Oficial român: A existat riscul ca Statele Unite să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Mai – Cronica serii

1. Economia a performat mai prost anul trecut decât în datele inițiale publicate de Institutul Național de Statistică. Investițiile au fost și mai slabe decât se credea, în timp ce consumul a duduit, alimentat de deficitul bugetar uriaș. Dinamica produsului intern brut a fost de doar 0,8% în 2024, valoare rectificată de la 0,9% (în comunicatul din luna martie). (Profit.ro)

2. A existat riscul ca Statele Unite să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Mai, însă România a primit între timp garanții că acest lucru nu se va întâmpla, a declarat un înalt oficial român. El a confirmat astfel multiple surse diplomatice care au declarat că administrația Trump ar lua în calcul să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Mai. Amintim că vicepreședintele Statele Unite, JD Vance, și Elon Musk, care face parte din administrația Trump, au criticat dur decizia de anulare a primului tur. (G4Media)

3. În februarie 2025 s-au înregistrat certificatele de naştere pentru 10.086 de copii, în scădere cu 2.669 (-20,9%) faţă de luna ianuarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Numărul certificatelor de deces înregistrate în luna februarie a fost de 20.645, în scădere de 12,5%. (News.ro)

4. Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Tarifele pentru vacanța de 1 mai vor fi cu până la 10% mai mari comparativ cu anul trecut, potrivit datelor analizate de touroperatorul BIBI Touroperator. Astfel, tariful mediu pentru un sejur de 4 zile pe litoral a crescut de la 1.060 lei la 1.175 lei, în timp ce tariful mediu pentru un sejur de 3 zile într-o stațiune montană balneoclimaterică a crescut de la 1.400 lei la 1.550 lei. (News.ro)

5. Aproape 90% dintre români cred că este în interesul naţional ca România să rămână în UE şi NATO, relevă un sondaj INSCOP conform căruia 40,6% dintre cei chestionaţi cred însă că apartenenţa României la UE limitează prea mult suveranitatea naţională. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi susţin creşterea cheltuielilor pentru Apărare. (News.ro)

6. România este printre țările cu cel mai redus salariu minim din UE. În ianuarie 2025, zece state membre UE aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro), Letonia (740 euro), România (814 euro), Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) și Croația (970 euro), conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

7. Candidatul independent la președinția României, Victor Ponta, a mărturisit, la podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de inundații puternice, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul. Ponta a spus că în urma ordinului pe care l-a dat în acest sens, ca premier, a fost recompensat cu cetățenia sârbă, la care este în curs să renunțe, după ce a intrat în cursa prezidențială (G4Media). Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, i-a cerut premierului Ciolacu desecretizarea documentelor care stau la baza deciziilor lui Victor Ponta în momentul inundaţiilor din 2014: „Românii au dreptul să cunoască pe ce s-a bazat hotărârea lui Ponta de a inunda satele româneşti de pe malul Dunării”. (News.ro)

8. Partidul DREPT va face plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de înaltă trădare pe numele lui Victor Viorel Ponta şi a complicilor săi care au permis inundarea intenţionată a României (News.ro). Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa prezidenţială, după dezvăluirile acestuia privind decizia de a inunda satele româneşti, pentru a nu fi afectat Belgradul, în 2014. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Spyware-ul Pegasus a fost folosit împotriva a 1.223 de utilizatori WhatsApp din 51 de țări, într-un atac ce a avut loc în 2019. Majoritatea erau jurnaliști și activiști pentru drepturile omului, cei mai mulți din Mexic și India. (TechCrunch)

9. Liderii din USR care au ieșit miercuri public și și-au anunțat susținerea în campania electorală pentru Nicușor Dan fac în această seară, de la ora 17:00, un nou pas important pentru ca partidul să se dezică de candidatura Elenei Lasconi. Ei au convocat un Comitet Politic informal, din care fac parte parlamentari, europarlamentari, președinți de filiale județene și de sector. Liderii USR se așteaptă ca membrii Comitetului să le susțină decizia de retragere a sprijinului pentru candidatura lui Lasconi. (Hotnews)

10. Uniunea Europeană îşi va suspenda răspunsul la taxele vamale impuse de SUA pentru „a da o şansă negocierilor”, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Uniunea Europeană a criticat aprobarea rapidă de către Marea Britanie a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech – Cronica serii
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în funcție de creșterea economică în ritm trimestrial – Cronica serii