Oficial român: În Transilvania, Ungaria preia, în mod indirect, din atribuțiile statului român – Cronica dimineții

1. Ungaria preia, în mod indirect, din atribuțiile statului român și „construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat”, a declarat șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba. Potrivit acestuia, în foarte multe cazuri, statul maghiar face pentru minoritatea maghiară din Transilvania ceea ce nu face statul român care „într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare”. (EuropaLibera)

2. Preşedintele USR, Dan Barna, anunţă că parlamentarii Uniunii vor participa la şedinţa în care se va decide dacă Guvernul Orban II va fi sau nu învestit şi vor vota împotrivă. El consideră că guvenrul nu va fi învestit, iar ”bătălia democraţiei româneşti” se va da la a doua tentativă de învestire. (News.ro)

3. Consilierii generali Cristian Marian Olteanu şi Alexandru Hazem Kansou, care au votat săptămâna trecută bugetul Capitalei deşi PNL le-a spus să nu voteze, au fost excluşi din partid. Anunţul a fost făcut de Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti. (News.ro)

4. Președintele Donald Trump l-a grațiat pe fostul guvernator al statului Illinois, Rob Blagojevich. Acesta fusese condamnat în 2009 la 14 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Printre alte fapte, Blagojevich a încercat să vândă locul de senator rezervat statului Illinois. (CNN)

5. Rusia și-a anunțat intenția de a interzice intrarea pe teritoriul ei a cetățenilor chinezi începând de joi. Este o măsură drastică menită să limiteze propagarea epidemiei de coronavirus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Cu 146,9 milioane de unități livrate, piața difuzoarelor inteligente a crescut anul trecut cu 70%. Amazon și Google și-au păstrat primele locuri, însă au pierdut cotă de piața în fața producătorilor chinezi Baidu, Alibaba și Xiaomi. (Profit.ro)

6. Dacă va ajunge președintele SUA, Michael Bloomberg va vinde compania care-i poartă numele, Bloomberg LP. (WSJ)

7. La peste 15 ani de la fapte, un tribunal olandez a condamnat Rusia, în apel, să plătească $50 de miliarde foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, astăzi dezmembrat. „Kremlinul a pierdut la Haga în fața acționarilor Iukos”, a scris pe Twitter fostul director al Iukos, Mihail Hodorkovski. (Hotnews)

8. Singapore se alătură țărilor care vor să interzică vânzarea de mașini diesel și pe benzină în 2040. (Autoblog)

9. CNA a amendat Antena 1 cu suma record de 100.000 de lei. Staţia a încălcat legea în mod grav în emisiunile „Acces Direct” pentru „serialul Vulpiţa”. (News.ro)

10. Un judecător federal a decis că statul american Kentucky trebuie să-i plătească unui pensionar despăgubiri de $150.000 după ce i-a refuzat înmatricularea “IM GOD” pe plăcuta de identificare a mașinii. (Link)

Fotografia dimineții – Inundații în Marea Britanie după furtuna Dennis. Ben Birchall/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
România este statul UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat – Cronica dimineții
Șeful Statului Major al armatei ruse: România, în top 4 țări care furnizează armament Ucrainei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău