Norma de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale va creşte de la 11 lei pe zi la 20 de lei/zi – Cronica serii

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi, că norma de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale va creşte la 20 de lei pe zi, de la 11 lei pe zi, precizând că majorarea înseamnă un efort suplimentar de 100 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an. (News.ro)

2. Coaliția de guvernare discută o nouă posibilă creștere a salariului minim brut, până la finalul acestui an, cu 200 de lei, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Majorarea ar urma să fie pe lângă măsura de acordare de tichete în valoare de 50 de euro, pentru alimente, persoanelor cu venituri mici. (Profit.ro)

3. Banca Națională a decis marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. (Digi24)

4. Deputaţii USR au depus, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Mediului, care e intitutală „AMAR DE MEDIU. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat” şi în care ministrul este acuzat că ”este principalul vinovat pentru dispariţia pădurilor noastre. (News.ro)

Din Cronica de Business: Inflația în Turcia a ajuns, luna trecută, la 61%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. În februaria a fost 54%. Mâncarea s-a scumpit cu 70%, ritm anual, în timp ce prețul energiei a crescut cu 103%. (FT)

5. Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE în ultimele 28 de ore, pe fondul indignării internaționale din cauza crimelor din orașul Bucha. (Digi24)

6. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat marți noi sancțiuni contra Rusiei, spunând că trebuie să se mențină o presiune maximă asupra lui Vladimir Puțin și a Guvernului de la Moscova în acest moment critic. Printre măsurile anunțate se numără inderdicția de import de cărbune din Rusia în valoare de patru miliarde de euro pe an și interzicerea accesului navelor deținute sau operate de ruși în porturile UE, cu excepția produselor alimentare, energetice sau cu ajutoare. (Hotnews)

7. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat, la finalul BEx al PNL de marți, că a fost luată decizia de a fi făcută o derogare de la condiţia de vechime prevăzută în statutul partidului pentru ca Nicolae Ciucă să poată candida la şefia formaţiunii. El a adăugat că premierul îşi va depune miercuri candidatură. (News.ro)

8. Activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA, fără contract de muncă, vor constitui vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, cu condiția ca veniturile să atingă, în medie lunară, nivelul salariului minim brut timp de un an, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Noua serie de televizoare Samsung pentru 2022 este disponibilă pentru precomandă, cu livrări ce vor începe cândva în cursul lunii aprilie. Vedeta seriei este QN900B, un televizor QLED 8K cu HDR pe 14 biți și suport îmbunătățit pentru serviciile de streaming pentru jocuri. (Engadget)

9. Polițiștii vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore în acest scop, conform unui proiect de lege inițiat la propunerea Guvernului Cîțu și adoptat acum de Parlament, prin votul final al Camerei Depuțaților. Obligația poliției de a permite persoanei să părăsească secția este stabilită doar la expirarea celor 12 ore, chiar și în lipsa stabilirii identității acelei persoane. (Profit.ro)

10. Statele Unite au testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie dar a ținut secretă această informație timp de două săptămâni pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, într-un moment care a coincis cu vizita președintelui Joe Biden în Europa, au declarat pentru CNN surse militare americane. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor: În 2020 nu vor fi făcute modificări la Codul Fiscal – Cronica serii
Cronica serii – Guvernul vede PIB de peste 1000 miliarde lei anul viitor si crestere economica de 5.5%

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău