Obiectivul Guvernului: Peste 10 milioane de români vaccinați până în septembrie – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîţu a afirmat că obiectivul său este ca în septembrie să fie 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă circa 70% din populaţie, astfel încât România să poată scăpa de pandemia de coronavirus. (News.ro)

2. 900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a spus că Guvernul are obligația morală și profesională să găsească răspunsuri la aceste anomalii existente. (Link)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Rezultatele unui studiu clinic, realizat pe un număr redus de pacienți, arată ca un medicament experimental Alzheimer a încetinit ritmul cu care pacienții au pierdut capacitatea de a gândi și de a se îngriji de ei înșiși, a anunțat producătorul de medicamente Eli Lilly. (NYTimes)

3. Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, întrebat dacă bugetul poate suporta majorarea punctului de pensie cu 40%, după ce Curtea Constituțională a decis că legea în acest sens este constituţională, că „România nu şi-a permis anul trecut, nu îşi permite nici în 2021 acest lucru”. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis poate fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. Ministrul Muncii Raluca Turcan a afirmat că efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde pe an. (News.ro)

4. Guvernul a aprobat miercuri un proiect de hotărâre care prevede indexarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată la 2.300 lei, începând cu 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă o creştere de 3% comparativ cu luna decembrie a anului trecut, a precizat premierul Florin Cîţu. (News.ro)

5. Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2020 de 3.411 lei, în creștere față de luna precedentă cu 68 lei (+2%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.273 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.668 lei), arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%. (Profit.ro)

Promo: În această perioadă în care stăm cu toții mai mult în casă și încercăm să găsim alternative care să ne dezlipească din fața diferitelor ecrane, jocurile THE FUNNY BRAND reprezintă o soluție distractivă pentru toată lumea. Jucate în familie sau cu prietenii, ele sunt o sursă grozavă de râsete și chiote, de conectare cu ceilați și vă oferă șansa de a descoperi lucruri noi și importante despre partenerii de joc, dar și despre voi înșivă, datorită răspunsurilor ce trebuie date la fiecare cartonaș. Mai multe detalii și informații despre jocuri găsiți aici.

6. Contul curent al balanței de plăți s-a deteriorat în primele 11 luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, iar noiembrie a venit cu o accelerare a ritmului în care ieșirile de valută au depășit intrările. Investițiile străine au înregistrat o nouă lună de creștere, dar rămân la 40% din nivelul înregistrat în 2019. Datoria externă a continuat să crească și a avansat cu mai bine de 10 miliarde de euro anul trecut (Profit.ro). România a avut al doilea mare deficit de cont curent din UE în trimestrul trei din 2020. (Profit.ro)

7. Producţia industrială a fost mai mică cu 10,2% ca serie brută şi cu 10,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 11 luni din 2020, faţă de perioada similară din 2019, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

8. Majoritatea populației Planetei consideră că jurnaliștii, liderii guvernamentali și oamenii de afaceri încearcă în mod intenționat să inducă în eroare oamenii prin răspândirea de informații false. Datele apar în barometrul Edelman Trust care măsoară încrederea în instituții la nivel global. (Axios)

9. 36% dintre americani își iau știrile de pe Facebook, arată un studiu la care au participat 9.200 de adulți. 23% dintre aceștia intră pe YouTube pentru știri, iar 15% preferă Twitter. (Pew Research Center)

Una din Cronica de Tehnologie: 20% din toate monedele Bitcoin (18,5 milioane), în valoare de aproximativ $140 de miliarde, sunt blocate. Posesorii acestora și-au pierdut cheile digitale de acces la portofele virtuale. Mulți dintre posesori au dobândit monedele cu ani în urmă și, neavând încredere în viitorul Bitcoinului, nu au dat importanță acestor aspecte. (NY Times)

10. Platforma de streaming Disney+ câștigă cota de piață în fața Netflix. Datele arată ca în decembrie, 6% din timpul petrecut de utilizatori pe platformele de streaming a fost pe Disney+, în timp ce timpul petrecut pe Netflix a scăzut de la 31%, cât era în decembrie 2019, la 28%. Disney conduce și în top 10 al filmelor la utilizatorii au petrecut cel mai mult timp, având 7 producții. (LATimes)

Fotografia serii – Poliția indiană a editat o fotografia pentru ca un agent și un suspect să pară că poartă măști de protecție. Sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Muncii: Angajatorii trebuie să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă – Cronica serii
Peste 50.000 de persoane au participat la mitingul PNL din Piața Victoriei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău