Raport oficial: 3.425 de români au fost uciși de COVID-19, fără să fi avut și alte boli asociate – Cronica dimineții

1. Un număr de 3.425 de români au fost uciși de COVID-19, fără să fi avut și alte boli asociate, de la începutul pandemiei și până la data de 25.05.2023, relevă datele transmise de Ministerul Sănătății. Aproape jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat la categoria persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. (News.ro)

2. Companiile controlate de Guvern au raportat un profit brut record pentru anul trecut, cu 245% mai mare față de cel obținut pentru anul 2021. Rezultatul, de 17,89 miliarde lei, a fost influențat puternic de prețurile mari la energie, care au condus la câștiguri record pentru companiile din domeniu. Statul controlează companii importante din domeniu, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz. (Profit.ro)

3. PNL se opune eliminării facilităților fiscale acordate angajaților din IT, construcții și agricultură. Liderii partidului vor comunica acest lucru partenerilor de la PSD, luni, în cadrul ședinței de Coaliție. (Digi24)

4. Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde au loc „lupte aprige”, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Romanul „Melancolia”, de Mircea Cărtărescu, se află printre cele mai bune 10 cărți publicate în Suedia în 2023, conform cotidianului Svenska Dagbladet. Volumul a apărut la Editura Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson. (Svd.se)

5. Preşedintele american Joe Biden va întreprinde un turneu diplomatic în Europa între 9 şi 13 iulie. Biden va merge în Marea Britanie, apoi la summitul NATO din Lituania şi ulterior în Finlanda, a anunţat Casa Albă. (Hotnews)

6. În Germania, prețul energiei pentru ziua următoare a scăzut la minus €53.87/MWh, cel mai scăzut nivel din 2012. Scăderea se datorează producției mari de energie eoliană și solară, confirmând necesitatea de a exista soluții de stocare. (Link)

7. O anchetă New York Times arată că cele peste 600 de decese din dezastrul navei de imigranți Adriana puteau fi evitate. Nava a stat în derivă aproape 7 ore, timp în care oamenii au așteptat să fie salvați însă garda de coasta greacă nu a trimis decât foarte târziu o singură navă deși a urmărit prin radio și satelit situația vasului cu imigranți. (NYTimes)

8. Procesul de dizolvare a unui corp într-un sac, în apă tratată alcalin, la 160 grade C, va deveni disponibil în Marea Britanie la sfârșitul acestui an. Este prima nouă metodă legală de eliminare a cadavrelor de la Actul de incinerare din 1902. Practica este legală în majoritatea statelor din SUA, Canada și Africa de Sud. (TheGuardian)

9. O moleculă care previne apariţia cariilor ar putea fi adăugată în pasta de dinţi, susţin cercetătorii care au descoperit-o. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Max Verstappen a câştigat Marele Premiu al Austriei la Formula 1, pe circuitul de la Spielberg. Podiumul a fost completat de Charles Leclerc (Ferrari) şi Sergio Perez (Red Bull), într-o cursă marcată de penalizări pentru depăşirea limitelor pistei.

10. 80 de afgani ar fi fost victimele unor crime sumare comise de trei unități SAS (forțele speciale britanice), care au operat în Afganistan între 2010 și 2013, au declarat avocații familiilor îndoliate. Unul dintre soldații de elită ar fi “ucis personal” 35 de afgani, în șase luni, ca parte a unei presupuse politici de a termina „toți bărbații apți de luptă”, „indiferent de amenințarea pe care o reprezentau”. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Chris Evert și Martina Navratilova, rivale pe terenul de tenis, prietene și supraviețuitoare în lupta cu cancerul, într-un material extraordinar în Washington Post. Marvin Joseph/The Washington Post:

Ți-ar mai putea plăcea
Uber a pierdut $1,2 miliarde pe trimestrul al treilea – Cronica dimineții
Ciucă: O reducere mai mare a prețurilor la energie nu este posibilă în acest moment – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău