Nicolae Ciucă a fost nominalizat pentru funcția de premier – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial joi nominalizarea actualului ministru al Apărării Nicolae Ciucă, propus de PNL, pentru funcţia de premier. Nicolae Ciucă, prezent şi el la Palatul Cotrceni, a declarat că va negocia cu toate forţele responsabile pentru a alcătui Guvernul într-un timp foarte scurt. (News.ro)

2. Premierul desemnat, Nicolar Ciucă, a transmis că România ”trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă”. ”Chem toţi actorii politici responsabili să susţină formarea guvernului şi să ne sprijine pentru a depăşi cât mai curând criza medicală şi pe cea economică”. (News.ro)

3. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după discuțiile de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că „se dorește o conturare din nou a unui guvern de dreapta”, dar că va purta discuții cu prim-ministrul desemnat. Șeful PSD a spus că formațiunea pe care o conduce va „discuta cu PNL când PNL își schimbă decizia că nu discută cu PSD”. (Digi24)

4. Dacian Cioloș a declarat, joi, că USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar „care are deja susținerea PSD” și că „dacă USR nu este la guvernare, evident că este în opoziție”. (G4Media)

5. Vlad Voiculescu critică nominalizarea fostului său coleg de guvern, Nicolae Ciucă, pentru funcția de prim-ministru al României. Fostul ministrul al Sănătății în guvernul Cîțu afirmă că „soluția „militară” nu este o soluție pentru România sau pentru români” și că cine crede acest lucru „nu a fost atent nici la campania de vaccinare, nici la Institutul Cantacuzino”, ambele aflate sub coordonare militară. (G4Media)

Din Cronica de Business: Tesla a înregistrat al treilea trimestru consecutiv cu un profit record. Compania a livrat cu aproximativ 73% mai multe vehicule decât în ​​Q3 2020. Creșterea se datorează vânzărilor din China, unde Tesla deține cea mai mare fabrică auto, după capacitatea de producție. Profitul a fost de $1,6 miliarde, în creștere față de $331 de milioane, cât a fost în aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile au atins nivelul record de $13,8 miliarde. (WSJ)

6. Cea de a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu clinic de faza 3 asupra a 10.000 de persoane, în vârstă de peste 16 ani, efectuat de cele două laboratoare farmaceutice. (News.ro)

7. Pentru prima oară în din 2012, BNR crește la 25-50% avansul pentru unele credite ipotecare, măsură justificată de banca centrală ca precauție pentru perioada următoare de creștere a dobânzilor. Debitorii care vor contracta credite ipotecare pentru achiziția unui imobil care nu va fi folosit ca locuința lor proprie și permanentă vor plăti un avans majorat cu 10 puncte procentuale de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de regulament al Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

8. Peste 72% dintre cazurile de COVID-19 din ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate, conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). (Hotnews)

9. Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creștere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%, pe fondul reducerii cererii de energie din primul an marcat de pandemie, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index. (Hotnews)

10. Filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regia Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2022. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria vrea construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia – Cronica serii
Alexandru Rafila a anunţat măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare în perioada următoare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău