arestat, au anunţat vineri autorităţile locale. George Floyd este un afro-american al cărui deces a declanşat proteste în întreaga ţară. Într-o înregistrare video poate fi văzut poliţistul alb care ţine genunchiul pe gâtul lui Floyd aproape 9 minute în timp ce acesta, culcat la pământ, îi spune că nu poate să respire. George Floyd a murit la scurtă vreme după aceea. (News.ro)

Fotografia dimineții – O captura de pe CNN:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – A fost publicat bugetul pe 2019
Documentarul „Colectiv” se află pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare la două categorii ale premiilor Oscar 2021 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău