O eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei, poate fi văzută din România azi – Cronica dimineții

1. Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a declarat că luni vor începe procedurile pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, care „s-a transformat in apărătorul pensiilor nesimţite” şi a iniţiat un demers „împotriva poporului român”. (News.ro)

2. Primul ministru Ludovic Orban susţine că s-ar putea vorbi despre un al doilea val al epidemiei în situaţia în care ar fi „dispărut complet” transmiterea intracomunitară a virusului SARS-CoV-2, ceea ce nu este cazul. Orban spune că îşi doreşte să nu fie luate noi măsuri de restricţie, însă anunţă că va prelungi starea de alertă dacă situaţia va impune acest lucru. (News.ro)

3. În această noapte președintele Trump și-a reluat mitingurile electorale desfășurate cu public. Deși echipa de campanie a anunțat că sala din Tulsa, Oklahoma va fi plină, fiind vândute mult mai multe bilete decât capacitatea de 19.000 de locuri, aproximativ o treime din locuri au rămas goale. (NYTimes)

4. Astăzi au loc alegeri parlamentare în Serbia, primele din Europa de la instituirea măsurilor de izolare.(Reuters)

5. Parlamentul European solicită Comisiei Europene luarea de măsuri suplimentare pentru a salva sectorul turismului din UE și pentru a-l pregăti pentru viitor după criza COVID-19. În acest sens, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care cer Comisiei mai mult sprijin pentru IMM-urile din domeniul turismului, prin finanțare pe termen scurt pentru a evita falimentul întreprinderilor și sprijinirea redresării pe termen lung și modernizarea sectorului. (Hotnews)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

6. Chinezii de la Huawei Technologies se așteaptă să primească în zilele următoare permisiunea de a construi în Marea Britanie un centru de dezvoltare și cercetare. Investiția în acest proiect se apropie de $500 milioane. (Reuters)

7. O eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei, poate fi văzută duminică, potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”. Eclipsa începe în jurul orei 8.10, are maximul în jurul orei 8.30 şi se termină în jurul orei 9.00. Va avea durată medie pentru ţara noastră de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai mare în sud-estul ţării şi mai scăzută în nord-vest. (News.ro)

Una din Cronica de Sănătate: Cercetători ai Universității Yale au demonstrat că apariția neașteptată a unor incertitudini, cum este o pandemie globală, generează paranoia, care este un simptom al unei boli mintale severe, caracterizată de credința că alți oameni au intenții malefice. Paranoia se manifestă însă, în grade diferite, și în populația generală. (Link)

8. Unele companii aeriene, care și-au reluat zborurile, au limitat sau au anulat distribuirea băuturilor alcoolice sau fierbinți (cafea, ceai) la bordul avioanelor pentru a limita interacțiunea dintre echipaj și pasageri. (CNN)

9. Partidul Marxist-Leninist din Germania a ridicat o statuie a lui Lenin în fața sediului său din Gelsenkirchen. (BBC)

10. Greta Thunberg, activista adolescentă care luptă pentru mediu, a declarat că trebuie să învățăm lecțiile cauzate de coronavirus și să tratăm schimbările climatice cu aceeași urgență. Greta spune că lumea trece de un punct de cotitură în privința schimbărilor de mediu și al mișcărilor de tipul Black Lives Matter, care nu mai pot fi ascunse sub covor. (BBC)

Fotografia dimineții vine de la mitingul electoral al președintelui Trump:

Ți-ar mai putea plăcea
Patru scenarii în care poate funcționa școala online – Cronica dimineții
România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău