Oamenii de știință au găsit o modalitate de a obține apă proaspătă din apa sărată folosind doar energia solară – Cronica de Mediu

1. Oamenii de știință de la Universitatea Rice au găsit o modalitate de a obține apă proaspătă din apa sărată folosind doar energia solară. Sistemul de desalinizare folosește o combinație între tehnologia de distilare cu membrană și nanofotoni de recoltare a luminii. (siamagazin.com)

2. Un nou startup, numit Ebb Carbon, vrea să accelereze capacitatea oceanului de a elimina CO2, făcând simultan apa mai puțin acidă. Aproape o treime din CO2 pe care oamenii îl pompează în atmosferă ajunge în ocean. Acest lucru ajută la încetinirea schimbărilor climatice – cel puțin deocamdată – dar pe măsură ce apa absoarbe atât de mult dioxid de carbon devine, de asemenea, mai acidă și dăunează vieții marine, în special animalelor cu scoici precum stridiile și midiile. (fastcompany.com)

3. Microbii din întreaga lume și din oceanele adânci evoluează pentru a mânca plastic, potrivit unui nou studiu. Raportul, publicat în revista Microbial Ecology, a găsit peste 30.000 de enzime care pot degrada peste 10 tipuri diferite de materiale plastice. (inhabitat.com)

4. În Coreea de Sud, autoritățile au aprobat construirea unui ”oraș plutitor”, în apropiere de un port. Proiectul ”Oceanix”, un răspuns la creșterea nivelului apelor, va demara anul viitor și va putea găzdui până la zece mii de persoane. (biziday.ro)

5. Autoritățile orașului New York au adoptat un plan de reziliență în fața schimbările climatice, în valoare de 20 de miliarde de dolari, pentru a încerca să prevină viitoarele furtuni și inundații. În primă faza prioritatea este Manhattan deoarece este mai expus la creșterea nivelului mării și insula se poate scufunda mai devreme decât restul New York-ului. (usbreaknews.net)

6. Organizaţia Meteorologică Mondială a validat recordul de temperatură de 38 de grade Celsius pentru zona Arctică, atins în oraşul rusesc Verhoiansk pe 20 iunie 2020. Reprezentanții OMM trag astfel un nou semnal de alarmă privind schimbările suferite de climă la nivel global. (livescience.com)

7. Cercetătorii avertizează că unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica riscă “modificări dramatice” în următorii 5-10 ani și să se topească, din cauza fisurării banchizelor de gheață. Fenomenul poate duce la intensificarea ritmului de creștere a nivelului oceanelor. Potrivit specialiștilor, aceste fisuri pot face ca banchizele să se spargă precum un parbriz de mașină”. (Notă: Banchizele sunt segmente de gheață conectate de ghețar, dar care plutesc pe apă.) (salon.com)

8. Guvernul SUA va pune capăt achizițiilor de vehicule pe benzină până în 2035, conform ordinului Biden. (reuters.com)

9. Alibaba se angajează să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2030. (wsj.com)

10. Când vine vorba de Arctic, cercetătorii spun că topirea gheței este dramatică, însă permafrostul este adevărata amenințare. Materia degradată și apa înghețată din erele glaciare din trecut acoperă 730.000 de mile pătrate din emisfera nordică, poate ajunge la 700 de m sub pământ și deține suficient carbon și metan, care odată eliberate pot topi polii și inunda câmpiile de coastă dens populate din întreaga lume. La rândul lor, astfel de emisii ar crește și mai mult temperaturile arctice, ar topi mai mult permafrost (și gheață) și așa mai departe, an de an după an. Vorbim, cu alte cuvinte, despre o buclă de feedback potențial devastatoare care ar putea crește gazele cu efect de seră din atmosferă dincolo de capacitatea planetei de a compensa. (truthout.org

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu
Populația de animale sălbatice din toată lumea a scăzut cu 69% în ultimii 50 de ani – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău