Numărul cazurilor de infectare cu noul virus a depășit 11 milioane la nivel global – Cronica dimineții

La mulți ani, SUA!

1. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. (Link)

2. Premierul Ludovic Orban a declarat că dată fiind creșterea numărului de cazuri de infectare ar decide prelungirea stării de alertă dacă ar trebui ca astăzi să ia această hotărâre pentru mâine. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Grupul francez Lactalis închide fabricile din Floreni și Vatra Dornei ale Dorna Lactate, prima sa achiziție pe piața românească, efectuată în 2008, angajații urmând să fie concediați. Decizia este argumentată de francezi prin faptul că au epuizat toate încercările de eficientizare a activității în cele două fabrici, luând în considerare și noua realitate economică. (Profit.ro)

3. Numărul cazurilor de infectare cu noul virus a depășit 11 milioane la nivel global. Statele Unite, Brazilia și India sunt țarile cu cele mai mari creșteri. (Reuters)

4. Spania pregătește un plan de investiții în valoare de 150 miliarde de euro, care va fi finanțat prin fonduri europene și va ajuta economia să se redreseze în urma pandemiei de coronavirus, a anunțat vineri premierul Pedro Sanchez. (Profit.ro)

5. Reforma constituţională aprobată de alegătorii ruşi urmează să intre în vigoare azi, a anunțat Kremlinul. Această reformă a preşedintelui Vladimir Putin îi oferă posibilitatea să rămână la conducerea ţării până în 2036. (News.ro)

Promo: Anika by the sea, cel mai nou proiect gastronomic condus de Chef Alexandru Dumitru, se lansează într-o variantă pop-up la malul mării printr-o colaborare cu Hacienda de Mare Olimp.  Restaurantul se află pe o terasă spațioasă, chiar in fata hotelului boutique Hacienda de Mare, într-o zonă intimă și retrasă, pe plaja Copahavana in Olimp. Sub conducerea lui Alex se află si alte 2 restaurante de pe plaja Copahavana – Taverna (specific grecesc) si  Ristorante CasaDeMare (specific italian).

6. 53 de țări au susținut la ONU legea securității naționale impusă de China în Hong Kong. Doar 27 de țări au fost împotrivă. România nu apare în nici una din cele două liste. (Axios)

7. Kimberly Guilfoyle, partenera lui Donald Trump Jr., și membră a campaniei de realegere a președintelui Trump, a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Trstul pentru fiul președintelui a ieșit negativ. (CNBC)

8. Puburile, restaurantele și frizeriile din Anglia se redeschid azi. (Reuters)

Una din Cronica Externă: Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European a scris pe Twitter că  ”se roagă pentru succesul lui Joe Biden”. Acesta a precizat că desi ”întotdeauna a crezut în idealurile republicane și în măreția Americii”, după ce l-a cunoscut pe Donald Trump a decis să îl susțină pe candidatul democrat Joe Biden. (Politico)

9. Oamenii de știință de la o universitate americană au ajuns cu un pas mai aproape de a afla ce poate compromite smalțul dinților. Descoperirea, publicată în revista Nature, ar putea preveni apariția cariilor de care suferă aproape întreaga populație adultă a planetei. (FastCompany)

10. Sute de pasageri s-au înghesuit, vineri după-amiază, pe Aeroportul Henri Coandă. Respectarea distanțării sociale nu a mai fost posibilă, pentru că oamenii din șapte avioane au ajuns cam în același timp pe culoarul de ieșire de pe pistă. Doar doi angajați ai DSP prelucrau datele la intrarea în România. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Simon Shin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Iohannis va fi astăzi primit de Donald Trump, la Casa Albă – Cronica dimineții
Guvernul italian instituie carantina în nordul țării de azi până pe 3 aprilie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău