Nicuşor Dan: Nu va exista târg de Crăciun în această iarnă, din cauza situaţiei sanitare – Cronica dimineții

Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv.

1. Numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus, la nivel global, a depășit, miercuri, pentru prima oară 500.000/24 de ore. (Reuters)

2. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat aseară că nu va exista târg de Crăciun în această iarnă, din cauza situaţiei sanitare. ”Noi, din punct de vedere sanitar, suntem pe marginea prăpastiei în Bucureşti”, a afirmat Dan, precizând că medici şi angajaţi din sistemul sanitar mor, şi ”nu ne pemitem să amplificăm această pandemie”. (News.ro)

3. Companiile care nu găsesc angajaţi în România vor putea aduce anul viitor până la 30.000 de lucrători străini în ţară, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Principalele domenii în care angajatorii nu găsesc lucrători sunt construcţiile, atât rezidenţiale, cât şi inginereşti şi restaurantele. (Adevarul)

Una din Cronica de Business: Facebook a înregistrat o cifră de afaceri de $21,5 miliarde în al treilea trimestru, în creștere cu 22% vs perioada similară din 2019, și un profit net de $7,8 miliarde, în ciuda boicotului din partea unor clienți de publicitate. (Tech Crunch)

4. Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, crede că Uniunea Salvaţi România nu a câştigat nimic din “mesajul coroziv”cu care atacă PNL ”de dimineaţă până seara”. Orban a mai declarat că se întreabă cum este posibil să ataci partenerul cu care vrei să faci o înţelegere, considerând că USR nu este credibil cu un astfel de mesaj. Orban se declară convins că aceste lucruri se vor opri mai devreme sau mai târziu. (News.ro)

Promo: Suntem aici. Pentru tine și afacerea ta. Credem în povești de succes și în antreprenori care își îndeplinesc visurile. De aceea, venim în întâmpinarea nevoilor afacerii tale cu o ofertă de nerefuzat: Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu 8.087* euro TVA inclus avantaj client. Contactează partenerul tău autorizat Mercedes-Benz și solicită oferta în format digital.

5. Automobilele cu baterii, complet electrice, hibride cu încărcare sau hibride au însumat în luna septembrie un sfert din totalul vânzărilor de automobile noi vândute în Europa, în special cu ajutorul noului model ID.3 de la Volkswagen. Este pentru prima dată în istoria automobilului când vânzările unuia din cele două tipuri de propulsie cu combustie, dieselul, sunt depășite de vehiculele cu propulsie alternativă, electrică sau susținută de energia electrică. Cota de piață a motoarelor diesel a coborât până la valoarea de 24,8%, jumătate din cât aveau aceste motoare în urmă cu 10 ani. (Profit.ro)

6. Pentru prima oară din 2010, băncile centrale au vândut aur mai mult decât au cumpărat, în trimestru 3 al acestui an. Vânzările nete au totalizat 12,1 tone, în timp ce în perioada similară a anului trecut s-a cumpărat aur de aproape 142 tone. Pentru prima oară în ultimii 13 ani banca centrală a Rusiei a vândut cantităti din metalul prețios. (Bloomberg)

7. Acțiunile Apple au scăzut deși compania a anunțat rezultate pe trimestrul trei peste așteptările analiștilor. Apple a generat vânzări de $64,7 miliarde, în creștere comparativ cu Q3 anul trecut, și un profit de $12,67 miliarde. Vânzările de iPhone au scăzut cu aproape 21%, în condițiile amânării lansării noilor modele, iar vânzările din China au scăzut cu 28%. Veniturile din servicii au ajuns la $14,55 miliarde, iar vânzările de iPad au crescut cu 46%. (CNBC)

Una din Cronica Sportivă: CFR Cluj a remizat aseară, scor 1-1, cu Young Boys Berna, după un meci disputat, cu destul de multe ocazii. Clujenii au marcat primii, prin Mario Rondon în min. 62, dar elvețienii au revenit rapid pe tabelă, egalând prin Christian Fassnacht în min. 69, ambele goluri după greșeli în apărare. (Video). În celălalt meci al grupei, AS Roma nu a reușit să se impună acasă împotriva celor de la ȚSKA Sofia, scor final 0-0. 

8. Traficul în Paris a înregistrat cote record aseară în condițiile în care locuitorii capitalei Franței au ales să părăsească orașul înainte ca măsurile de carantină să intre în vigoare, la miezul nopții. (BBC)

9. Amazon a anunțat rezultate peste așteptările analiștilor pe trimestrul 3. Profitul a crescut de trei ori, până la $6,3 miliarde, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările au crescut cu 37,4%, totalizând $96,15 miliarde. Numărul angajaților full time și part time a depășit 1,1 milioane, cu 50% mai mulți decât acum un an. (Link)

10. Facebook a pierdut 2 milioane de utilizatori din America de Nord în ultimele trei luni, iar compania se așteaptă ca scăderea să se mențină și în trimestrul 4. Facebook avea 198 milioane de utilizatori, din SUA și Canada, la finalul lui iunie, iar în raportările pe trimestrul 3 apar 196 milioane. (Engadget)

Fotografia dimineții – Coperta The Economist de săptămâna viitoare, prin care revista își declară susținerea pentru alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu susține că veniturile per gospodărie au crescut mai mult decât prețurile – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Surse, conform CIA, prințul moștenitor saudit a ordonat uciderea jurnalistului