Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut, la nivel global, pentru a treia săptămână consecutiv – Cronica Știrilor Pozitive

1. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a scăzut săptămâna trecută cu 11%, comparativ cu săptămâna precedentă. Este a șasea săptămână consecutivă de scădere. Și numărul deceselor cauzate de Covid-19 e în scădere, pentru a treia săptămână consecutiv, înregistrând un minus de 20%. (TheGuardian)

2. Societatea Americană pentru Cancer a anuțat că rata deceselor cauzate de această boală continuă să scadă. Ultimele date arată o scădere de 2,4% în 2018, comparativ cu 2017, cea mai mare scădere înregistrată vreodată la nivelul unui an. Între 1991 și 2018, s-a înregistrat o scădere de 31% a ratei mortalității la pacienții bolvani de cancer, ceea ce înseamnă un număr de 3,2 milioane de decese mai puțin. Cele mai multe scăderi s-au înregistrat la cancerul la plămâni, colon, sân și prostată. (Link)

3. Vaccinarea personalului din învăţământ începe azi, în Bucureşti şi în 23 de judeţe. În zilele următoare vor fi deschise şi centrele speciale din celelalte judeţe, iar vaccinarea angajaţilor din învăţământ se va finaliza în 10 martie. De joi, se va începe vaccinarea în alte 14 judeţe, din 26 februarie în 2 judeţe şi în 1 martie în ultimele judeţe. Vaccinarea se va face în centre separate, special amenajate, cu vaccin AstraZeneca, pentru persoanele care au 55 de ani inclusiv, şi cu vaccin Pfizer, pentru cei peste această vârstă, urmând a exista circuite separate de vaccinare. (News.ro)

4. Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA, un dihor cu picioare negre, care a fost duplicat cu ajutorul genelor unui animal care a murit acum 30 de ani. Micul prădător, pe nume Elizabeth Ann, s-a născut pe 10 decembrie, dar nașterea a fost anunțată zilele trecute. (StirileProtv)

5. Legislația fiscală, respectiv Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, va stipula în mod clar obligația autorităților de a interpreta prevederile ambigue în favoarea contribuabilului, adică de a aplica principiul in dubio contra fiscum. O serie de modificări în acest sens sunt avute de actualii guvernanți într-un proiect legislativ, care va fi dezbătut și adoptat în perioada următoare. (Profit.ro)

6. Creditul acordat sectorului neguvernamental de către băncile din România a crescut cu 0,4% în ianuarie față de decembrie. Este a opta lună consecutivă de creștere, dar ritmul a încetinit. Depozitele au continuat și ele să crească. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu aproape 1,2 miliarde de lei față decembrie, la 283,5 miliarde de lei. Avansul de 0,4% este în scădere de la 0,5% în decembrie și 0,7% în noiembrie anul trecut. În termeni anuali, dinamica a fost de 5,1%. (Profit.ro)

7. Indicele bursier american S&P 500 a crescut cu 75% începând din luna martie și a depășit astfel aproape toate creșterile din celelalte perioade de “bull market” (când bursa crește cu minim 20% într-un anumit interval de timp). Singura creștere mai mare într-o perioadă de “bull market” s-a înregistrat începând din 1932, când indicele S&P 500 a crescut cu 78% în timpul Marii Depresii din perioada 1929-1933. (Link)

8. Numărul directorilor de sex feminin prezenți în conducerea firmelor FTSE-100 a crescut cu 50% în ultimii cinci ani. Femeile sunt prezente acum în proporție de peste o treime în boardul primelor 350 de companii din Marea Britanie. (TheGuardian)

9. O nouă lege care dezincriminează relațiile între persoanele de același sex a intrat în vigoare în Angola. Legea schimbă codul penal al țării care era în vigoare de 134 de ani, de când Angola era o colonie. (Link)

10. Dezvoltatorul elvețian de jocuri video Miniclip, cu peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar și un portofoliu de circa 60 de jocuri mobile, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Green Horse Games, companie fondată în 2013 de George Lemnaru. (Profit.ro)

11. Producătorul român Rombat va furniza celule pentru baterii Li-Ion pentru mașini electrice începând din a doua jumătate a anului. Celule pentru baterii vor fi fabricate la noua facilitate de producție de la Cernica cu o capacitate de 1.2 GWh pe an. (Profit)

12. Nici un caz de gripă nu a fost raportat oficial în Anglia, de autoritățile medicale, de la începutul anului până în prezent. Anglia se află încă în izolare, cu cele mai severe măsuri de lockdown din Europa, instituite luna trecută. (Independent)

13. Probabilitatea de infectare cu coronavirus scade de aproape trei ori pentru persoanele care poartă ochelari, indică un studiu efectuat în India. Una din căile de intrare a virusului în organism este prin atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile infectate. Iar cercetătorii spun că oamenii cu ochelari își freacă ochii mai puțin și reduc astfel riscul. (Hotnews)

14. Când vine vorba de salvarea țestoaselor marine, salvatorii israelieni au descoperit că maioneza este un miracol. Angajații Centrului național de salvare a țestoaselor marine din Israel tratează cu acest produs țestoasele verzi, pe cale de dispariție, afectate de o deversare de petrol de mari proporții, care a acoperit coasta Israelului. Maioneza ajută la curățarea sistemului respirator al țestoaselor și eliminarea rezidurilor de petrol. (AP)

Fotografia dimineții este din martie 1966, surprinsă pe străzile Edinburgh-ului de Robert Blomfield:

Ți-ar mai putea plăcea
CEO-ul Pfizer crede că autoritățile americane vor autoriza în octombrie vaccinul anti Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive
Un studiu din Austria arată că majoritatea celor infectați la Ischgl și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere – Cronica Știrilor Pozitive