Ministrul Sănătății: Informarea în cazul COVID se va face la fel ca la gripă, adică săptămânal – Cronica serii

1. Datele statistice ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie arată că în cursul anului trecut s-au înregistrat 15.925 cazuri de abuzuri, neglijare şi exploatare a copilului, iar în aproape 2.000 de cazuri s-a început urmărirea penală. (News.ro)

2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, într-un mesaj transmis presei, că informarea în cazul COVID se va face la fel ca la gripă, adică săptămânal și a argumentat că numărul de cazuri, spitalizări și numărul de pacienți la ATI sunt reduse. (G4Media)

3. Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual. Proiectul de lege incriminează distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infracțiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante și pedepse proporţionale. (News.ro)

4. Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, primul caz de variola maimuţei diagnosticat în România. un bărbat de 26 de ani din Bucureşti. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri. (News.ro)

5. Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invaziei Ucrainei. Cea mai mare parte a petrolului și gazelor rusești au mers în Uniunea Europeană, arată un raport al unui centru independent de cercetare cu sediul în Finlanda. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Google a suspendat un angajat care susținea că un bot de chat bazat pe AI a devenit conștient de sine. Blake Lemoine, unul din inginerii Google, a spus că un model lingvistic LaMDA (folosit de un chatbot pentru a simula dialogul) este o persoană, care are drepturi și ar putea avea și suflet. (WSJ)

6. Vladimir Putin a blocat Marea Neagră pentru a împiedica aprovizionarea cu cereale a Africii și Asiei, provocând foamete în țările de pe cele două continente, lucru care va genera milioane de refugiați și instabilitate în Uniunea Europeană, afirmă Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est. (Digi24)

7. Majoritatea jocurilor mobile și a aplicațiilor pentru copii colectează datele acestora și le vând, arată un studiu care a analizat 1.000 dintre cele mai populare astfel de jocuri și aplicații. 67% dintre aplicațiile de iPhone fac acest lucru. Pe Android, procentul ajunge chiar la 79%. (Washington Post)

8. Ministrul polonez al sănătății a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate. Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide. Conform legii în vigoare în Polonia, femeile care fac ilegal avorturi nu sunt pedepsite. Pasibile de pedeapsa cu închisoarea sunt doar persoanele care le ajută sau le convinge să scape de sarcină. (Digi24)

9. Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, a întrerupt temporar retragerile de bitcoin. Bitcoin s-a prăbușit sub $25.000, atingând cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, în timp ce investitorii se debarasează de cripto pe fondul unei vânzări mai ample a activelor de risc. (Profit.ro)

10. O rachetă Astra a eșuat în încercarea de a duce pe orbită sateliți meteo NASA. Lansarea s-a făcut cu succes, însă, o problemă la motor a apărut la 10 minute după lansare. Doi sateliți NASA au fost distruși. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Curtea Constituţională a luat decizia pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI
Igor Dodon, schimbare la 180 de grade: “România rămâne un partener strategic, de încredere”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău