Numărul persoanelor vindecate de Covid-19 va depăși azi pragul de 2,5 milioane – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul persoanelor vindecate de Covid-19 va depăși azi pragul de 2,5 milioane.

2. Numărul cazurilor active continuă să scadă în România, după ce ieri alți 288 de pacienți au fost declarați vindecați. Astăzi, cel mai probabil, cazurilor active vor scădea sub 5000, pentru prima oară din 11 aprilie.

3. România va primi 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare propus miercuri de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan.  Președinta Comiei Europene Ursula von der Leyen propune fond de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru ajutorarea și relansarea economiilor țărilor membre UE, afectate de pandemie. (Profit.ro)

4. Compania farmaceutică Merck a iniţiat procedurile de testare a unui tratament anticoronavirus cu o pastilă dezvoltată de savanţi americani care are rolul de a provoca o „eroare catastrofală” asupra virusurilor. Medicamentul, denumit tehnic EIDD-2801, funcţionează prin plantarea unor molecule în materialul genetic ARN al unui virus, generând apoi o serie de mutaţii care la un moment dat îl ucid. (Hotnews)

5. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, miercuri seară, că nu consideră posibil scenariul ca din toamnă clasele de elevi să mai aibă peste 30 de elevi, luându-se în calcul ca o parte a activităţilor să fie derulate online. (News.ro)

6. Spitalul Victor Babeș din Capitală a fost dotat cu un ansamblu mobil de computer tomograf cu modul de inteligenţă artificială, capabil să depisteze în câteva minute leziunile pulmonare cauzate de noul coronavirus. Scanarea durează 1 minut, iar rezultatul iese în 5 minute. (Hotnews)

7. Cursurile online au crescut exponențial în timpul pandemiei. Coursera a înregistrat 10 milioane de utilizatori noi în perioada martie-mai, de 7 ori mai mult decât în aceeași perioada din 2019. Și alte platforme, precum edX și Udacity, au înregistrat creșteri similare. (NY Times)

8. Germania va ridica alertele de călătorie pentru cele 26 de state UE începând cu 15 iunie, a declarat miercuri ministrul afacerilor externe, Heiko Maas. (Hotnews)

9. Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. (Hotnews)

10. Compania De’Longhi România a propus Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale să preia spre angajare pe cei 33 muncitori din Sri Lanka, care rămăseseră fără slujbe şi fără posibilitatea de a se întoarce acasă, iar oferta companiei din Cluj a fost selecţionată dintre toate cele transmise către minister. De’Longhi România a anunţat miercuri că va asigura transportul Bucureşti – Cluj pentru cele 33 de persoane, le va asigura cazare în apropierea fabricii şi va semna cu ele contracte de muncă, respectând aceleaşi condiţii de salarizare şi de pregătire ca ale tuturor celorlalţi angajaţi de la Jucu. (News.ro)

11. Guvernul elvețian a anunțat că evenimentele publice sau private de 300 de persoane, dar și adunările spontane de până la 30 de persoane vor fi permise începând cu 6 iunie, într-o nouă etapă de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. (Hotnews)

12. Guvernul a extins, până la data de 25 iunie termenul, anterior de 15 iunie, până la care obligațiile fiscale neachitate pe perioada stării de urgență, plus 30 de zile după, nu sunt considerate restante și nu se acumulează pentru ele dobânzi și penalități. De asemenea, a fost extins similar și termenul până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. (Profit.ro)

13. DisneyWorld-ul din Orlando, Florida, se va redeschide pe 11 Iulie. (CNN)

14. Apple va redeschide în cursul acestei săptămâni aproximativ 100 de magazine din Statele Unite, pe care le-a închis în momentul izbucnirii pandemiei. Astfel, compania va avea operaționale în America 130 de magazine din cele 271. Apple are 510 magazine în toată lumea. (CNBC)

15. Începând de vineri, timp de 10 zile, YouTube va avea conținut gratuit de la 21 de festivale de film, inclusiv cele de la Berlin, Cannes, Veneția, Sundance, Toronto, New York, BFI London, Karlovy Vary, Locarno. Peste 100 de filme vor fi disponibile plus discuții virtuale cu Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh, Song Kang Ho, Bong Joon Ho, Guillermo del Toro, Jane Campion sau Claire Denis. (Link)

16. Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care s-au aprobat măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră. Printre acestea se numără unele privind protejarea unor specii din apele Mării Negre, încurajarea practicilor „prietenoase cu mediul” şi limitarea efectelor pe care activităţile pe mare le au asupra biodiversităţii, identificarea zonelor de acumulare a deşeurilor din material plastic din mediul marin şi elaborarea unui plan de acţiune în vederea depoluării acestora. (News.ro)

17. Comisia Europeană a anunţat că va propune acordarea unei sume mai mari de co-finanţare pentru proiectele sprijinite prin viitorul program Europa Creativă 2021-2027. Comisia a anunatat că are în vedere acordarea unor granturi de 80% din valoarea totală a proiectelor, iar programul ar trebui să ia în calcul combinarea mobilităţii fizice cu mobilitatea virtuală, după modelul proiectului I-portunus, finanţat în prezent pentru domeniul muzical. (News.ro)

18. Datorită noul virus, Iranul a permis deschiderea primului cinema drive-în din 1979, de la Revoluția Islamică. Aceste cinematografe au fost interzice deoarece permiteau prea multă intimitate cuplurilor. (Independent)

19. Proprietarul unei vinării din Italia a închiriat un avion privat pentru a aduce la lucru opt muncitoare din România despre care spune că îi sunt indispensabile. De mai bine de un deceniu, femeile merg de două ori pe an în peninsulă pentru a-l ajuta la vie. Anul acesta, din cauza restricțiilor cauzate de Covid-19, ele au fost întoarse de la granița cu Ungaria. (Link)

Fotografia dimineții – Distanțarea socială în Dolores Park din San Francisco. David Paul Morris/Bloomberg:

Ți-ar mai putea plăcea
Opt vaccinuri anti Covid-19 au ajuns în fază 3 a testărilor clinice, ultima înaintea aprobării – Cronica Știrilor Pozitive
Universitatea Oxford va derula primul studiu care va analiza răspunsul imunitar la persoanele care au avut Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău