ONU: Aproape opt milioane de oameni au fost dislocați forțat până la finalul anului trecut – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. SUA au ieșit din negocierile cu statele europene cu privire la planul european de a taxa companiile de tehnologie americane și au amenințat să reacționeze în contraofensivă dacă se merge mai departe cu acest plan. Un oficial european a declarat că UE va acționa unilateral, dacă un acord nu va putea fi agreat. (NYTimes)

Bonus: Parlamentul European a ratificat miercuri seara un acord aerian important cu Israel. Acordul Open Skies este privit ca un impuls dat economiei israeliene, întrucât reduce taxele aeriene și promovează crearea unor rute adiacente. (TimesofIsrael)

Rusia

2. Procurorii germani au acuzat joi Rusia că ar fi ordonat uciderea unui fost rebel cecen în Berlin, în cursul verii trecute, și au condamnat un rus pentru crimă. Anunțul a determinat încordarea relațiilor diplomatice dintre Rusia și Germania. (Reuters)

Bonus: Germania ar trebui să ia în considerare sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat un deputat german, membru al conservatorilor din partidul cancelarului Angela Merkel. ”Rămâne un incident revoltător, din partea guvernului rus, un asasinat a avut loc în plină zi în mijlocul Berlinului”, a declarat Juergen Hardt, coordonator pentru politica externă al grupului parlamentar conservator, pentru Reuters. (Reuters)

America de Nord

3. SUA a impus noi sancțiuni guvernului sirian, inclusiv sancțiuni președintelui Bashar al-Assad și familiei acestuia. Scopul acestor sancțiuni sunt prevenirea unor investiții private și străine, inclusiv în hoteluri și mall-uri, implementarea Actului Caesar aprobat de Congresul SUA anul trecut. Sancțiunile sunt aplicabile oricui face afaceri cu guvernul sirian și țintesc Iranul și Rusia, țări care îl sprijină oe Assad. (Link)

4. Secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Yang Jiechi, în Hawaii, pentru a discuta tensiunile dintre cele două țări. Yang i-a cerut lui Pompeo ca SUA să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei, inclusiv Hong Kong, și și-a exprimat nemulțumirea cu privirea la o nouă lege semnată de președintele Trump miercuri, care poate duce la sancțiuni pentru oficialii implicați în deținerea arbitrară a musulmanilor uiguri în regiunea Xinjiang. Mike Pompeo a subliniat nevoia pentru transparență și împărțirea informației pentru a putea lupta cu pandemia și a preveni noi răspândiri în viitor. (NPR)
5. Canada a pierdut competiția pentru un loc non-permanent în Consiliul de Securitate al ONU, deși prim-ministrul Justin Trudeau s-a străduit enorm într-o campanie pentru a obține această poziție. Locurile au fost câștigate de Norvegia și Irlanda. (Link)

Orientul Mijlociu

6. Arabia Saudită a anunțat o propunere menită să rezolve blocajul dintre membrii coaliției coordonate de saudiți în Yemen. Conflictul dintre guvernul yemenit, susținut de Arabia Saudită, și Consiliul separatist din sud, susținut de Emiratele Arabe Unite, a oprit eforturile de a termina războiul din Yemen. (Link)

Asia

7. Ziarul oficial din Coreea de Nord a avertizat că urmează acțiuni ofensive suplimentare împotriva Coreei de Sud care vor fi ”dincolo de imaginație”. (Link)
8. India a avertizat China cu privire la pretențiile ”exagerate și de neatins” cu privire la regiunea Văii Galwan, după violențele recente de pe graniță, în care au murit douăzeci de soldați indieni. Conflitul durează de la începutul lunii mai. (AP)
9. Comandantul NATO a subliniat angajamentul față de procesul de pace afgan și le-a cerut Talibanilor să se ridice la nivelul angajamentelor agreate în acordul cu SUA, inclusiv în privința ruperii legăturilor cu al-Qaeda. (Link)

Global

10. Aproape opt milioane de oameni au fost dislocați forțat până la finalul anului trecut, conform unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR). Aproximativ 40 procente din aceștia au fost copii. (Link)
Ți-ar mai putea plăcea
Belgia a decis să restrângă folosirea echipamentelor de telecomunicații chineze – Cronica Externă
Departamentul de Justiție al SUA confiscă bunurile mogului ucrainian care l-a susținut pe președintele Zelensky – Cronica Externă