Oficial BNR: Economia României va înregistra o cvasi-stagnare în restul anului – Cronica dimineții

1. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat duminică seară că sistemele de irigații din Teleorman, Olt și Dolj nu mai pot fi alimentate cu apă din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării. (Digi24)

2. Banca Națională a României mai trebuie să vină cu creșteri de dobândă, în contextul inflației ridicate, care ar putea persista în următorul deceniu la nivel mondial, apreciază Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație. Politica monetară nu poate suplini pentru multă vreme lipsa de acțiune în ceea ce privește deficitul fiscal, care este unul ridicat în România și vine din probleme structurale. Creșterea economică în acest an probabil se va menține ridicată, însă va fi una înșelătoare, generată de avansul foarte ridicat din primul trimestru, în timp ce în restul anului vom avea o cvasi-stagnare. (Profit.ro)

3. Oana Gheorghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţa a declarat duminică, la emisiunea Insider politic, de la Prima TV, că spitalul construit de asociaţie este aproape de finalizare. Spitalul ar putea fi funcţional în prima jumătate a anului viitor, după ce va fi făcută recepţia şi după ce vor fi avizate şi serviciile medicale. Asociaţia s-a confruntat de-a lungul timpului cu probleme legate de livrări de echipamente sau cu schimbări de preţuri. (News.ro)

4. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat duminică, la B1, despre o candidatură la următoarele alegeri locale, din 2024, că speră ca o alianţă de dreapta să îl susţină la primăria Bucureştiului. (News.ro)

5. În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) susține adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Max Verstappen (Red Bull Racing) a câştigat Marele Premiu al Franţei, a 12-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Monegascul Charles Leclerc, plecat din pole position, a suferit un accident şi a abandonat în turul 18.

6. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean. „Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric’, a declarat Lavrov. “Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”. Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean” care merită „ceva mai bun”, a spus Lavrov. (G4Media)

7. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a anunțat, duminică, că rachete ruseşti au distrus cu o zi înainte infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene. Sâmbătă, Rusia negase, într-un răspuns dat Turciei, că a fost implicată în aceste lovituri: „Ruşii ne-au spus că nu au absolut nimic de-a face cu acest atac şi că examinează problema foarte atent”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării Huluși Akar. (News.ro)

8. China a transmis avertismente puternice pe cale privată către administrația Biden în privința unei posibile vizite a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Peloși, în Taiwan. Financial Times citează șase persoane familiare cu avertismentele chineze, care au declarat că mesajele sunt semnificativ mai puternice, sugerând un posibil răspuns militar, decât amenințările pe care le făcea Beijingul în trecut, când avea nemulțumiri legate de acțiunile sau politica SUA față de Taiwan, insulă revendicată de China. (Digi24)

9. O analiză arată că sistemul britanic de sănătate, NHS, are nevoie de mai multe cadre medicale decât se estimează. Oficial ar fi nevoie de aproape 40.000 de asistente și puțin peste 8000 de medici, însă analiza arată că numărul real necesar ar fi de 50.000 de asistente, respectiv 12.000 de medici. (TheGuardian)

10. Cetățenii care au avut probleme din cauza caniculei sâmbătă și duminică, în cele mai călduroase zile din an de până acum, nu au putut apela la multe dintre cele peste 3.000 de puncte de prim ajutor instalate la decizia Ministerului Sănătății, deoarece acestea nu au program și în weekend. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Mai mulți activiști și-au lipit mâinile de geamul care protejeaza pictura Primavera, desenată de Botticelli, la Galleria Degli Uffizi din Florența. Laura Lezza/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Kovesi: “Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni” – Cronica dimineții
Cosette Chichirău candidează la șefia USR împotriva lui Dan Barna – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău