ONU: Cel puțin 26.025 copii au fost uciși sau răniți între 2005 și 2019, în Afganistan – Cronica Externă

Europa

1. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy s-a înfățișat în fața instanței luni, cu privire la acuzațiile de corupție și folosirea influenței. Sarkozy ar fi mituit un oficial pentru a obține informații despre o investigație lungă, în legătură cu finanțarea partidului său. Este primul fost președinte francez trimis în judecată pentru corupție. (BBC)

2. Forțele speciale ruse au salvat un copil de șapte ani, răpit la finalul lunii septembrie, de un suspect pedofil. Operațiunea a fost coordonată de Interpol, după ce ofițerii agenției din SUA au identificat un user al dark web, cu o posibilă legătură cu răpirea. Suspectul este un rezident al satului Majarikha, în vârstă de 26 ani. (BBC)

SUA

3. SUA s-au retras oficial din Tratatul Ceruri Deschise ieri, acuzând Rusia de violarea pactului. Acordul permite celor peste treizeci de semnatari să survoleze cu avioane neînarmate deasupra teritoriului celorlalte țări, în zboruri de recunoaștere. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Rebelii Huti din Yemen au pretins că au trimis o rachetă la o locație de distribuție folosită de compania petrolieră saudită Saudi Aramco în Jeddah, Arabia Saudită. Oficialii saudiți nu au confirmat încă informația. (AlJazeera)

5. Ministrul de externe saudit a negat relatările din presa israeliană că ar fi avut loc o întâlnire între prințul moștenitor Mohammed bin Salman și oficiali israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, duminică. ”Am văzut relatări de presă despre o anumită întâlnire în prințul moștenitor și oficiali israelieni, în timpul vizitei secretarului de stat al SUA Mike Pompeo. Nicio astfel de întâlnire nu a avut loc. Singurii oficiali prezenți au fost americani și saudiți”. (AlJazeera)

6. Qatarul a anunţat luni că a identificat-o pe mama unei nou-născute găsite la începutul lui octombrie pe aeroportul de la Doha, un abandon în urma căruia autorităţile au obligat pasagere la examene ginecologice, provocând un scandal. ”Anchetele au arătat că mama a aruncat nou-născuta într-un coş de gunoi, la toaleta terminalului plecărilor, pe aeroport, şi apoi s-a îmbarcat către destinaţie”, a anunţat într-un comunicat procurorul din Doha. Potrivit procurorului, părinţii bebeluşului sunt originari din ”ţări asiatice”. Qatarul foloseşte în general acest termen pentru a desemna persoane din Asia de Sud, de unde vin un număr mare de muncitori imigranţi în acest stat. (News.ro)

Asia

7. Un raport al Națiunilor Unite arată că în cei 14 ani de război afgan, un copil din cinci a fost ucis sau rănit, în fiecare zi. În total, cel puțin 26.025 copii au fost uciși sau răniți între 2005 și 2019.  Noi violențe s-au intensificat în Afghanistan în contextul negocierilor de pace dintre guvern și talibani, și retragerea forțelor americane. (BBC)

Africa

8. Guvernul etiopian a acuzat forțele din nordul regiunii Tigray că au distrus un aéroport și au amenințat un asalt final asupra capitalei regiunii, dacă forțele rebele nu se predau până miercuri. (Link)

America Latină

9. Protestele anti-rasism au continuat în weekend în Brazilia, după ce un Afro-brazilian, Joao Alberto Silveira Freitas a fost bătut până la moarte de gărzile de securitate ale unui supermarket. (Link)

10. Mii de oameni au protestat în capitala Guatemalei împotriva legii bugetului, aprobată săptămâna trecută, care a tăiat finanțarea pentru sănătate și educație. Un grup de protestatari a incendiat clădirea Congresului. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiza săptămânii 16 – 21 martie 2020 – Cronica Externă
Japonia a refuzat să participe într-o declarație comună a G7 care condamna acțiunile Chinei în Hong Kong – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău