Oficial UE: China a cenzurat un mesaj comun al celor 27 de state, cu acordul ambasadorului UE la Beijing – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Înalt Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a declarat marți în cadrul unei întâlniri virtuale cu miniștrii apărării din statele membre UE că China a cenzurat un mesaj comun al celor 27 de state, cu acordul ambasadorului UE în China, ceea ce nu se va mai întâmpla în viitor, fiind o decizie care trebuie luată de ierarhia administrative a EEAS. (Politico)

2. Angela Merkel a răspuns unor întrebări în Bundestagul german miercuri și a spus că are probe solide că Rusia este responsabilă pentru un atac cibernetic asupra Parlamentului german. ”Pot spune în mod onest că mă afectează. Pe de o parte încerc să îmbunătățesc relațiile cu Rusia în fiecare zi și pe de altă parte vedem că avem probe solide că forte rusești operează într-un anumit mod și atunci lucrăm într-o zonă de tensiune, ceea ce – în pofida dorinței de a avea bune relații cu Rusia – nu pot să trec peste. Este un lucru neplăcut și găsesc că este revoltător„. (Politico)

3. După decizia recentă a Curții Constituționale germane privind capacitatea Băncii Europene de Dezvoltare să cumpere datoriile statelor membre, Ungaria și Polonia ridică semne de întrebare privind autoritatea deciziilor Curții Europene de Justiție asupra statelor membre. Ministrul de justiție ungar Judit Varga a declarat că ”Decizia Curții Constituționale a Germaniei întărește poziția că Uniunea Europeană nu este echivalentă cu Statele Unite Europene, din această perspectivă”. (Politico)

4. Apelurile către o linie de urgență anti-violență au crescut cu 73% în Italia, conform Institutului Național de Statistică, comparativ cu perioada similară dintre 1 martie și 16 aprilie din 2019. (CNN)

SUA

5. Goldman Sachs a avertizat miercuri că rata șomajului în SUA va ajunge la 25%, rivalizând cu cea mai neagră perioadă din Marea Depresie. Peste 20 milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei. (CNN)

Rusia

6. Doctori ruși au vorbit despre distrugerea sistemului de sănătate rusesc și incapacitatea de a face față necesităților minimale impuse de lupta cu pandemia COVID-19. Trei doctori s-au aruncat pe fereastră recent, unul a supraviețuit cu răni în zona craniană, iar o doctoriță a fost arestată în timp ce livra ajutoare medicale. (CNN)

Orientul Mijlociu

7. Israel va revizui propunerea unei companii chineze de a construi o fabrică de desalinizare a apei în Israel, după ce SUA a solicitat mai multe detalii despre acest proiect. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo se află într-o vizită oficială în Israel. (TimesofIsrael)

8. Liderul Hezbollah a declarat că atacurile Israelului nu vor determina retragerea forțelor iraniene din Siria. ”Forțele Hezbollah și consultanții iranieni vor rămâne în Siria, conform intereselor siriene” a spus acesta. (TimesofIsrael)

Bonus : Imagini din satelit publicate miercuri arată că Iranul construiește un depozit de arme și armament în Siria. (Link)

Asia

9. Guvernul vietnamez a transmis echipajelor de pescuit să ignore interdicția de pescuit pe timpul verii impusă de China în zona teritoriilor disputate între cele două state din Marea Chinei de Sud. (Link)

Global

Bonus : Experții în sănătatea mintală avertizează că pierderea conexiunilor sociale în lupta împotriva COVID-19 vine cu costuri psihologice serioase, întrucât rutina obișnuită a oamenilor a fost perturbată, ceea ce poate determina o epidemie a bolilor mintale. Lipsa posibilității de a merge la locul de muncă fără restricții, de a practica hobby-urile, de a ieși la o plimbare în parc sau a merge în vacanțe au un impact serios asupra sănătății mintale. (Link)

10. În timp ce unele țări au relaxat restricțiile, altele le reimpun după ce un nou val de contaminări cu COVID-19 a apărut ca urmare a reluării activităților publice. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Procurorii brazilieni au inițiat acuzații de deturnare de fonduri împotriva fiului președintelui Jair Bolsonaro – Cronica Externă
Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău