Ministrul Sănătății: Guvernul urmează să propună renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise neaglomerate – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că Guvernul ar urma să propună să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise neaglomerate. Ministrul a precizat că România se află pe o pantă descendentă a valului 3, însă acest lucru nu înseamnă și că am scăpat de pericolul pandemiei. (EuropaFM)

2. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, referitor la decesele de coronavirus, că s-ar feri să spună că ”se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”. Mihăilă a precizat că în baze de date diferite s-au obţinut date diferite, dar prin metode diferite de raportare. ”S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”, afirmă Mihăilă, precizând că fie nu au fost raportate corect decesele, fie nu au fost înregistrate corect, fie nu au fost diagnosticate ca atare. (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Grupul de firme Telekom România a înregistrat în primul trimestru al anului venituri totale de €210 milioane, de la €237 milioane în martie 2020, în timp ce EBITDA a urcat cu €3 milioane, la €37 milioane. (Profit.ro)

3. Sistemul bancar a înregistrat un excedent de lichiditate în aprilie, după ce în februarie și martie a fost sub presiunea aversiunii la risc a investitorilor internaționali și a posibilelor vânzări de valută de către banca centrală pentru protejarea leului, în condițiile turbulențelor de pe piețele emergente. Băncile au înregistrat o medie zilnică a excesului de lichiditate de 4,6 miliarde de lei în aprilie, față de un deficit mediu zilnic de aproape 2 miliarde de lei în martie. În februarie, excesul de lichiditate scăzuse deja la 2,4 miliarde de lei de la 8,4 miliarde de lei în ianuarie. (Profit.ro)

4. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București va fi convocat joi la prânz, dacă rata de infectare în Capitală se va menține sub 1,5 la mia de locuitori. Deschiderea restaurantelor, a cinematografelor, teatrelor la 50% din capacitate, față de 30%, și organizarea de concerte în aer liber, cu până la 300 de spectatori, se numără printre măsurile care ar putea fi decise azi. (Hotnews)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

5. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că ”în jur de 40% – jumătate cel mult” dintre profesorii din Bucureşti sunt vaccinaţi. Stoica afirmă că şi-ar dori ca în toate instituţiile rata de vaccinare să fie mai mare. ”O rată de vaccinare mică aduce cu ea nesiguranţă”, a declarat prefectul Capitalei. (News.ro)

6. Bursa americană a coninuat să scadă, indicii Dow Jones Industrial și S&P 500 înregistrând cel mai mare declin, pentru o perioadă de trei zile, din ultimele aproape șapte luni. Investitorii sunt îngrijorați de creșterea inflației, după ce prețurile de consum au înregistrat, în aprilie, cea mai mare creștere din ultimii aproape 13 ani. Rezerva Federală ar putea crește dobânda de referință pentru a controla inflația. (WSJ)

O știre din Cronica Externă: Republicanii din Camera Reprezentaților au dat-o afară, din structurile de conducere, pe colega lor Liz Cheney. Liz, care este fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a criticat declarațiile referitoare la fraudarea votului la alegerile prezidențiale, considerând că minciunile lui Donald Trump și a fanilor săi subminează democrația americană și Constituția. Domnișoara Cheney este unul din cei 10 republicani din Camera care au votat, în ianuarie, pentru suspendarea președintelui Trump, în ultimele zile ale mandatului acestuia. (WSJ)

7. Întreaga piața de criptomonede a pierdut până la $365 de miliarde după ce Elon Musk, CEO-ul Tesla, a anunat că nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru mașinile vândute de companie. Prețul unui Bitcoin a scăzut sub $50.000 pentru prima oară din 24 aprilie. Musk s-a arătat îngrijorat de creșterea consumului de combustibili fosili, în special cărbune, pentru minarea și tranzacțiile cu Bitcoin. (CNBC)

8. Violențele dintre israelieni și arabii care trăiesc împreună, în orașele din Israel, au ajuns la cel mai grav nivel din 2000, de la a doua Intifadă. Forțele israeliene au ucis 53 de palestinieni, dintre care 14 erau copii, în timp ce 6 israelieni au murit după atacurile cu rachete trase de Hamas. (Axios)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep a abandonat ieri în meciul cu Angelique Kerber de la Roma, pe când conducea cu 6-1, 3-3. Simona a acuzat dureri puternice la gamba piciorului stâng și a trebuit să fie ajutată ca să ajungă la scaun. După meci, sportiva din România a anunțat pe Twitter că a suferit o ruptură musculară la gambă și va face un RMN amănunțit în cursul zilei de azi. Tot ieri au pierdut la Roma Sofia Kenin, Serena Williams, Naomi Osaka și Petra Kvitova. (Treizecizero)

9. Consilierul local USR PLUS Iaşi Cezar Baciu va fi exclus din partid, a anunţat liderul filialei judeţene, deputatul Cosette Chichirău. Baciu e acuzat că a încălcat linia partidului şi a votat alături de PNL proiectul de buget local. (News.ro)

10. La Poliția din Arad s-a declanșat o anchetă, după ce un polițist ar fi bătut o femeie din localitatea Buteni, pentru că nu purta mască. Agentul e acuzat că ar fi lăsat femeia inconștientă pe stradă, iar aceasta a fost luată de o ambulanță și dusă la spitalul din Ineu. (Digi24)

Fotografia dimineții – Israelieni adăpostiți sub un pod, în Tel Aviv, în timpul raidului cu rachete trase de Hamas din Fâșia Gaza. Gil Cohen-Magen/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Salariile bugetarilor au fost plafonate la nivelul din decembrie 2020 – Cronica dimineții
România ar putea încheia anul 2023 cu aproape 110 de kilometri noi de autostradă și drum expres finalizați – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău