Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Armeniei, Armen Sarkissian, a cerut alegeri parlamentare anticipate pentru a rezolva criza politică declanșată de un acord privind încheierea conflictului cu Azerbaidjan din regiunea Nagorno-Karabakh. Premierul armen Nikol Pashinvan l-a concediat luni pe ministrul de externe, în contextul presiunilor de a demisiona din cauza armistițiului negociat de Rusia, care a obligat Armenia să cedeze teritorii. (Link

2. Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat prima citire a unei propuneri de lege care va acorda imunitate pe viață foștilor președinți ai Rusiei. Legislația este parte a unui pachet de amendamente constituționale aprobate prin referendum în această vară. Prevede că orice fost președinte și familiile acestora obțin imunitate pe viață față de acuzațiile penale sau administrative. De asemenea, nu pot fi deținuți, arestați, cercetați sau interogați, singura excepție fiind trădarea, care trebuie întâi aprobată de Duma de Stat și de Curtea Supremă și Curtea Constituțională. (Link)

SUA

3. Președintele Donald Trump și-a consultat consilierii cu privire la opțiunile pe care le are pentru a ataca principala centrală nucleară a Iranului. Consilierii l-ar fi descurajat din inițierea unei acțiuni militare, care ar fi putut declanșa un război în ultimele săptămâni ale administrației sale. (NYTimes)

4. Într-un interviu cu Washington Post, secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a declarant că republicanii l-au presat să găsească modalități pentru a exclude legal voturile exprimate și a răsturna votul în favoarea lui Donald Trump, în urma renumărării. Raffensperger a respins de asemenea acuzațiile lui Trump de fraudare a votului în Georgia și a declarat că renumărarea va ”afirma” rezultatul initial. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Numărul trupelor militare din Afghanistan, în acest moment 4500, vor fi reduse la jumătate, conform unui proiect de ordin care a circulat luni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a avertizat asupra unor consecințe serioase, dacă trupele americane vor fi retrase din Afghanistan prea rapid. (AP)

Asia

6. Australia și Japonia au ajuns la un acord pentru cooperarea in domeniul apărarii, prin permiterea trupelor să viziteze țara celuilalt stat pentru pregătire și pentru a face mai multe exerciții și operațiuni comune, a declarat premierul Japoniei Yoshihide Suga Este primul acord al Japoniei care permite o armată străină pe teritoriul său de la pactul său cu Statele United in 1960. (Reuters)

Bonus: Parlamentarii thailandezi iau în considerare propuneri de amendare a constituției țării, o cerere fundamentală a protestatarilor pro-democrație care au ieșit pe străzi în lunile recente. Între timp, poliția thailandeză a folosit tunuri cu apă impotriva demonstranților adunați în fața parlamentului. (AP)

7. Un partid religios de extremă dreapta din Pakistan a făcut un pact cu guvernul pentru a încheia un protest în Islamabad, în schimbul reducerii relațiilor diplomatice dintre Franța și Pakistan, din cauza publicării caricaturilor care îl înfățișează pe Profetul Mohamed. Grupul a declarat că guvernul a agreat să ia în considerare expulzarea ambasadorului francez și să boicoteze produse franțuzești. (AlJazeera)

Africa

8. Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază navală africană pe coasta Mării Roșii din Sudan, pentru a-și extinde prezența pe continent. Ar fi a doua facilitate navală rusească din afara fostei Uniuni Sovietice. (FT)

America Latină

9. Uraganul Iota a devenit o furtună de categoria patru luni, ajungând în Nicaragua, la săptămâni după taifunul Eta. Iota este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic, atât de târziu în an. (WashingtonPost)

Global

10. Guvernul Thailandei a oprit oficial Pornhub, cel mai mare site porno global, în toată țara. Ministrul pentru economia digitală și societate a anunțat că Pornhub a fost blocat pentru violarea legii thailandeze Computer Crimes Act din 2007. Începând de luni, toți vizitatorii site-ul au primit o notificare de suspendare. Ministrul a motivat decizia prin faptul că grupuri și organizații au cerut interzicerea PornHub în mai multe țări pentru că sprijină traficul de ființe umane și înjosește femeile. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Fostul Papă Benedict XVI-lea este grav bolnav – Cronica Externă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a admis că redeschiderea economiei a fost prematură – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău