Moderna a anunţat că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii – Cronica serii

1. Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%). (News.ro)

2. Ungaria și Polonia au blocat, azi, adoptarea de către guvernele Uniunii Europene a bugetului 2021-2027 și a fondului de redresare. Ambasadorii guvernelor UE au participat azi la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei și Polonia. (Link)

3. Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi că va face o vizită oficială în Republica Moldova ”în perioada următoare”, după ce Maia Sandu își va prelua mandatul. Iohannis a anunțat că a primit invitația de la Maia Sandu, iar obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Cei doi demnitari au discutat telefonic luni dimineață. Președintele Iohannis nu a făcut nici o vizită oficială în Republica Moldova în mandatul de președinte al lui Igor Dodon și nici nu l-a primit pe acesta în vizită la București, în semn de respingere a politicii anti-UE a liderului de la Chișinău. (G4Media)

4. Municipiul Cluj-Napoca nu intră deocamdată în carantină, deşi rata incidenţei cumulate a cazurilor COVID-19 pe ultimele două săptămâni este de 9,04 la mia de locuitori. Autorităţile judeţene au decis amânarea, invocând mai multe motive. (Link)Advertisement

Promo: Vrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

5. România a avut în 2019 o valoare a producției agricole de 90 de miliarde de lei (19 miliarde euro), sau 5% din totalul Uniunii Europene, ceea ce o plasează pe locul șapte în UE. Înaintea noastră se află Franța (cu o valoare a producției agricole de 77 miliarde euro), Germania (58,2 miliarde euro), Italia (57,8 miliarde euro), Spania (51,7 miliarde euro), Olanda (29,1 miliarde euro) și Polonia (26,4 miliarde euro), arată datele publicate luni de Eurostat. (Profit.ro)

6. România a cheltuit în 2019 5,065 miliarde lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, adică 0,48% din PIB. Sectorul a avut, la finalul anului trecut, un număr de 43.973 de salariaţi, cu 1,7% mai puţini faţă de anul 2018, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Frauda comisă de angajaţi a generat companiilor, la nivel global, pierderi de 3,6 miliarde dolari, în 2019. Din cauza fraudei comise de angajaţi, numită şi frauda ocupaţională, companiile pierd anual 5% din venituri, potrivit Secret Private Investigations Agency (SPIA), care arată că în România, printre cele mai vizate sectoare pentru comiterea de fraude se numără asigurările, retailul şi energia, în timp ce industria bancară este mult mai puţin expusă riscurilor. (News.ro)

Una din Sinteza saptamanii: 6 percheziții sunt în desfășurare în ancheta de acolo, așa că unele informații privind ce s-a întâmplat nu sunt certe, voi centraliza peste o săptămână toate cele aflate. Ce știm sigur e că Lucian Micu – managerul spitalului de la Piatra Neamț – este un traseist prin trei partide și numit de PSD la conducerea spitalului, că e al 8-lea în această funcție în ultimul an și că Spitalul Județean Piatra Neamț prezenta nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților. Cu siguranță, nu este ultima secție ori ultimul spital care pune cetățenii în pericol. Spitalul Județean Giurgiu a avertizat deja că nu are autorizație de securitate la incendiu, greu de obținut, de altfel.

8. Descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși, înscriși într-un studiu de screening al cancerului pulmonar între septembrie 2019 și martie 2020, au dezvoltat anticorpi la coronavirus cu mult înainte de luna februarie, cand a fost depistat oficial primul pacient cu Covid-19 din Italia. (Profit.ro)

9. Facebook trebuie să elimine din întreaga rețea, nu doar local, postările defăimătoare la adresa politicianului Eva Glawischnig, conform deciziei Curții Supreme din Austria în ultimă instanță. Decizia se referă la toate postările identice, dar și la cele similare, acestea trebuind eliminate la nivel global de Facebook. (TechCrunch)

Una din Cronica de Tehnologie: iPhone 12 mini nu merge deblocat cu degetul mare, conform unui număr semnificativ de postări în social media și pe forumul oficial Apple. Utilizatorii spun că deblocarea dispozitivului se poate face cu alte degete și atunci când acesta este pus la încărcat ori folosit fără husă, dar nu și cu degetul mare. (Profit.ro)

10. LinkedIn a luat mai mulți bani pe reclame decât trebuia, din cauza unor erori de contorizare. Peste 418.000 de advertiseri au plătit mai mult din această cauză pe campaniile derulate în ultimii doi ani. Problema a fost că unele clipuri și reclame mergeau pe iOS chiar și când nu erau văzute în ecranul activ. (WSJ)

Fotografia serii vine din Washington DC, de la confruntările din weekend dintre simpatizanții lui Donald Trump și cei ai lui Joe Biden. Hannah McKay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ISIS mai controlează 700 metri pătrați în Siria
România va distruge 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, al căror termen de expirare este 30 iunie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău