Nou record atins de bursele europene – Cronica dimineții

1. Prețul carburanților a crescut la pompele din România în ultima săptămână, în special la motorină, după scăderile de preț care au avut loc la începutul anului. Avem în continuare însă cea mai ieftină benzină și a doua cea mai ieftină motorină din Europa. (Economica)

2. Acțiunile europene au închis săptămâna la un nou maxim record, în contextul în care comentariile pozitive ale comisarului european pentru comerț Phil Hogan privind dezbaterile în domeniul comercial cu Washingtonul au temperat temerile investitorilor în legătură cu o eventuală escaladare a tensiunilor între cele două părți. Bursele erau deja trase în sus de un val de optimism după semnarea primei faze a unui acord comercial SUA-China. (Profit.ro)

3. Ken Starr, fostul procuror care l-a acuzat pe Bill Clinton în cazul Monica Lewinsky, a fost luat de președintele Trump în echipa de avocați care-l va apăra în procedura de demitere, din senatul american. (BBC)

Promo: Ti-ai propus sa calatoresti mai mult in 2020? Vola.ro te ajuta sa iti indeplinesti dorinta in Ieftinuarie! Prima luna din an vine cu bilete de avion cu pana la 60% mai ieftine si o multime de premii, garantate si prin tragere la sorti. Iar daca iti este teama ca nu vei mai putea calatori, poti adauga asigurarea Vola Rambursabil, care iti permite sa anulezi zborul si sa iti recuperezi 90% din banii de bilet.

4. Procurorii americani îl investighează pe James Comey, fostul șef FBI, pentru scurgerea de informații clasificate către presă. (NYTimes)

5. Dacia a anunțat că a comercializat peste 736.000 de mașini la nivel global în anul 2019, în creștere cu 5.1% comparativ cu 2018. Rezultatul vine în contextul în care vânzările Renault au scăzut cu 8%. (Automarket)

6. Datoriile studenților americani pentru creditele de studiu s-au triplat, comparativ cu 2006, ajungând la peste $1600 miliarde. (CNBC)

Una din Cronica de Business: Japonezii de la Toyota au investit $394 milioane în compania de taxiuri zburătoare Joby. (Financial Times)

7. Prețul zahărului și cel pentru cacao a crescut cu 7,5%, respectiv 6,9% în ultimele 10 zile. (Axios)

8. Impactul meteoritului Chicxulub a fost motivul dispariției dinozaurilor, relevă un studiu publicat zilele trecute. (NYTimes)

9. Christopher Collins, un fost membru al congresului american, care și-a dat demisia anul trecut, după ce a început ancheta, a fost condamnat la 26 de luni de închisoare pentru folosirea de informații confidențiale. Fiul său a vândut acțiunile unei companii după ce a primit aceste informații de la Collins. (WSJ)

10. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, și-a concediat ministrul Culturii după ce acesta a folosit, într-un discurs, pasaje similare din ce a spus fostul nazist Joseph Goebbels, în 1933. (AP)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Recensământ: România a pierdut peste un milion de locuitori față de acum 10 ani – Cronica dimineții
China construiește centrale pe cărbune care au o capacitate de șase ori mai mare decât ce construiește restul lumii la un loc – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău