Numărul pacienților Covid-19 declarați vindecați, la nivel global, a depășit 51 de milioane – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul pacienților Covid-19 declarați vindecați, la nivel global, a depășit 51 de milioane.

2. Președintele ales Joe Biden și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în integritatea sistemului electoral și al alegerilor după ce marii electori i-au formalizat victoria. “E timpul să dăm pagina așa cum am făcut-o de-a lungul istoriei. Să ne unim. Să ne vindecăm.” (WashingtonPost)

3. După ce acum 100 de ani zimbrii bizonii aproape dispăruseră din Europa, azi, cel mai mare mamifer de pe continent a fost „mutat” de la „Vulnerabil” la „Aproape amenințat” în ultima actualizare a Listei roșii a speciilor amenințate, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. (Euronews)

4. Cercetătorii au atins un nou record de eficientă, 29.15%, pentru panourile solare, folosind o combinație de perovskit și siliciu silicon. (Link)

5. Un liceu dintr-un mic oraș texan a deschis un magazin unde elevii din familiile aflate în dificultate financiară pot plăti produsele cu puncte acumulate prin realizarea unor fapte bune sau prin note mari luate la cursuri. (CNN)

6. O americancă de 53 de ani din Virginia și-a aniversat cei 53 de ani făcând 53 de acte de bunătate. Ea a cerut pe rețelele de socializare sugestii despre ce astfel de acte ar trebui să facă în luna în care s-a născut. (AP)

7. O fetiță e 7 ani a strâns peste $20000 pentru un spital de copii din Chicago vânzând brățări. Ea își propusese să trângă $200 însă a reușit să vândă peste 8000 de brățări și să strângă de 100 de ori mai mult. (Link)

8. Neacceptarea traseismului politic va fi inclusă în acordul viitoarei coaliţii de guvernare, la iniţiativa UDMR, a declarat senatorul UDMR Cseke Attila. (G4Media)

9. Câștigul salarial mediu nominal brut a crescut în România cu 38 de lei, în octombrie, în comparație cu luna anterioară, până la valoarea de 5.452 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

10. Mediul de afaceri poate depune cereri pentru finanțare în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor noi, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. În cadrul schemei sunt finanțate cheltuielile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de noi locuri de muncă. Sunt acordate sume sub formă de granturi, de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale. (Profit.ro)

11. România a produs în luna noiembrie a acestui an 48.208 autoturisme, o creștere de 8.72% față de perioada similară din 2019, potrivit statisticilorAsociației Constructorilor de Automobile din România. (G4Media)

12. O infirmieră din Toronto şi o octogenară din Québec au devenit luni primele persoane care s-au vaccinat anti-Covid în Canada, într-o campanie de vaccinare istorică în toată ţara. (News.ro)

13. Singapore a aprobat folosirea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer. (AP)

14. Laboratorul farmaceutic german Curevac a anunţat luni lansarea celei de a treia şi ultima fază a testelor clinice la scară mare, în vederea autorizării vaccinului său împotriva covid-19. Curevac foloseşte, la fel ca şi concurenţii săi Biontech şi Moderna, tehnica ARN-ului mesager în vaccinul său. Studiul la scară mare urmează să aibă loc în Europa şi America de Sud asupra unui număr de ”peste 35.000 de participanţi”, anunţă compania. (News.ro)

15. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că va organiza un referendum pentru modificarea constituției astfel încât să conțină referiri la mediu și la lupta împotriva schimbărilor climatice. (Reuters)

16. Maroc va normaliza relațiile cu Israel sub un acord intermediat de administrația Donald J. Trump, devenind a patra țară arabă care pune deoparte ostilitățile cu Israelul, în ultimele luni, după Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan. Cele două țări vor stabili relații diplomatice, vor deschide birouri de cooperare și vor permite zboruri directe între ele. (AlJazeera)

17. Pârtiile de mare altitudine, situate la 2.000 de meri, în golul alpin al staţiunii Sinaia se vor deschide la sfârşitul acestei săptămâni. Anul acesta, vor fi inaugurate două noi pârtii. Accesul în telegondola care urcă în Bucegi, la cota 1400 şi apoi la Cota 2000, se va face cu reducerea la jumătate a capacităţii. (News.ro)

18. Amazon vrea să învețe gratuit 29 de milioane de oameni din toată lumea să lucreze cu aplicații cloud până în 2025. Gigantul american va colabora în acest sens cu instituții de învățământ și organizații nonprofit, vizând persoane care nu sunt angajați ai companiei. (WSJ)

19. Samsung Catalyst Fund, companie de investiții a gigantului tech sud-coreean Samsung, alături de alți investitori, a acordat o finanțare de venture capital de $20 milioane unui startup german fondat în urmă cu patru ani, care face exoschelete. (Startup Cafe)

20. O tânără în vârstă de 15 ani din Iași a devenit campioană europeană la șah rapid, turneu desfășurat online, cu un indice de performanță 2.489. Ema Obada este eleva în clasa a IX-a la Colegiul Național din Iași, iar în luna noiembrie devenind și campioană balcanică. (Ziare)

21. „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost desemnat documentarul european al anului, sâmbătă seară, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film. Nanau a mulţumit protagoniştilor „pentru curajul de a se opune corupţiei din sistemul românesc şi pentru curajul de a ne lăsa să intrăm în vieţile lor”. „colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Documentarul este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021. (News.ro)

22. Documentarul “Collective” a fost clasat de revista Rolling Stone pe locul 1 în top 20 al celor mai bune filme din acest an. (Link)

Din Cronica de Carte:

23. Volumul ”Două veacuri de populism românesc”, de Robert Adam, va fi publicat toamna viitoare, în limba franceză, la editura Non Lieu din Paris (Link);

24. Piața librăriilor fizice din Japonia, care a fost presată de prezența tot mai mare a librăriilor online și a cărților electronice, a anunțat o creștere în 2020, pentru prima dată după patru ani. Vânzările de cărți de benzi desenate, inclusiv seria de succes Demon Slayer, au atins de 1,5 ori nivelul din anul anterior (Japan Times);

25. Guvernul canadian va investi 34,5 milioane de dolari, pentru un proiect implementat la Biblioteca Publică din Ottawa și Arhivele Naționale, astfel încât emisiile de carbon din sediul lor comun să ajungă la zero (Library and Archives Canada);

26. Un manuscris de peste 400 de pagini cu margini aurite, în care sunt incluse 131 dintre poeziile lui John Dunne, scrise de mână, a fost salvat, după ce a fost achiziționat de British Library. Acesta are o vechime de aproximativ 400 de ani și va fi disponibil pe site-ul British Library de săptămâna viitoare, precum și cercetătorilor, în sala de lectură, din 2021 (The Guardian);

27. Scriitorul Jason Reynolds a cumpărat toate exemplarele cărților sale din librăriile independente din zona Washingtonului și le-a solicitat apoi librarilor să le dăruiască celor care intră în librărie (Twitter);

28. Autoritățile canadiene au acordat bibliotecilor publice un buget suplimentar de 1 milion de dolari, pentru a asigura cărți mai ușor accesibile persoanelor cu handicap (ActuaLitte);

29. Popularitatea împrumuturilor de cărți electronice a crescut în 2020: OverDrive, o platformă americană utilizată de biblioteci și școli, a raportat o creștere de 30% față de anul 2019. Cea mai împrumutată carte electronică în bibliotecile publice din SUA în 2020 este ”Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens (Washington Post).

Fotografia dimineții – O cerere în căsătorie într-o după amiază în Sutro Baths, lângă San Francisco. De remarcat forma inimii din stâncă. Foto by Denise Cotton:

Ți-ar mai putea plăcea
Imunitatea de turmă atinsă în unele din cele mai sărace suburbii din India – Cronica Știrilor Pozitive
Sorrento a găsit un anticorp care asigură „inhibarea 100% a infecției cu virusul SARS-CoV-2 a celulelor sănătoase după patru zile de incubație” – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău