Ministrul Sănătăţii: România se situează sub ”linia roşie și suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar” – Cronica dimineții

Scurte: România suspendă zborurile către și dinspre Spania începand de azi. Autorităţile chineze au autorizat primele teste clinice asupra oamenilor ale unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus. Pacientul nr. 1 din Torino, declarat vindecat, a fost rediagnosticat pozitiv.

1. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că România se situează mult sub ”linia roşie” privind cazurile de coronavirus, astfel că ”suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar”, iar 90 la sută din cazurile de coronavirus din România sunt din import. De asemenea, Costache a spus că în faza a treia, în care speră să nu ajungem, se vor monta spitale mobile în Capitală. (News.ro)

2. Bursa americană a închis pe creștere puternică sesiunea de ieri. Indicele S&P 500 a crescut cu 6%, Nasdaq cu 6,2%, iar Dow Jones Industrial a câștigat 5,2%. (WSJ)

Una din Cronica Externă: Bordelurile legale din Europa au înregistrat pierderi de până la 50% săptămâna trecută, din cauza fricii de contaminare cu COVID-19, a declarat un proprietar din Berlin. Situații similare au fost raportate în Olanda și Grecia, prostituția legală nefiind o afacere care să poată beneficia de fondurile guvernamentale pentru companiile care riscă falimentul. (AP)

3. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat că se suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele. Vela a precizat că nu suntem în situaţia de a închide oraşe sau de a raţionaliza alimente, acestea fiind fake-news-uri. (News.ro)

4. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că statul este pregătit să susţină economia, fiind gândite mai multe măsuri, al căror impact financiar este estimat la 2% din PIB, adică 20+ miliarde lei. (News.ro)

5. Țările membre ale Uniunii Europene au decis, în unanimitate, să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor din afara blocului comunitar, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunțat cancelarul german Angela Merkel. (Hotnews)

6. În jur de 6.000 de cetățeni români, cu 830 de vehicule, blocați la granița dintre Austria și Ungaria, au primit aseară permisiunea guvernului maghiar a intra pe teritoriul maghiar și a reveni în țară în această noapte. (Hotnews)

7. Ministerul Mediului a reclamat aseară posibile arderi necontrolate de deşeuri, în zona de sud a Bucureştiului şi anunţat că Garda Naţională de Mediu s-a deplasat în zonă. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Aplicațiile de livrare a alimentelor înregistrează un număr record de download-uri în Statele Unite. Duminică, Instacart a avut 38.500 de download-uri, iar Walmart Grocery aproape 54.000. (TechCrunch)

8. Joe Biden a câștigat alegerile preliminare ale democraților în cele trei state unde s-a votat în această noapte: Florida, Illinois și Arizona. Rivalul său, Bernie Sanders, se va retrage, cel nai probabil, din cursa electorală. (USAToday)

9. Un studiu realizat de Societatea Italiană pentru Medicina Mediului, în colaborare cu Universităţile din Bari şi Bolognia, arată că ”există o legătură între concentraţia de particule PM 10 din atmosferă peste limita admisă, din perioada 10-29 februarie, şi numărul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. (News.ro)

10. Autoritățile de sănătate din SUA recomandă ca înmormântările să fie transmite live, online, pentru a evita adunarea unui număr mare de persoane ce ar putea ajuta la propagarea Covid-19. (BBC)

Fotografia dimineții – Un voluntar din Wuhan operează un robot folosit la dezinfectie. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Arabia Saudita expulzeaza ambasadorul canadian/productia de energie eoliana si solara a atins primul TW
Facebook a suspendat zeci de mii de aplicații care colectau datele utilizatorilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău