Oficialii americani au mediat discuțiile dintre Israel și Liban – Cronica Externă

Europa

1. Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană să impună tarife asupra unor produse americane în valoare de $4 miliarde, ca reacție la subventiile furnizate producătorului american de avioane Boeing. SUA au impus tarife asupra UE anul trecut, după ce au câștigat propria sesizare la OMC cu privire la subsidiile oferite rivalului european al Boeing, Airbus. (NYTimes)

Rusia

2. Moscova a reacționat împotriva unei anunț SUA că un acord a fost atins pentru extinderea tratatului nuclear New START. Adjunctul ministrului de externe rus, Sergei Ryabkov a declarat că Rusia nu va fi de acord cu extinderea tratatului, care va expira în februarie, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. (Link)

America de Nord

3. Premierul canadian Justin Trudeau a atacat China pentru „diplomația coercitivă” pe care o desfășoară, precum și pentru preluarea Hong Kong și reprimarea musulmanilor Uiguri, în timpul aniversării a cincizeci de ani ai relațiilor canadiano-chineze. Doi cetățeni canadieni rămân deținuți de China, o decizie percepută ca reacție la arestarea în Canada a unui director de top al gigantului de telecomunicații Huawei. (Link)

4. Curtea Supremă a SUA i-a permis efectiv administrației Donald J. Trump să finalizeze prematur evidența populației în 2020, încetând numărătoarea în timp ce într-o altă instanță se judecă o cauză cu privire la această numărătoare. Decizia ar putea duce la o dispută cu privire la modul în care cifrele din acest deceniu sunt folosite ca proporție de reprezentare în Congres. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Oficialii americani au mediat discuțiile dintre Israel și Liban, ținute la o bază ONU din Liban. Formal, cele două țări sunt în război. Oficialii israelieni au subliniat că discuțiile se vor concentra exclusiv pe delimitarea apelor teritoriale ale fiecărei țări pentru a permite explorări ale gazelor, însă nu au implicat normalizarea relațiilor dintre celor două state, similară cu acordurile recente dintre Israel și Bahrain, respectiv Emiratele Arabe Unite. Hezbollah, gruparea militantă libaneză și partid politic, a declarat de asemenea că discuțiile nu au avut în vedere semnarea unui acord de pace cu Israel. (TimesofIsrael)

Asia

6. Președintele chinez Xi Jinping a anunțat planuri pentru a transforma orașul Shenzhen într-un hub global pentru comerțul internațional, finanțe și tehnologie, o decizie despre care unii analiști spun că este o reacție la instabilitatea din Hong Kong. Xi a punctat de asemenea sprijinul Beijingului pentru așa numita inițiativă Greater Bay Area, un plan de a interconecta câteva orașe din sud, inclusiv Hong Kong, pentru a forma o Silicon Valley chineză. (WashingtonPost)

Africa

7. Guvernul din Rwanda a aprobat cultivarea și exportul de marijuana, deși folosirea drogului rămâne ilegală. (Link)

America Latină

8. În Chile au apărut solicitări din ce în ce mai puternice pentru reformarea forțelor naționale de poliție Carabineros, în contextul unor acuzații serioase de abuz. Un ofițer de poliție a fost recent înregistrat pe o cameră video când împinge un protestatar adolescent de pe un pod. (TheGuardian)

Global

9. Marea barieră de corali a Australiei a pierdut mai mult de jumătate din suprafața de corali, din 1995, din cauza încălzirii mărilor, ca urmare a schimbărilor climatice, arată un studiu. (BBC)

Bonus: Guvernele din jurul lumii au folosit pandemia coronavirus pentru a restrânge libertatea pe internet, acuză Freedom House într-un raport. Statele au folosit pandemia ca pretext pentru a aresta jurnaliștii și activiștii, pentru a restricționa și cenzura discursul online și pentru a extinde supravegherea în masă, arată raportul. (Wired)

10. Arabia Saudită a eșuat să devină membru al Consiliului Drepturilor Omului al ONU. China, Cuba și Rusia au fost printre primele cincisprezece țări alese, ceea ce a revoltat grupurile de drepturi care au deplâns recordul de abuzuri ale drepturilor omului în cele trei țări. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Rata infecțiilor COVID-19 în UE este aproape la nivelul ridicat din martie – Cronica Externă
Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a aproape cincizeci de oameni și organizații acuzate de abuzuri ”notorii” împotriva drepturilor omului – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău