Numărul cazurilor noi s-a înjumătățit comparativ cu vârful înregistrat la începutul lui Ianuarie – Cronica Știrilor Pozitive

1. Comparativ cu 8 ianuarie, când s-a înregistrat vârful de noi cazuri, la nivelul unei zile, worldwide, numărul noilor cazuri din ultimele zile este la jumătate.

2. Datele unui studiu din Israel relevă ca din cele 523.000 persoane vaccinate complet, cu ambele doze, 544 s-au infectat cu noul coronavirus, iar 15 au avut nevoie de spitalizare. Din cei 15, 8 au prezentat simptome ușoare, 3 medii, iar 4 au fost cazuri grave. Nici un pacient nu a decedat. (TimesOfIsrael)

3. Numărul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 raportate în ultimele zile este în scădere. La fel și cel al pacienților internați în stare gravă în secțiile de terapie intensivă. Proporția cazurilor severe era de 80% până nu demult. Acum a scăzut cam la jumătate față de finalul anului trecut. La nivel național, erau peste 13.000, iar acum sunt puțin peste 7.0000. Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a declarat că aceasta este ea mai bună situație din vara lui 2020 încoace. (Digi24)

4. Consilierul președintelui Biden pe problemele generate de pandemie, medicul Anthony Fauci, a declarat că 20.000 de femei gravide au fost vaccinate împotriva Covid-19 până acum, fără să apară complicații. (Axios)

5. Testarea pe oameni a vaccinului anti-Covid italian Rottapharm-Takis începe din 1 martie, iar în prima fază vaccinul va fi testat pe 80 de voluntari, iar în cea de-a doua pe 200. (Hotnews)

6. Aplicația de identificare a contacților pentru limitarea răspândirii COVID-19 a prevenit aproximativ 600.000 de infectări în Anglia și Țara Galilor, arată un studiu realizat de Alan Turing Institute și Oxford. Studiul susține că există o legătură directă între numărul de utilizatori ai aplicației (peste 21 de milioane) și cel de infectări prevenite – la fiecare creștere a numărului de utilizatori cu 1%, scade numărul infectărilor cu 2,3%. (FT)

7. Economia României va crește mai rapid în acest an comparativ cu avansul preconizat anterior, susținută de consumul privat și investițiile în construcții, potrivit Comisiei Europene. Produsul intern brut este preconizat să crească cu 3,8% în 2021, după o contracție de 5% în 2020, arată Comisia în raportul de iarnă privind previziunile economice în statele UE. (Profit.ro)

8. Premierul Florin Cîţu a precizat, cu privire la faptul că Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă prin care România va putea atrage peste 30 miliarde de euro, că fondurile vor fi valorificate pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, digitalizare, economia verde şi reforme structurale. (News.ro)

9. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.620 lei în luna decembrie a anului trecut, în creștere față de luna precedentă cu 209 lei (+6,1%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

10. Ministrul Transporturilor a anunţat că a fost finalizată licitaţia pentru proiectarea autostrăzii A3 Ploieşti-Comarnic-Braşov, iar după finalizarea formalităţilor va fi semnat contractul cu firma de proiectare. (News.ro)

11. Șase câini antrenați de specialiștii Centrului Chinologic de la Sibiu vor putea fi pe teren în scurt timp, în misiunile de depistare a persoanelor infectate cu noul coronavirus. (Hotnews)

12. Administrația Biden a anunțat achiziționarea a încă 200 de milioane doze de vaccin anti Covid-19. 100 milioane doze au fost cumpărate de la Moderna, iar celelalte 100 milioane de la Pfizer/BioNTech. Joe Biden a anunțat că SUA are suficiente doze pentru vaccinarea a 300 milioane de americani până la finalul lunii iulie. (WashingtonPost)

13. Autoritățile sanitare franceze au recomandat vineri ca persoanele care au fost infectate cu coronavirus și s-au vindecat să primească o singură doza de vaccin, în cazul acelor vaccinuri care necesită și o doză de rapel. Franța devine astfel prima țară din lume care face o asemenea propunere. (Link)

14. Preşedintele Joe Biden doreşte să închidă închisoarea din Guantanamo înaintea încheierii mandatului său, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. (Hotnews)

15. Familia activistei pentru drepturile femeilor Loujain al-Hathloul a declarat că aceasta a fost eliberată de autoritățile saudite, după aproape trei ani în închisoare. Al-Hathloul, care se va confrunta cu restricții în continuare, a fost condamnată sub o lege contra terorismului. (NPR)

16. Simona Halep a făcut un meci excelent ieri, învingând-o în două seturi pe Veronika Kudermetova, cu 6-1, 6-3, obținând astfel calificarea în optimile de finală ale Australian Open. În turul următor, Simona o va întâlni mâine pe Iga Swiatek, cea care a învins-o în aceeași fază a competiției la Roland Garros, turneu câștigat în cele din urmă chiar de jucătoarea poloneză. (Treizecizero)

17. Pentru prima oară de la începutul anului pârtiile de schi din Lombardia, cea mai afectată regiune a Italiei de noul coronavirus, se vor deschide. Restricțiile vor fi ridicate începând cu 15 februarie. (TheGuardian)

18. Municipiul Sibiu este inclus între primele cinci cele mai bune destinaţii turistice europene, obţinând cu peste 15.000 de voturi mai mult decât în competiţia de anul trecut. Astfel, Sibiul va purta titlul de European Best Destination şi în anul 2021, alături de oraşe turistice recunoscute din Europa: Roma, Florenţa, Paris, Viena, Capri, Insulele Canare, Valea Dordogne, Kefalonia, Braga sau Kotor. Potrivit clasamentului publicat pe site-ul European Best Destinations, Sibiul se află pe locul al cincilea, după Braga (Portugalia), Roma (Italia), Cavtat (Croaţia) şi Florenţa (Italia). (News.ro)

19. Facebook vrea să reducă vizibilitatea conținutului politic și va derula un test în acest sens în Canada, Brazilia și Indonezia. Va fi modificat algoritmul de rankare pentru ca postările politice să fie mai puțin vizibile în newsfeed-ul utilizatorilor. (NY Times)

20. Netflix a anunțat că Michelle Obama, soția fostului președinte american Barack Obama, va fi gazda unui show de gătit pentru copii care va avea premiera pe platforma de streaming în 16 martie. Show-ul a primit numele “Waffles + Mochi” și va avea în total 10 episoade în care Michelle Obama va juca rolul unui proprietar de supermarket care ajută doi copii să-și îndeplinească visul de a deveni bucătari. (New York Times)

21. Un britanic de 70 de ani este cea mai vârstnică persoană care a traversat singură Atlanticul într-o ambarcaţiune cu vâsle: I-a luat aproape două luni să parcurgă distanța de 4.800 de km. (G4Media)

22. Coca-Cola urmează să testeze un recipient din hârtie în încercarea de a elimina în totalitate plasticul din ambalajele sale. (BBC)

Fotografia dimineții – Sora André, 117 ani, cea mai în vârstă persoana din Europa și, probabil, a doua cea mai în vârstă din lume, s-a făcut bine după ce a contractat la jumătatea lui ianuarie noul coronavirus:

Ți-ar mai putea plăcea
România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului – Cronica Stirilor Pozitive
Prima școală ”smart” din mediul rural din România, din Ciugud, județul Alba, se pregătește de începerea cursurilor – Cronica Știrilor Pozitive