NYT: Dovezile sugerează că o rachetă ucraineană rătăcită a cauzat masacrul de la Kostiantinivka, soldat cu 17 morţi – Cronica serii

1. Guvernul a pus în dezbatere, după luni de drafturi scurse pe surse, proiectul de lege cu măsuri fiscale, reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar și măsuri de combatere a evaziunii pe care își va angaja răspunderea în fața Parlamentului. Printre măsuri se numără impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru marile firme și bănci, o nouă impozitare și la microîntreprinderi, eliminarea facilităților fiscale din mai multe domenii, inclusiv IT, impozit suplimentar pe locuințe și mașlini scumpe și o taxare a veniturilor a căror sursă nu poate fi dovedită. (Profit.ro)

2. Plățile în numerar vor fi drastic reduse, atât între firme și persoane fizice, cât și între firme, potrivit proiectului de măsuri fiscale cu care Marcel Ciolacu va merge în Parlament asumându-și răspunderea. Intențiile Finanțelor sunt de a plafona încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry (Metro, Selgros etc) în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană. Plățile acordate ca avansuri spre decontare urmează să fie plafonate la 1.000 lei, plafon stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. (Hotnews)

3. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a declarat că este un adept al reorganizării administrativ-teritoriale a țării și speră ca viitorul Parlament să creeze cadrul legal necesar acestui demers. El a recunoscut că în acest moment nu e posibilă această reorganizare și susține că e nevoie de modificarea Constituției. (Profit.ro)

4. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus un proiect de prelungire până la 31 decembrie a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica. (Digi24)

5. 11.226 de cazuri noi de COVID și 18 decese, între care unul la categoria 30 – 39 de ani, au fost înregistrate săptămâna trecută. 967 de persoane sunt internate în secții și 63 la ATI, dintre care șapte copii sunt la Terapie Intensivă, potrivit buletinului de presă publicat marți de Ministerul Sănătății. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: iOS 17 și iPadOS 17 sunt disponibile de luni seara și pot fi instalate pe dispozitivele compatibile. iOS 17 are pe lista de noutăți funcții precum modul StandBy, Contact Posters, widget-uri interactive și un sistem mai bun de completare a cuvintelor. iPadOS, printre altele, primește widget-uri pentru Lock Screen și o serie de îmbunătățiri pentru Stage Manager. (Profit.ro)

6. Guvernul Ucrainei a aprobat marți o nouă procedură de licențiere pentru exporturile agricole către „anumite state membre ale UE”, în încercarea de a convinge Ungaria, Polonia și Slovacia să ridice interdicțiile de import de cereale ucrainene. „Un astfel de control va ajuta la prevenirea oricăror distorsiuni ale pieței în statele membre UE vecine”, a declarat Denys Shmyhal, premierul Ucrainei. (FT)

7. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu acordat Politico Europe că aspiraţiile ţării sale la UE nu ar trebui să fie la mila Moscovei, iar fosta republică sovietică spune că merită să aibă veşti bune în ceea ce priveşte viitoarele planuri de extindere ale blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldaţi ruşi care staţionează pe teritoriul său, în Transnistria. (Hotnews)

8. New York Times a scris că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka (Konstantinovka), în estul Ucrainei, în ziua de 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată de forţele ucrainene. Ucraina a spus la vremea respectivă că explozia, care a ucis cel puţin 16 persoane, fusese provocată de o rachetă rusească. (News.ro)

9. Un fost CEO al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina susține că între 2014 și 2019 a mituit oficiali ucraineni pentru a aproba proiecte de construcții prin intermediul unui avocat, Oleh Tatarov, care acum este consilier principal al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski. (Reuters)

10. Creșterea economiei globale va scădea la 2,7% în 2024, după o expansiune deja „subnormală” de 3% în acest an, potrivit ultimelor prognoze OCDE. Cu excepția anului 2020, când a început pandemia, acesta ar fi cea mai creștere anuală de la criza financiară din 2008. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins minimul ultimelor 9 luni, apropiindu-se de zero – Cronica serii
Unicef: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău