Oficiali americani și ruși vor relua discuțiile privind controlul armelor nucleare – Cronica Externă

Europa

1. Autoritățile malteze au salvat nouăzeci și cinci de migranți din Eritrea, aflați pe o ambarcațiune plutitoare în Marea Mediterană, după ce au întârziat salvarea mai mult de treizeci și șase de ore, ceea ce a atras criticile activiștilor și organizațiilor non-guvernamentale. (NYTimes)

Rusia

2. Oficiali americani și ruși vor relua discuțiile privind controlul armelor nucleare, după ce au finalizat discuțiile despre securitatea spațiului ieri. Cele două țări lucrează la înlocuirea tratatului NEW START, care limitează folosirea unor focoase nucleare cu rază lungă de acțiune și care va expira în februarie. (Link)

SUA

3. Administrația Donald Trump a trimis mai multe forțe federale în Portland, Oregon, pentru a limita protestele cauzate de brutalitatea poliției (WashingtonPost). Primarii democrați, inclusiv cel din Portland, au solicitat Congresului să prevină trimiterea unor astfel de trupe în orașelor lor, pe care le consideră ilegale (BBC). Procurorul general William Barr este așteptat să apere interferența administrației împotriva protestelor astăzi. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

Bonus: Kylie Moore-Gilbert, o britanică-australiană, lector universitar la Universitatea Melbourne, care se află într-o închisoare iraniană din 2018, cu o sentință de 10 ani în detenție pentru spionaj, a fost transferată la o cunoscută închisoare situată în deșert. Aceasta a fost judecată în secret și neagă toate acuzațiile care i se aduc.  Autoritățile australiene consideră cazul ei o prioritate înaltă și au avertizat Iranul că va fi responsabil pentru starea acesteia de sănătate. (BBC)

Asia

4. Un judecător al Curții Supreme a Malaeziei l-a găsit vinovat de abuz de putere pe fostul premier Najib Razak, precum și încălcarea confidențialității, spălare de bani în legătură cu un scandal în care este implicat și fondul deținut de stat 1Malaysia Development Berhad. Fostul prim ministru a fost condamnat la 12 ani închisoare, în primul din cele cinci procese în care acesta este acuzat. (Link)

5. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a numit programul de arme nucleare al țării un mod ”eficient și consistent” de a preveni războaie viitoare, un semn că Pyongyang nu intenționează să reia discuțiile pe teme nucleare cu Washington prea curând. (Link)

6. China a admonestat India pentru interzicerea unui alt grup de aplicații mobile chineze. Un purtător de cuvânt pentru ambasada Chinei în New Delhi a declarat că China va iniția contramăsuri pentru a-și asigura interesele companiilor. India a interzis 59 de aplicații chineze, inclusiv populara platformă Tik Tok, luna trecută. (Link)

7. Oficialii Pakistanului au solicitat cetățenilor să cumpere online animalele ritualice pentru cel mai important festival al Islamului, Eid al-Adha, care începe astăzi. Alternativ, cetățenilor li s-a cerut să poate măști, temerile privind o creștere a cazurilor de coronavirus fiind ridicate în timpul sărbătorii. (Reuters)

Africa

8. Partidul de guvernământ din Zimbabwe a amenințat că va expulza ambasadorul SUA, dacă acesta continuă să ”mobilizeze și finanțeze perturbări, să coordoneze violențe și să antreneze insurgenți”. Amenințarea vine la câteva zile înainte de protestele anti guvern, despre care oficialii Zimbabwe acuză guverne occidentale că le sprijină. (CBSNews)

America Latină

9. Economia Mexicului ar putea scădea cu aproape 18 procente în a doua jumătate a anului 2020, conform unor analiști intervievați de Reuters. Economia mexicană nu a trecut printr-o asemenea scădere din 1993. (Reuters)

10. Peste nouă sute de femei și fete au dispărut de la jumătatea lunii martie în Peru. Autoritățile se tem că acestea sunt moarte, în contextul creșterii violenței deja rampante împotriva femeilor, în timpul izolării la domiciliu din cauza coronavirus. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Proteste violente în Polonia după ce Curtea Supremă a Poloniei a interzis aproape complet avorturile – Cronica Externă
Africa de Sud a arestat 2289 de oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19 – Cronica Externă
2 comentarii la acest articol
 • Vreau Sa Fiu Abonat
  iul. 29,2020 la 2020-07-29T17:14:25+03:000000002531202007

  Vreau sa fiu abonat la stirile postate si nu pot comenta la Claudia M Postelnicescu chiar nu am nici-o posibilitate ?

  • Orlando Nicoara
   aug. 17,2020 la 2020-08-17T07:30:50+03:000000005031202008

   Aveti posibilitatea de a va abona pe site. Puteti comenta la orice Cronica.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău