O analiză CNN arată că Donald Trump are șanse serioase să câștige alegerile prezidențiale din acest an – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Guvernul Spaniei dorește aprobarea în cursul acestei luni a unui venit minin de bază pentru familiile vulnerabile. Potrivit ministrului spaniol pentru integrare, securitate socială și migrație, aproximativ 100.000 de familii vor primi acest venit, dar pe termen mediu și lung se poate ajunge la 1 milion de familii în nevoie, ceea ce presupune o cheltuială bugetară anuală de aproximativ 3 – 3.5 miliarde euro.  (Profit.ro)

2. Negociatorul șef al Marii Britanii, David Frost, a acuzat Bruxelles-ul de tratarea țării sale ca fiind un partener ”nemerituos„, prin faptul că UE a oferit un acord comercial de o calitate slabă, care ar forța Marea Britanie ”să se supună normelor europene”. Într-o scrisoare adresată negociatorului șef ale UE, Michel Barnier, a afirmat că pretenția ca regulile europene privind ajutorul de stat să fie parte a legii britanice este ”ridicolă” și „pur și simplu nu este o prevedere pe care orice țară democratică ar putea-o semna”. Acesta îl acuză pe Barnier că dorește o supervizare a legilor și instituțiilor britanice prin ”propuneri dezechilibrate și noi”, ceea ce ridică temeri privind eșecul negocierilor dintre UE și Marea Britanie. (TheGuardian)

3. Curtea Constituțională a Germaniei a decis marți că dreptul la protecția datelor private, prevăzut în Constituția Germaniei, se extinde și asupra străinilor care trăiesc în afara țării și acoperă datele lor online. Decizia obligă guvernul cancelarului german Angela Merkell să abroge sau să modifice legea care reglementează agențiile străine de informații, pentru a clarifica motivația de a spiona cetățeni aflați în străinătate. În forma sa actuală, legea permite agenției germane BND să culeagă, evalueze și chiar să distribuie date din comunicările cetățenilor non-germani din afara țării pentru a bloca potențiale atacuri sau amenințări.  (NYTimes)

SUA

4. O analiză CNN arată că Donald Trump are șanse serioase să câștige alegerile prezidențiale din acest an. (CNN)

Bonus: SUA l-a nominalizat pe lista neagră pe ministrul de interne iranian, acuzat de abuzuri asupra drepturilor omului. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a declarat în Ramallah că Autoritatea Palestiniană nu va respecta acordurile cu Israel și SUA, inclusiv cele privind cooperarea de securitate. Abbas consideră că planurile de anexare a unor părți din West Banl ”anulează acordul de la Oslo” și pacturile adiționale. Lideri palestinieni au mai declarat că vor înceta orice cooperare privind securitatea cu Israel, dar niciodată nu au concretizat aceste declarații.  (NYTimes)

6. Forțele navale iraniene vor continua să opereze în Golful Persic și în Golful Oman, în pofida avertismentelor marinei SUA ca navigatorii iranieni să evite ambarcațiunile armatei SUA. (Reuters)

Asia

7. Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că nu poate accepta propunerea Chinei pentru ”o țară, două sisteme”. Secretarul de stat al SUA Mile Pompeo a felicitat-o pe Tsai Ing-wen pentru această poziție. Sprijinul explicit al SUA pentru Taiwan a devenit o nouă sursă de tensiune în relațiile din ce în ce mai ostile dintre China și SUA. Beijing-ul a avertizat că va lua măsuri împotriva Washington-ului. Departamentul de afaceri externe, apărare și relații cu Taiwanul din China au emis trei declarații miercuri împotriva secretarului de stat al SUA Mike Pompeo, pe care îl acuză că a violat politica Chinei și interferează în afacerile interne chineze. (Link)

Bonus: Amphan, cel mai puternic taifun înregistrat vreodată a ajuns astăzi în Golful Bengal. (CNN)

America Latină

8. Membrii unui cartel al drogurilor extrem de periculos din Mexic a fost filmat când distribuia alimente și alte produse esențiale unei comunități sărace din La Perla. Autoritățile mexicane din Veracruz consideră că mafia profită de criza actuală pentru a-i recruta pe cei mai vulnerabili și mai săraci în rândurile crimei organizate. (Link)

9. Brazilia a înregistrat un număr record de decese cauzate de COVID-19 marți, cu peste 1179 de persoane raportate. Președintele SUA Donald Trump a spus că ia în considerare interzicerea călătorilor din Brazilia. În acest moment, Brazilia este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, din punctul de vedere al persoanelor confirmate cu COVID-19, după Rusia și SUA. (Reuters)

Global

10. Organizația Mondială a Sănătății a agreat să permită o investigație referitoare la reacția organizației la pandemia coronavirus, adoptând o rezoluție în acest sens, în contextul amenințării cu tăierea permanentă a fondurilor alocate de SUA către OMS, pe care a făcut-o președintele Donald Trump. Propunerea a fost adoptată marți fără obiecții, după ce Uniunea Europeană și Australia au preluat inițiativa acestei investigații. Un aspect rămas neclar pentru OMS privește cerința ca investigația să fie imparțială, independentă și foarte detaliată. (CNN)

Bonus: Strategia Suediei de a face față pandemiei coronavirus nu ar trebuie preluată de întreaga lume, deși unele aspecte merită reținute. (ForeignAffairs)

Ți-ar mai putea plăcea
Boyko Borrisov, premierul Bulgariei, este investigat pentru spălare de bani și crimă organizată – Cronica Externă
ONU: Criza globală generată de pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare a lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău