Românii au economisit peste 3 miliarde de euro în ultimele 12 luni – Cronica serii

1. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că noua lege a pensiilor nu va viza creșterea obligatorie a vârstei de pensionare și că aceasta va fi „opțiune”. Declarațiile au loc în contextul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte. (Hotnews)

2. Masca rămâne în continuare obligatorie, cu excepția locului de muncă, dacă în birou sunt cel mult 5 persoane, toate vaccinate. Măsura se discută la ședința CNSU, care este în desfășurare la această oră. Masca poate fi dată jos doar dacă persoanele sunt complet vaccinate și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Măsura este valabilă doar în birourile unde nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători. (Digi24)

3. Restricţiile de circulaţie de pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, de pe Podul de la Cernavodă şi din zona localităţii ilfovene Cernica, au fost ridicate, anunţă Centrul Infotrafic. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat că lucrările la carosabil din zona Podului de la Cernavodă vor fi reluate în toamnă. „De astăzi, şi toată vara, vom circula pe autostrada A2 de la Bucureşti la Constanţa fără şantiere”, a afirmat Drulă. (News.ro)

O stire din Cronica de Business: Retailerul electro-IT Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie și unul dintre cei mai mari jucători de profil, a depășit anul trecut cifra de afaceri de 5 miliarde lei (peste €1 miliard), de la circa 4 miliarde lei în anul precedent, bifând un profit net de 142,9 milioane lei (86,4 milioane lei în 2019). (Profit.ro)

4. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în aprilie cu 0,6% faţă de luna anterioară, până la 433,33 miliarde lei şi cu 14,5% (10,9% în termeni reali) faţă de aprilie 2020, arată datele publicate de Banca Naţională a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,2% faţă de luna anterioară, până la 157,099 miliarde lei, iar faţă de luna aprilie 2020 au înregistrat o creştere de 13,9% (10,3% în termeni reali). (News.ro)

5. Vicepremierul Dan Barna a anunţat posibilitatea organizării de concerte şi festivaluri în perioada următoare, condiţia fiind ca participanţii să fie vaccinaţi anti-COVID. (News.ro)

6. Românii pot intra în Bulgaria fără să fie nevoiți să prezinte un test RT-PCR negativ, test antigen, certificat de vaccinare sau care să ateste că au trecut prin boală, informează Radio Bulgaria, citând un ordin al ministrului Sănătății. Restricțiile au fost ridicate începând de azi. (Digi24)

7. Dan Barna nu exclude o candidatură a lui Cătălin Drulă la șefia USR PLUS, la Congresul care va avea loc în luna septembrie. Până în acest moment, pentru funcția de președinte al partidului și-au anunțat candidatura Dan Barna și Dacian Cioloș. (Digi24)

O stire din Cronica de Turism: Franța a anunțat că va oferi teste gratuit PCR pentru turiștii străini în această vară, cu scopul de a impulsiona creșterea turismului inclusiv în cazul persoanelor care nu se vaccinează din diverse motive. Pentru moment nu este clar când va intra în vigoare noua regulă și nici care este procedura concretă. (Airlines Travel)

8. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins joi contestaţia lui Liviu Dragnea la decizia Judecătoriei Sectorului 5 prin care i-a fost refuzată eliberarea condiţionată, astfel că fostul lider PSD rămâne în detenţie. Decizia este definitivă. El va putea depune o nouă cerere după 27 august. (News.ro)

9. Platforma OnlyFans nu a reușit să prevină utilizatorii minori să se expună și să vândă materiale video explicite, relevă o investigație BBC. Minorii au utilizat identitați false pentru a se putea înregistra, unul dintre ei, de 14 ani, folosind un pașaport mai vechi al bunicii. Poliția britanică consideră că minorii sunt exploatați pe această platformă. (BBC)

10. Karine Jean-Pierre a devenit miercuri prima persoană lesbiană declarată care a susținut informarea pentru presă la Casa Albă și doar a doua femeie neagră din istorie care a preluat acest rol. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
România a avut, în iulie, cea mai mare creștere lunară a comerțului cu amănuntul din Uniunea Europeană – Cronica serii
Cronica serii – Numărul copiilor născuți în România anul trecut este de fapt cel mai mic din ultimii 100 de ani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău