Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare atribuite poluării a scăzut în Europa cu -19% în ultimul deceniu – Cronica de Mediu

1. Potrivit Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu, vara europeană va fi una dintre cele mai călduroase din 1993 încoace. Se așteaptă ca temperaturile să depășească cu 2,5 grade Celsius mediile înregistrate în perioadele corespunzătoare din 1993 până în 2016. Este pentru prima dată când niciun scenariu posibil nu prevede temperaturi mai scăzute în nicio parte a Europei. (Ekathimerin.com)

2. Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare atribuite poluării a scăzut în Europa cu -19% în ultimul deceniu, pe fondul succesului înregistrat în implementarea politicilor de mediu. Creșteri de până la +27% în regiuni din Asia și Orientul Mijlociu. (Ft.com)

3. De ce vom avea parte de ploi constante până în 2034? Profesorul McGuire (profesor de riscuri geofizice și climatice la University College London) a declarat: „În special, va exista o creștere a așa-numitelor condiții de „râu atmosferic”, în care ploile abundente vor continua fără oprire timp de câteva zile în aceleași zone”. „Aerul mai cald poate reține mai multă apă sub formă de vapori, ceea ce contribuie la creșterea precipitațiilor”, explică McGuire. Anul trecut, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,5°C în comparație cu perioada preindustrială, iar situația nu va face decât să se înrăutățească: „Pentru fiecare creștere cu un grad a temperaturii globale, capacitatea de reținere a apei în atmosferă crește cu 7%”, adaugă el. Vremea umedă din viitor nu va fi doar sezonieră, deși verile noastre vor fi, în medie, mai uscate decât în prezent. „În timpul verii, ploile torențiale de scurtă durată și grindina sunt mai probabile, asociate cu furtuni convective [furtuni locale severe] care se dezvoltă atunci când temperaturile sunt ridicate”, spune McGuire. (Inews.co.uk)

4. Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă „cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”. (Digi24)

5. Ultimul ghețar din Venezuela, în Sierra Nevada de Mérida – care avea odinioară o suprafaţă de 450 de hectare – mai acoperă în prezent doar două hectare, după ce în 1910 această ţară din America Latină avea şase gheţari în Anzii cordilieri. Prin dispariţia acestui gheţar, Venezuela devine prima ţară din istoria modernă în care dispar gheţarii. (News.ro)

6. Planeta a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Luna mai 2024 a fost a 12-a consecutivă cu temperatură medie record. A fost, de asemenea, a 11-a lună consecutivă în care temperatura medie globală a fost cu 1,52 grade Celsius peste media preindustrială. (Euronews.ro)

7. Au fost găsite microplastice în testicule. Oamenii de știință au testat 23 de testicule umane, precum și 47 de testicule de la câini de companie. Ei au găsit poluare cu microplastice în fiecare probă. Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Iar oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalarea lor. (Theguardian.com)

8. Un perete super impresionant de turbine eoliene produce 2.200 kWh de energie silențioasǎ în New York. Un gard eolian dezvoltat de designerul newyorkez, Joe Doucet, este menit să aducă producția de energie curată în peisajele urbane. Gardul este format din turbine eoliene verticale, este modular și, cel mai important, este silențios și plăcut ochiului, ceea ce îl face să aibă șanse mai mari de a fi adoptat în hoteluri, clădiri corporative și unități rezidențiale. (Interestingengineering.com)

9. Doar 9% din plasticul din lume este reciclat. Atunci când plasticul este aruncat la gunoi, cel mai probabil, acesta ajunge la groapa de gunoi, la incinerare sau pur și simplu este aruncat în mediul înconjurător. Doar 9% din plasticul din lume este reciclat, o cifră care este chiar mai mică în SUA, în jur de 5-6%. Reciclarea mecanică tradițională, în care deșeurile de plastic sunt măcinate, spălate și topite, nu a ținut pasul cu producția de plastic, care s-a dublat în ultimii 20 de ani. În prezent, deșeurile de plastic sunt peste tot, de la Arctica până în cele mai adânci părți ale oceanului. Se află în aerul pe care îl respirăm și în corpurile noastre. De asemenea, plasticul alimentează criza climatică – marea majoritate este produsă cu ajutorul combustibililor fosili care încălzesc planeta și reprezintă un factor important al cererii globale de petrol. (Edition.cnn.com)

10. Peste 170 de trilioane de particule de plastic descoperite în ocean, în timp ce poluarea atinge niveluri „fără precedent”. Potrivit unui nou studiu, oceanele lumii sunt poluate de un „smog de plastic” format din aproximativ 171 de trilioane de particule de plastic care, dacă ar fi adunate, ar cântări aproximativ 2,3 milioane de tone. O echipă internațională de oameni de știință a analizat datele globale colectate între 1979 și 2019 din aproape 12.000 de puncte de prelevare de probe din oceanele Atlantic, Pacific și Indian și din Marea Mediterană. Aceștia au constatat o creștere „rapidă și fără precedent” a poluării cu plastic a oceanelor începând din 2005, potrivit studiului publicat în revista PLOS ONE. (CNN.com)

Poza ediției: Pe 31 Mai 2024, temperaturile de la suprafața mării din Atlanticul de Nord au atins 4.43 deviație standard peste media 1991-2020, a doua cea mai mare anomalie zilnică de temperatură înregistrată vreodată. Anomalia maximă a avut loc pe 21 februarie 2024, la 4.47 deviație standard.

Ți-ar mai putea plăcea
Emisiile din SUA au cauzat daune de aproape $2 miliarde altor țări – Cronica de Mediu
Defrișările pădurilor din Amazonul brazilian au atins cel mai înalt nivel anual din ultimii zece ani – Cronica de Mediu