„Războiul din Ucraina alungă investitorii internaționali, România și Moldova fiind considerate de către aceștia zone cu potențial de risc” – Cronica de Business

1. JPMorgan a avertizat luni că o combinaţie între războiul Rusiei din Ucraina şi prăbuşirea pieţei imobiliare în China, aflată în curs, ar putea duce la cel mai grav val de defaulturi corporative de la criza financiară globală. (News.ro)

2. Consumatorii germani trebuie să se pregătească pentru creșteri dramatice de prețuri, dacă Uniunea Europeană va interzice gazele rusești, a declarat directorul general al grupului de utilități E.ON Germany, Filip Thon, adăugând că prețurile cresc deja rapid și fără o astfel de măsură. (Profit.ro)

3. Războiul din Ucraina alungă investitorii internaționali, România și Moldova fiind considerate de către aceștia zone cu potențial de risc. Proiectele și investițiile cu capital străin au fost puse pe hold. a declarat la Profit News TV, Ion Sturza, fostul premier Republicii Moldova, proprietarul fondului de investiții Fribourg Capital și fondatorul retailerului online Elefant.ro. (Profit.ro)

4. Polonia a anunțat că vrea să utilizeze cărbunele și după 2049, termenul limită setat de UE pentru renunțarea la utilizarea acestui combustibil fosil. Polonezii își justifică decizia prin reanalizarea planurilor pentru trecerea la energie verde din cauza invaziei din Ucraina. (Bloomberg)

5. Inflația în Turcia a ajuns, luna trecută, la 61%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. În februaria a fost 54%. Mâncarea s-a scumpit cu 70%, ritm anual, în timp ce prețul energiei a crescut cu 103%. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: Spania va investi €11 miliarde în dezvoltarea de cipuri, pe care o vede drept o cale de relansare economică. Economia Spaniei, dependentă de turism, a avut mult de pierdut din cauza pandemiei. Cipurile sunt esențiale și pentru industria auto a țării, care generează 10% din PIB. (Bloomberg)

6. Trei dintre cele mai important companii de livrat mâncare din Europa, Delivery Hero (FoodPanda), Just Eat (Takeaway) și Deliveroo, au pierdut $23,7 miliarde din capitalizări, mai mult de jumătate, în primul trimestru din acest an. (Bloomberg)

7. Acțiunile Twitter au crescut cu până la 27% după ce Elon Musk a anunțat că deține 9,2% din companie, devenind cel mai mare acționar. Este cea mai mare creștere înregistrată de Twitter, la nivelul unei zile, de la listarea pe bursă, în 2013. (Bloomberg)

8. Sequoia, unul dintre cele mai importante fonduri de investiții din lume, cu focus pe tehnologie, îl numește pe Roelof Botha în funcția de Senior Steward, începând cu 5 iulie, în locul lui Doug Leone, care va rămâne că GP al fondurilor existente. (Forbes)

9. Directorul executiv al Deutsche Bank AG, Christian Sewing, s-a alăturat listei de politicieni și directori de companii din Germania, avertizând asupra consecințelor economice grave dacă aprovizionarea cu energie a Rusiei este întreruptă. Sewing crede că Germania va intra în recesiune dacă se va renunța brusc la gazele naturale și petrolul din Rusia. (Bloomberg)

10. CEO-ul Intel, Patrick Gelsinger, a câștigat aproape $170 de milioane din salariu, bonusuri și acțiunile primite anul trecut. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
BERD și IFC au investit în obligațiunile BCR – Cronica de Business
Liniile aeriene, pierderi $84 miliarde în 2020 – Cronica de business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău