Președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa liderii loviturii militare din Myanmar

Europa

1. Ministrul de intern austriac Karl Nehammer a anunțat că Austria își va reforma serviciul de securitate, printre alte reforme, după ce o investigație a identificat eșecul agenției în prevenirea unui atac terorist mortal din noiembrie, în Viena. (FT)

2. Alexander Lukashenko, președintele care conduce Belarus de 27 ani, a declarat că poziția sa deține prea multă putere și a promis un referendum privind reforme constituționale anul viitor. (AlJazeera)

SUA

3. Casa Albă a declarat că Joe Biden și-a exprimat, intr-o discuție cu președintele Xi, preocupările despre activitățile economice agresive ale Chinei, abuzurile împotriva drepturilor omului din regiunea Xinjiang și abordarea față de Hong Kong și Taiwan. Președintele Chinei l-a avertizat pe Biden să nu afecteze suveranitatea chineză și integritatea teritorială. În orice caz, Biden a remarcat provocările comune, cum ar fi pandemia, iar Xi a solicitat cooperarea, în locul confruntării. (Link)

4. Avocații pentru Departamentul de Justiție al SUA au declarat că administrația Biden revizuiește dacă aplicația chinezească TikTok este o amenințare la securitatea națională, o preocupare ca l-a determinat pe Trump să încerce să interzică TikTok în SUA. (FT)

Orientul Mijlociu

5. Familia activistei pentru drepturile femeilor Loujain al-Hathloul a declarat că aceasta a fost eliberată de autoritățile saudite, după aproape trei ani în închisoare. Al-Hathloul, care se va confrunta cu restricții în continuare, a fost condamnată sub o lege contra terorismului. (NPR)

Asia

6. Fostul premier japonez Yoshiro Mori va demisiona din funcția de președinte al comisiei de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, după ce a făcut comentarii sexiste puternic criticate, anunță Kyodo News. Fostul jucător de fotbal Saburo Kawabuchi îl va înlocui. (Link)

7. Trupele chineze și indiene au început retragerea din jurul lacului Pangong din Himalaya, unde au fost blocate, din Mai, într-un conflict din cauza graniței contestate. Decizia, despre care China a anunțat că a fost agreată luna trecută, nu rezolvă disputa. Forțele militare rămân în alte regiuni. (Link)

8. Președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa liderii loviturii militare din Myanmar, vor aplica controale la exporturi și vor îngheța bunurile din SUA de care beneficiază guvernului țării. Între timp, protestele de masă și arestările foștilor oficiali guvernamentali continuă. (CNN)

Africa

9. Societatea etiopiană a Crucii Roșii a anunțat că zeci de mii de oameni vor muri de foame în curs de două luni în regiunea Tigray din Etiopia, 80% dintre aceștia fiind în imposibilitate de a fi ajutați de organizațiile umanitare. Conflictul dintre guvernul regional și federal a devastat Tigray din noiembrie. (AlJazeera)

America Latină

10. Sute de oameni au protestat în capitala Haiti, Port-au-Prince, și au cerut demisia președintelui Jovenel Moise pentru că nu mai are mandat. Aceștia au criticat de asemenea SUA și Organizația Statelor Americane, care sprijină pretenția lui Moise la președinție până în 2022. Poliția a folosit gaz lacrimogen împotriva protestatarilor și jurnaliștilor. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia pretinde că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania sau în avionul medical către Berlin – Cronica Externă
Carnavalul de la Rio a fost suspendat pe termen nedefinit – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău