Numărul total al consumatorilor din România care au decis să-și producă singuri necesarul de energie a ajuns la 121.304 – Cronica serii

1. Metroul va fi extins de la Gara de Nord la Gara Progresul din Sectorul 4 al Capitalei. Contractul pentru prelungirea Magistralei 4 de metrou va fi semnat mâine. Administrația locală spune că aceasta este cea mai mare investiție publică derulată în București în ultimii ani. (Profit.ro)

​2. Numărul total al consumatorilor din România care au decis să-și producă singuri necesarul de energie sau o parte din el a ajuns la 121.304 la finalul lunii martie, după cum arată datele oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Ritmul este de câteva mii de racordări pe lună. (Hotnews)

3. Mai mult de jumătate dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială în care preşedintele ales de cetăţeni prin vot să aibă puteri mai mari decât în prezent, relevă un sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

4. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, după vizita la Drumul expres (Dex6) Brăila-Galați, că firma care a făcut Podul de la Brăila cere CNAIR 230 de milioane de lei ca să dea drumul la circulație, deși proiectul este finalizat pe ambele maluri undeva la 90%. (Profit.ro)

5. Rezervele valutare la Banca Naţională a României au crescut la 65,072 miliarde euro, la 31 mai 2024,faţă de 62,511 miliarde euro la 30 aprilie 2024. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Facebook a acceptat o înțelegere pentru a închide un proces în care statul Texas a acuzat compania de folosirea recunoașterii faciale fără consimțământul utilizatorilor. Termenii înțelegerii, care, cel mai probabil, implică o sumă mare de bani, nu au fost făcuți publici. (Reuters)

6. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, aflat la guvernare la Chişinău, îndeamnă persoanele din Republica Moldova care deţin cetăţenia unui stat-membru al UE să participe la alegerile europarlamentare şi să voteze pentru Partidul Naţional Liberal (PNL) din România. (News.ro)

7. Vladimir Putin nu dorește o confruntare directă cu NATO și un război nuclear, afirmă șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Tony Radakin. (G4Media)

8.Încercările Rusiei de a încheia un acord major pentru construcția unui gazoduct cu China au eșuat. Moscova consideră nerezonabile cerințele Beijingului privind prețurile și nivelurile de aprovizionare, potrivit a trei surse. China a cerut să plătească un preț apropiat de cel disponibil pe piața rusă, care este puternic subvenționat, angajându-se să cumpere doar o mică parte din capacitatea anuală planificată a conductei, de 50 de miliarde de metri cubi de gaz. (FT)

9. Belgia, actuala deținătoare a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, face în premieră pasul spre a îndemna guvernele UE să ia în considerare folosirea așa-zisei „opțiuni nucleare” împotriva Ungariei – suspendarea dreptului de vot a acesteia în instituțiile europene. Ungaria urmează să preia președinția rotativă începând de luna viitoare. (Digi24)

10. Brandul Louis Vuitton foloseşte modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală, se arată pe pagina de Facebook La Blouse roumaine. Prin campania „Give Credit” se cere ca brandul „să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – #BalanceforBetter de Ziua Internațională a Femeii
Ludovic Orban: Amendamentele opoziţiei la legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021 vor fi respinse – Cronica serii