Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Europa l-a depășit pe din China – Cronica Externă

Europa

1. Măsurile dure luate de Uniunea Europeană pentru a limita pericolul generat de virusul COVID-19 amenință nu doar viețile europenilor, ci și solidaritatea europeană. (Euronews)

Bonus: Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Europa l-a depășit pe cel al Chinei, fiind raportate 3400 de decese. SUA și Marea Britanie au decis să lupte împotriva anunțatei recesiuni globale provocată de impactul COVID-19 cu o infuzie de sute de miliarde de dolari, însă piețele financiare nu au arătat o ameliorare, ci continuă să scadă. (Euractiv)

2. Grecia, țară care duce povara noului val de migranți și refugiați, a anunțat că va închide taberele de migranți și refugiați pentru două săptămâni, pentru a evita contaminarea cu virusul COVID-19 și răspândirea acestuia. (Link)  Grecia are tabere de refugiați în insulele de lângă Turcia, cu o capacitate de aproximativ 2800 de locuri, în care se află peste 19.400 de oameni. (AlJazeera)

SUA

3. Departamentul de stat american a decis că noul lider ISIL, Mohamed Said Abdal-Rahman al-Mawla va fi încadrat ca ”terorist global special desemnat”, ceea ce implică interzicerea oricăror tranzacții cu acesta, care implică cetățeni americani. De asemenea toate proprietățile sau afacerile acestuia aflate sub jurisdicția SUA vor fi blocate. (FoxNews)

4. Departamentul de stat american a anunțat sancțiuni împotriva ministrului de apărare sirian, pentru rolul acestuia în blocarea acordului de încetare a luptelor în nordul Siriei. Generalul Ali Ayoub ar fi inițiat acțiuni deliberate, încă din decembrie 2019, pentru a bloca un acord între părți, ceea ce a generat un exod al sirienilor și în aproape un milion de oameni dislocați din Idlib în mijlocul iernii, lipsiți de ajutor umanitar. (Link)

Rusia

5. Un raport european arată că media rusească a lansat o ”campanie de dezinformare semnificativă” împotriva Europei de Vest pentru a agrava impactul coronavirus, a genera panică și a stârni neîncrederea în autorități, arată Reuters. Campania Rusiei a lansat știri false online în limba engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză. Rusia folosește știri contradictorii, confuze și malițioase pentru a obtura capacitatea Uniunii Europene de a comunica un răspuns adecvat la criza provocată de pandemie. (Euractiv) 

Orientul Mijlociu

6. Mai multe state din Orientul Mijlociu sunt extrem de vulnerabile în confruntarea cu pandemia COVID-19. Doctorii din zonele de conflict aflate în Irak, Libia, Yemen, Siria, Gaza sunt foarte îngrijorați de impactul asupra unui sistem sanitar deja compromis. Medicii nu au capabilitățile necesare pentru teste, iar în cazul simptomatologiei asociate virusului nu pot interveni în niciun fel, nefiind nicio autoritate publică care să intervină în preluarea cazurilor. Situații similare sunt și în unele state africane. (AP)

Asia

7. Sfaturile experților privind igiena mâinilor pentru a preveni răspândirea COVID-19 prin contaminarea sunt inutile în cazul săracilor și al oamenilor străzii, care locuiesc în condiții precare, fără acces la apă, în majoritatea orașelor și satelor indiene. Aproximativ 160 de milioane de indieni, mai mult decât populația actuală a Rusiei – nu au acces la apă curată. India are o populație de 1.3 miliarde de oameni. (AP)

8. Războiul tacit dintre China și SUA avansează. Guvernul chinez a revocat acreditările de presă pentru jurnaliștii americani de la publicațiile New York Times, Washington Post și Wall Street Journal, ca urmare a restricțiilor media impuse anterior de administrația Trump. Va urma expulzarea jurnaliștilor americani din China. Donald Trump a numit recent virusul COVID-19 ca fiind chinez, ceea ce a iritat autoritățile chineze. (Axios)

Africa

9. ONU, împreună cu nouă țări au cerut imperios Libiei să înceteze ostilitățile dintre guvernul libian și forțele opuse coordonate de generalul Khalifa Haftar, pentru a permite autorităților sanitare să lupte cu virusul COVID-19. Într-o declarație comună, ambasadorii Algeriei, Franței, Germaniei, Italiei, Olandei, Marii Britanii și Statelor Unite, precum și delegația UE în Libia, guvernul Tunisiei și al Emiratelor Arabe Unite au cerut ”un acord umanitar”.  (Link)

Global

10. Virusul COVID-19 redefinește conceptul de spațiu personal. Câteva fotografii de pe glob. (AP)

Bonus: Un imam iranian a fost înregistrat ignorând ordinul autorităților de a închide ceremoniile religioase. Clericii răspund doar în fața lui Dumnezeu a fost motivatia lui. El a adăugat că nu îi pasă ce spun autoritățile sau ce spune Organizația Mondială a Sănătății, formată din infideli și evrei. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Brexitul oferă un loc de europarlamentar Partidului Social Democrat – Cronica Externă
Donald Trump a încheiat un acord pentru vânzarea către India de echipamente militare americane în valoare de $3 miliarde – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău