Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu

1. Impactul crizei climatice este mult mai puternic decât estimat pana acum, spune Alok Sharma, Președintele Regatului Unit al ONU pentru climat. Într-un raport care urmează să fie publicat, se așteaptă ca Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) să arate că secetele, inundațiile și valurile de căldură vor crește în frecvență și intensitate, cu consecințe devastatoare, iar toate părțile globului vor fi afectate. (theguradian.com)

2. Probleme mari în Amazon: Oamenii de știință au spus că regiunea, puternic afectată de secetă și exploatare forestieră, se apropie de punctul în care pădurile ar putea fi înlocuite cu pășuni. (nytimes.com)

3. Gheața din Antarctica atinge un nivel record: scăderea, care i-a surprins pe oamenii de știință, îi poate ajuta să înțeleagă mai multe despre modul în care schimbările climatice afectează Antarctica. Începând de marți, gheața acoperea 750.000 de mile pătrate în jurul coastei antarctice, sub nivelul record anterior de 815.000 mile pătrate la începutul lunii martie 2017, conform analizei Centrului național de date despre zăpadă și gheață din Boulder, Colo. (nytimes.com)

4. Un grup de oameni de știință le cere colegilor să oprească cercetările și să intre în grevă până când liderii politici iau măsuri împotriva încălzirii globale. Dovezile cu privire la încălzirea globală se adună. Națiunile nu acționează. Unii cercetători se întreabă ce diferență vor aduce mai multe rapoarte. (nytimes.com)

5. Planuri pentru avansul energiei eoliene: Guvernul SUA a obținut o suma record de $4,37 miliarde din vânzarea a șase contracte de închiriere eoliene offshore în largul coastelor New York și New Jersey. Cele 6 ar putea în cele din urmă să alimenteze 2 milioane de case. (nytimes.com)

6. Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii. LIQUID3 este un fotobioreactor urban, în aer liber, care utilizează microalge pentru a efectua fotosinteza și pentru a elimina aceeași cantitate de CO2 ca doi copaci de zece ani. (yankodesign.com)

7. Președintele Senatului Florin Cîțu a anunțat că proiectele pentru energie nucleară şi pentru explorarea gazelor naturale din Marea Neagră vor fi accelerate şi că, în tot contextul dependenței noastre de gazul rusesc, acestea ar putea asigura securitatea energetică prin 2026. „Pentru anul acesta avem gazele asigurate.” (digi24.ro)

8. SUA anunța anul trecut că va da 25 de milioane de dolari ca sprijin pentru proiecte concentrate pe energie nucleară curată și modernă. „Nuclear Futures Package” ar veni să ajute într-o tranziția spre energia curată. E un proiect în care e prinsă și țara noastră, alături de Ucraina, Polonia, Kenia, Brazilia, Indonezia, printre alții. (ro.usembassy.gov)

9. Cu mult în urma producătorilor asiatici, producătorii de automobile din SUA și furnizorii lor se luptă pentru a dezvolta o nouă generație de baterii pentru mașini electrice. Premiul: baterii care ar fi mai ieftine, mai rapid de încărcat și mai puțin vulnerabile la deficitul de materii prime. Cine ajunge primul acolo va avea un avantaj major. (nytimes.com)

10. Aliați puțin probabili: invazia rusă a Ucrainei i-a pus pe susținătorii unei acțiuni puternice privind schimbările climatice în aliniere temporară cu “șoimii” politicii externe de la Washington. Notă: „șoimul climatic” se referă la activiștii care fac eforturi pentru soluții agresive in vederea solutionarii schimbărilor climatice. Soimii climatici sunt în aliniere temporară cu șoimii politicii externe, care își fac griji cu privire la importul de petrol și gaze din părți instabile și nedemocratice ale lumii – dar din diferite motive. Cele două grupuri sunt de acord să întrerupă linia energetică a lui Putin, dar cam atât. (nytimes.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul olandez intenționează să interzică instalarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili începând cu 2026 – Cronica de Mediu
Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău