Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro – Cronica dimineții

1. Premierul Ludovic Orban a declarat, la Iaşi, întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, că obiectivul este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală şi că eventualele măsuri restrictive sunt luate la nivel local, în funcţie de răspândirea coronavirusului. (News.ro)

Extra: Potrivit estimărilor preliminare ale Comisiei Europene, România a avut anul trecut un deficit de încasare la TVA, diferența dintre potențialul de venituri și cât încasează efectiv, de 32,9 miliarde de lei, adică 33,4%. Procentajul de 33,4%, în scădere pentru al treilea an consecutiv, este cel mai ridicat din UE. Pentru finele anului trecut, ANAF a calculat obligații fiscale recuperabile reprezentând TVA de 5,1 miliarde de lei, adică 15,5% din cele 32,9 miliarde de lei. Rămâne, pe baza estimărilor Comisiei, o sumă de 27,8 miliarde de lei din care statul nu mai are speranța că va recupera ceva. (Profit.ro)

2. Moody’s a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody’s poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând. (Profit.ro)

Extra: Un acord de împrumut cu Uniunea Europeană, în valoare de patru miliarde de euro, a fost aprobat de Guvern. Şeful Cancelariei primului ministru Ionel Dancă a explicat că România se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei, acestea fiind condiţiile stabilite de către Comisia Europeană. (News.ro)

3. Rata șomajului înregistrat la nivel național s-a situat în septembrie la 3,26%, cu 0,26 puncte procentuale sub valoarea consemnată în aceeași lună din anul 2019, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Procentul raportat în septembrie a fost, de asemenea, în scădere cu 0,02 puncte procentuale comparativ cu luna august 2020. (Profit.ro)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Şeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să şină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament. În plus, Iohannis apreciază că deja pentru unii cetăţeni ”a debutat şi se află în derulare exerciţiul dreptului de a fi ales”, iar întreruperea acestui proces ”s-ar putea constitui într-un abuz şi o vătămare a drepturilor electorale ale cetăţenilor români, şi în special a celor din diaspora, în privinţa cărora procedurile sunt deja declanşate şi se află în etape avansate”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Renault Group a anunțat o cifră de afaceri de €10,3 miliarde în trimestrul al treilea, cu o scădere de 8,2 % comparativ cu anul trecut, un rezultat mai bun decât estimările inițiale. Marca Dacia a înregistrat o scădere de aproape 35%, cumulând aproape 20% din volumele vândute de companie. (Profit.ro)

5. Luna septembrie a adus o accelerare a creditării firmelor, cu cel mai mare pas lunar din ultimii trei ani. Și finanțarea persoanelor fizice a accelerat, în special ca urmare a cererii ridicate de împrumuturi ipotecare. (Profit.ro)

6. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna septembrie cu 1,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 397,145 miliarde lei şi cu 14,7% (12% în termeni reali) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a României. (News.ro)

7. Valoarea activelor totale, aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creștere cu 17,96% față de septembrie 2019, depășind astfel pragul de 14 miliarde de euro. (Profit.ro)

Extra: Importurile de laptopuri ale României în primele șapte luni ale anului au înregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Este cea mai mare creștere procentuală înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. (Profit.ro)

8. SUA, prin Secretarul de Stat Mike Pompeo și Secretarul Sănătății Alex Azar, au semnat, alături de alte 30+ țări, care totalizează peste 1,6 miliarde de locuitori, o declarație anti avort. Declarația, care nu are un caracter obligatoriu, susține creșterea nivelului sănătății pentru femei, întărirea rolului familiei și conservarea dreptului la viață. Semnatarii reafirmă că nu există un drept internațional pentru întreruperea de sarcină. (NBCNews)

9. Premierul Spaniei a declarat ca probabil 3 milioane de spanioli au contractat până acum noul coronavirus, de trei ori mai mult decât numărul înregistrat oficial. (Bloomberg)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook va începe să ceară bani de la companiile care folosesc WhatsApp Business și va adăuga opțiuni de shopping direct și vânzare de hosting. Cumpărarea se va putea face direct din ferestrele de chat, prin mesaje trimise magazinelor, iar hosting-ul va fi vândut de provideri. (TechCrunch)

10. Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a declarat că USR-PLUS intră în alegerile parlamentare cu dorinţa de a da premierul în viitorul Executiv. El a adăugat că a fost dezamăgit de faptul că Ludovic Orban a minţit în declaraţii şi a mai spus că „nimeni nu are un cec în alb”, din partea Alianţei. Moşteanu a precizat că Dacian Cioloş este, conform protocolul nostru vechi de alianţă între USR şi PLUS, persoana desemnată pentru a fi premier şi Cioloş ar fi omul mai mult decât potrivit pentru a conduce viitorul Guvern. (News.ro)

Fotografia dimineții – Harta Europei realizată pe baza numărului de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, pe ultimele 14 zile:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – reactii dupa condamnarea lui Liviu Dragnea
Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne azi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău