Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane locuri – Cronica serii

1. Ministerul Educaţiei a transmis, luni, că 1.051 unităţi de învăţământ au început în scenariul roşu. De asemenea, 57 de unităţi continuă predarea online din cauza unor probleme de infrastructură, iar 13 unităţi sunt în carantină. Peste 8.000 de elevi şi 1.000 de angajaţi din învăţământ continuă şcoala online, fiind motivaţi medical. (News.ro)

2. Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu a primit niciun program de restructurare de la companiile de stat care înregistrează pierderi, însă afirmă că va menține decizia de a limita subvențiile numai către companiile care sunt profitabile. (Profit.ro)

3. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane locuri (1.249.624), după ce doar în ultima lună din 2020 statul a mai adăugat 4.000 de angajați în sectorul public. În perioada dintre sfârșitul lunii octombrie 2019 și finele anului 2020, în care PNL a guvernat singur, dar nedeținând majoritate în Parlament, numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 14.000. (Profit.ro)

Una din Sinteza săptămânii: Ministerul Educației a trimis opt statistici diferite despre elevii care nu pot învăța online. Nu i-a numărat bine, dar îi acuză că se bucură la o tabletă în plus » Nu uitați că profesorii încă n-au intrat la vaccinare, iar aceasta cam bate pasul pe loc, de fel.

4. România se află pe locul 14 la nivel global cu o rată de 4,41 de doze de vaccin anti COVID-19 administrate la suta de persoane, peste media europeană şi în faţa unor ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, mult mai eficiente, ţări precum Germania, Franţa Italia, Polonia, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. (G4Media)

5. Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. „La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei şi de asemenea creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie”, a adăugat preşedintele liberalilor. (News.ro)

6. Studenții critică decizia premierului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit cu trenul și cer Guvernului să înceteze aceste demersuri. Reacția vine după ce premierul Florin Cîțu a transmis ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților. Același punct de vedere l-a transmis și președintele PNL Ludovic Orban. (Link)

7. Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi liderul grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), a declarat, într-o conferinţă de presă, că au fost făcuţi deja primii paşi pentru a da în judecată statul privind despăgubirea antreprenorilor din industrie cu 500 de milioane de euro pentru restricţiile impuse în contextul pandemiei şi că Guvernul trebuie să livreze „imediat” această sumă. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii din zona recunoașterii faciale au renunțat treptat, de-a lungul timpului, să mai ceară consimțământul persoanelor ale căror imagini sunt folosite în cadrul proiectelor ce implică învățarea mecanică, arată un studiu care a vizat peste 130 de seturi de date folosite în decursul a peste 43 de ani. (MIT Technology Review)

8. Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de chinezii de la CanSino Biologics a dovedit o eficiență de 65,7% în prevenirea cazurilor simptomatice și o rată de 90,98% în prevenirea unori forme severe de boală într-o analiză intermediară a testelor clinice la nivel global, a spus ministrul pakistanez al Sănătății. (Hotnews)

9. Tesla a anunțat că a investit $1,5 miliarde în bitcoin și ar putea accepta plata pentru mașinile sale în această cryptomoneda. Bitcoin a urcat la un maxim record de $44.631/unitate pe platforma BitStamp după apariția informației. (WSJ)

10. Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat în turul al doilea al Australian Open, după ce a învins-o, luni, cu scorul de 6-2, 6-1, pe australianca Lizette Cabrera, locul 140 WTA, beneficiară a unui wild card. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta revistei The Economist din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Rata de imunizare faţă de SARS-CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20% – Cronica serii
Valeriu Gheorghiţă: 45% din centrele de vaccinare au activitate medie şi scăzută – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău