Ministrul Sănătăţii: Vrem să distribuim populației pastile cu iodură de potasiu ca să le aibă la îndemână, dacă va fi nevoie – Cronica dimineții

Schimbarea orei în România are loc în noaptea de 26 spre 27 martie, când se trece la ora de vară, astfel că ceasurile se dau cu o oră înainte la ora 3:00, care devine ora 4:00. În acest fel, 27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore.

1. PNL atrage atenţia că ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, ar trebui să ştie că măsura de reducere a CAS cu 5% este pozitivă pentru toţi românii şi pentru economie, potrivit unui comunicat de presă al partidului. Reducerea CAS de la 25% la 20% înseamnă o creştere a salariului mediu cu 317 lei. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie. Rafila a subliniat că pastilele recomandate în caz de accident nuclear conţin o cantitate de iod de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mare decât comprimatele pe care populaţia le foloseşte în mod uzual. (News.ro)

3. Uniunea Europeană va cumpăra colectiv gaze naturale. Ţările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziţii comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19. Platforma de achiziţii comune a UE va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia). (Digi24)

4. Dacă presiunile asupra prețurilor alimentează majorări salariale peste așteptări sau există implicații nefavorabile persistente la nivelul ofertei, inflația ar putea atinge valori mai ridicate pe termen mediu, se arată în buletinul Băncii Centrale Europene pe februarie. O posibilă moderare a cererii pe termen mediu ar putea reduce presiunile asupra prețurilor. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Serialul de comedie “Servant of the People” (“Slujitorul poporului”) cu Volodimir Zelenski în rolul principal este disponibil din nou pe Netflix începând din luna martie. Zelenski interpretează rolul unui profesor care devine președintele Ucrainei și încearcă să ducă o viață obișnuită fără privilegiile care decurg din funcție. Serialul a fost realizat în perioada 2015-2019 și s-a încheiat în același an în care Zelenski a devenit președintele Ucrainei și în viața reală. Serialul este disponibil doar cu subtitrare în limba engleză.

5. Limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat în Ucraina, precizează vineri Ambasada Ucrainei la București, care transmite o declarație a ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Potrivit acestuia nu există un consens cu Rusia nici în această privință și nici în legătură cu alte trei puncte despre care președintele Turciei, Recep Erdogan, care încearcă o mediere între Kiev și Moscova, afirmase că s-ar contura un acord. (Digi24)

6. Armata ucraineană a anunţat că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocând o ”distrugere semnificativă” a infrastructurii. (News.ro)

7. Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, le-a promis rușilor un „adevărat iad” în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră „medievală”, se va confrunta cu un război de gherilă constant al partizanilor ucraineni. (Hotnews)

8. Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a refuzat să ia parte la o întâlnire a grupului de la Vișegrad din capitala Ungariei. Cernochova și-a motivat decizia spunând că nu vrea să fie parte din campania electorală a premierului ungar Viktor Orban în condițiile în care pentru politicienii unguri e mai important petrolul ieftin din Rusia decât sângele ucrainenilor. (Link)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa României a fost învinsă, vineri seară, pe stadionul Steaua, cu scorul de 1-0 (1-0), de selecţionata Greciei, într-un meci amical, primul pentru tricolori cu Edward Iordănescu selecţioner. News.ro Iordănescu a ajuns la concluzia după meciul său de debut că are mult de muncă pentru a reuşi să ducă prima reprezentativă la un turneu final.News.ro

9. Mexic adăpostește cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a denunţat un ofiţer american de rang înalt. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a spus că țara să nu are astfel de informații. (Hotnews)

10. Ora Pământului 2022 – Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, are loc în 2022, pe 26 martie, începând cu ora locală 20.30, diferenţele fiind date de fusul orar. (G4Media)

Fotografia dimineții – Irina Zubchenko își plimbă câinele printre ruinele mall-ului din Kiev distrus de bombele rușilor. Rodrigo Abd/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Cancerul poate fi detectat în stadiu incipient printr-un test de sânge – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Guvernul impune cea mai mare taxă bancară din Europa, peste cea din Ungaria

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău