Ministrul Sănătăţii: Nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util cu măşti toate şcolile – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că nu ştie dacă dacă până la începerea noul an de învăţământ vor ajunge măşti de protecţie pentru elevi în toate şcolile, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri selectate să fie disponibile aceste măşti. Cu două zile în urmă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că autorităţile se vor asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie pentru ca elevii să poată beneficia de acestea, în condiţiile în care la începutul anului de învăţământ în unităţile şcolare va fi permisă doar masca medicală, nu şi masca textilă. (News.ro)

2. România ar putea deveni, anul viitor, prima țară din lume care primește noul sistem defensiv, antiaerian și antiracheta, Patriot, dezvoltat de firma americană Raytheon Missiles & Defense. (Link)

3. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat sâmbătă că ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor vor demara o serie de controale la anumiți furnizori de electricitate care au încheiat contracte cu preț ferm pentru un an de zile și care notifică acum consumatorii casnici că vor să schimbe prețul. „Un furnizor nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”. (G4Media)

Din Cronica de Mediu: Prima livrare de „oțel verde” (produs fără utilizarea cărbunelui), are loc în Suedia. Compania suedeză Hybrit a declarat că livrează oțelul producătorului de camioane Volvo AB ca o primă tentativă înainte de producția comercială, programată pentru 2026. Volvo a declarat că va începe producția unui prototip de vehicule și componente din oțelul verde, în 2021.  Notă: Producția de oțel prin utilizarea cărbunelui reprezintă aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. (theguardian.com)

4. Comitetul Politic al USR PLUS, întrunit sâmbătă la Bucureşti, la opt luni de la intrarea la guvernare a partidului, ca parte a coaliţiei cu PNL şi cu UDMR, a votat o rezoluţie privind reanalizarea condiţiilor şi deciziilor necesare pentru funcţionarea Coaliţiei şi a actului guvernamental. Rezoluţia a fost votată ca urmare a prezentării unui raport privind stadiul de îndeplinire a reformelor asumate de USR PLUS în Programul de Guvernare negociat cu partenerii politici. (News.ro)

5. Premierul Florin Cîţu a afirmat că gradul de îndatorare al României este sub 50%, fiind unul din cele mai mici din Uniunea Europeană, şi a precizat că ţara noastră se împrumută mai ieftin ca pe vremea PSD şi o face doar pentru investiţii. (News.ro)

6. Majoritatea imigranţilor sosesc în Europa pe mare, aşadar este „absurd” ca ţări precum Bulgaria, România şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi, respectiv, ale Mării Adriatice, să nu facă parte din Spațiul Schengen, consideră premierul ceh Andrej Babis. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge susțin că au identificat o nouă clasă de exo-planete (planete din afara Sistemului Solar) care sunt capabile să susțină viața. Noua clasă a primit numele “hycean”, iar planetele incluse în această categorie sunt caracterizate de temperaturi foarte ridicate, o suprafață acoperită de oceane și o atmosferă bogată în hidrogen. (ZME Science)

7. Pentru a doua săptămână la rând, Social Democrații germani sunt clasați peste alianța Creștin Democrată în sondajele din Germania. SPD a ajuns la 24%, cel mai ridical nivel din septembrie 2017, în timp ce CDU și CSU au împreună 21%. În 26 septembrie au loc alegeri generale în Germania care vor marca retragerea din politică a cancelarului Angela Merkel (CDU). (Bloomberg)

8. Trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a anunţat sâmbătă Pentagonul, în timp ce operaţiunea internaţională de evacuare din capitala afgană este pe sfârşite (G4Media). Pentagonul a anunţat că aproximativ 117.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la sfârşitul lunii iulie. (Hotnews)

9. Rata anuală a inflației din SUA a urcat la maximul ultimilor 30 de ani, în contextul deficitului de materii primă și forță de muncă. Rata inflației, calculată pe baza indicelui cheltuielilor de consum personal, a urcat la 4,2%, de la 4% în iunie, cel mai ridicat nivel din 1991. La rândul ei, inflația anuală calculată pe baza indicelui prețurilor de consum s-a menținut în iulie la nivelul de 5,4%, cel mai ridicat începând din august 2008. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Raluca Olaru, jucătoarea de tenis din România numărul 1 în clasamentul de dublu, și-a trecut în cont al doilea titlu al anului, câștigat, ca și primul, alături de Nadiya Kichenok. Raluca și Nadiya au triumfat la Chicago, cu scorul de 7-6 (6), 5-7, 10-8, împotriva perechii Lyudmyla Kichenok/Makoto Ninomiya, într-o finală care s-a întins pe aproape două ore și jumătate. Raluca ajunge cu acest trofeu pe locul 32 în clasamentul de dublu, egalându-și cel mai bun loc din carieră. (Treizecizero)

10. Jair Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, a declarat că vede trei variante pentru viitorul său: să fie arestat, să fie ucis sau să câștige un nou mandat la alegerile de anul viitor. (BBC)

Fotografia dimineții vine de la Comitetul Politic al USR PLUS. Inquam Photos / George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: 80% dintre managerii spitalelor din România ar trebui schimbați din funcții – Cronica dimineții
25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău