Oamenii de știință au creat primii roboți vii, cu funcție de auto-replicare – Cronica de Tehnologie

1. Coreea de Sud pregătește reglementări mai stricte pentru securitate cibernetică, cu un accent special pe securitatea dispozitivelor din sfera Internet of Things. Asta după ce hackerii au intrat în posesia unui mare număr de filmări private realizate cu dispozitive de smart home, pe care le-au vândut pe dark web pentru bitcoin. (SCMP)

2. Noi aplicații care fură datele de banking ale utilizatorilor au trecut de măsurile de securitate ale Google și au fost descoperite în magazinul oficial de aplicații pentru Android. De data aceasta, aplicațiile în cauză, care însumează peste 300.000 de download-uri, se dădeau drept cititoare de coduri QR, scannere PDF, soluții de fitness și portofele pentru criptomonede. (ArsTechnica)

3. Oamenii de știință au creat primii roboți vii, cu funcție de auto-replicare. Așa-numiții xenoboți, construiți din celule vii, luate de la embrionii de broască, pot găsi și aduce sute de organisme unicelulare într-un loc, unde asamblează noi xenoboți, care, în câteva zile, ajung să arate și să acționeze la fel. (TechXplore)

4. Șefii a 13 companii europene de telecomunicații cer giganților din tehnologie să suporte o parte a costurilor de upgrade a rețelelor. În scrisoarea semnată, printre alții, de Vodafone Group și Orange Group, se arată că giganții din tehnologie își transferă gratuit conținutul online și ar trebui, pentru asta, să plătească măcar o parte din costurile infrastructurii last-mile. (ArsTechnica)

5. China a comandat un sistem de supraveghere compus din 3.000 de camere pentru una dintre cele mai mari provincii ale țării, Henan. Acesta va fi folosit pentru supravegherea studenților, a jurnaliștilor străini și a altor “persoane suspecte”. (Reuters)

6. Amazon a lansat AWS IoT RoboRunner, un serviciu de robotică care promite să simplifice dezvoltarea aplicațiilor pentru flotele de roboți. O altă noutate este AWS Robotics Startup Accelerator, despre care Amazon spune că va oferi startup-urilor de robotică consiliere și credite pentru AWS. (VentureBeat)

7. Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un model care ajută AI-ul să înțeleagă relațiile dintre obiecte. Acesta are aplicații în domenii precum cel al roboților industriali, care, pentru a muta cutiile într-un depozit, de exemplu, trebuie să înțeleagă care obiecte sunt mai mari/mici, mai grele/ușoare, mai fragile/rezistente etc. (TechXplore)

8. Celulele stem care migrează pentru a repara o rană păstrează amintirile despre deplasare, reparație și adaptarea la noul mediu, arată un studiu recent. Celulele stem cu experiență vindecă mai rapid rănile, însă, după intervenții repetate, pot dezvolta memorii care să ducă la boli cronice sau cancer. (Phys)

9. Autoritatea britanică pentru competiție este așteptată să anunțe blocarea achiziției Giphy de către Meta. Ar fi prima oară când Marea Britanie se împotrivește unei achiziții realizate de un gigant din tehnologie. (FT)

10. Startup-ul american IKIN vrea să creeze hardware-ul și software-ul necesar pentru a transmite holograme pe smartphone-uri. Tehnologia, aflată deocamdată în stadiu beta, a fost deja folosită într-o demonstrație pentru armata americană și se află în vizorul unor companii care vor să o testeze. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
China vrea să ajungă la 600.000 de stații 5G până la sfârșitul acestui an – Cronica de Tehnologie
Apple negociază cu două companii chineze în vederea furnizării de baterii pentru viitorul automobil electric al companiei – Cronica de Tehnologie