Nelu Tătaru: Numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000 – Cronica serii

1. Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier al premierului Florin Cîțu, a declarat luni că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, față de cifele oficiale de 10-12.000 de cazuri. (Digi24)

2. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vor fi cumpărate circa 70 de milioane de teste pe bază de salivă pentru școli. Premierul Florin Cîțu a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să elaboreze astăzi cerințele minime de performanță pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achizițiile Centralizate. (G4Media)

3. Desfăşurarea unor festivaluri precum Untold sau Electric Castle, dar şi organizarea congresului Partidului Naţional Liberal la care au participat aproape cinci mii de persoane într-un spaţiu închis, sunt invocate în ordonanţa preşedinţială prin care Curtea de Apel Cluj a anulat, în urmă cu o săptămână, două Hotărâri de Guvern care privesc prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi actul normativ care reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru desfăşurarea unor activităţi în România. (News.ro)

4. România se numără din nou printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare deficit de cont curent în trimestrul al doilea al anului 2021, conform celor mai noi date publicate, luni, de Eurostat. Țara noastră ocupă locul 3, după Franța și Grecia. (Digi24)

Din Cronica de Business: Bursele din toată lumea au pierdut $3000 miliarde din capitalizări săptămâna trecută. Valoarea companiilor listate pe aceste burse a ajuns la $115.600 miliarde, echivalentul a 136.5% din PIB-ul global.

5. Parlamentul va modifica reglementările în vigoare astfel încât și persoanele care au test negativ Covid-19 să poată avea acces în restaurante și cinematografe, în localități cu o incidență de peste 6 la mie, a declarat premierul Cîțu. (Profit.ro)

6. PSD a anunţat că va vota la vedere moţiunea de cenzură şi face apel şi la parlamentarii celorlalte partide să voteze, la rândul lor, pentru demiterea Guvernului Cîţu. Social-democraţii au un caz de parlamentar infectat cu COVID-19 şi vor cere preşedinţilor celor două Camere să găsească soluţii pentru ca toţi aleşii să îşi poată exprima votul (News.ro). Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat luni că toţi parlamentarii USR vor fi prezenţi în sală şi vor vota marţi moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, însă a menţionat că nu s-a luat decizia în partid dacă votul va fi la vedere sau nu. (G4Media)

7. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a declarat, luni, în contextul politic legat de moţiunea de cenzură, că pentru prima oară, există condiţiile politice care pot să ducă la alegeri anticipate, el avertizând că e un risc să se vină cu propuneri de premier care nu pot forma o majoritate în Parlament. (News.ro)

8. Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021 „pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere”. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Denunțătorul din spatele mai multor dosare despre Facebook în presa americană a apărut în emisiunea 60 minutes. Frances Haugen, fost manager în cadrul companiei, spune că Facebook încurajează cu bună știință ura pentru a-și crește veniturile. Conform acesteia, în cadrul companie a exista un conflict legat de ceea ce este bine pentru public și ceea ce este bine pentru Facebook, cu câștig de cauză pentru cei din a doua tabără. (Profit.ro)

9. Noua Zeelandă a abandonat luni controversata sa abordare de eliminare a coronavirusului, cunoscută sub numele de „strategia zero Covid”, relaxând restricțiile din Auckland, cel mai mare oraș al țării și urmând să se concentreze pe conviețuirea cu SARS-CoV-2 și limitarea răspândirii acestuia. (Hotnews)

​10. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că va fi emis un ordin comun împreună cu ministrul Sănătăţii pentru clarificarea aspectelor legate de portul măştii de protecţie în exterior, menţionând că i se pare „anormal” să porţi mască în momentul în care te plimbi prin parc. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Directoare OMS: Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus – Cronica serii
Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă $7,2 miliarde anul trecut – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău