ONU: O persoană din zece, la nivel global, s-a confruntat cu foamea în 2021 – Cronica dimineții

1. O persoană din zece, la nivel global, s-a confruntat cu foamea în 2021, potrivit unui raport al ONU. Raportul, realizat în comun de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Programul Mondial pentru Alimentație, UNICEF, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă și Organizația Mondială a Sănătății, a constatat că între 702 și 828 de milioane de oameni au suferit de foame anul trecut. Numărul este cu cel puțin 50 de milioane mai mare decât cel din 2020, ceea ce indică faptul că eforturile de a elimina foamea și malnutriția sunt în scădere. (Politico)

2. Avril Haines, șefa comunității naționale de informații din SUA, a avansat trei scenarii posibile pentru evoluția războiului din Ucraina. Cel mai probabil scenariu este cel în care Rusia va ajunge să controleze estul Ucrainei, fără să reușească să avanseze. Ucraina și Rusia vor ajunge astfel într-un soi de blocaj. (NYTimes)

3. Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme de proveniență sovietică în Ucraina. (Hotnews)

4. Directorul FBI și directorul MI5, serviciul britanic de informații, au transmis împreună un mesaj fără precedent în care au atras atenția asupra spionajului chinez ce desfășoară acțiuni pentru a fura tehnologie de la companiile occidentale. (TheGuardian)

Din Cronica de Turism: Grecia este țara europeană în care prețurile la hoteluri au crescut cel mai mult în această vară comparativ cu vara anului 2019, cu 19% în cazul hotelurilor de 3 stele și cu 62% la hotelurile de 4 stele. Prețurile au crescut și în Spania (cu 7% la 3 stele și cu 5% la 4 stele) și Italia (cu 6% la 3 stele), în timp ce în Portugalia prețurile la hotelurile de 3 stele au stagnat. Franța este singura piață turistică majoră în care prețurile au scăzut atât la hotelurile de 3 stele (-12%), cât și la cele de 4 stele (-11%). Studiul a fost realizat de Mabrian, o companie spaniolă de analize de date în domeniul turismului, pentru cazări efectuate în perioada 25 iulie – 7 august. (Mabrian)

5. Austria şi Luxemburg au confirmat că vor contesta pe căi legale iniţiativa Comisiei Europene, aprobată miercuri prin vot de Parlamentul European, de etichetare ca sustenabile a investiţiilor ce privesc gazul natural şi energia nucleară. (Digi24)

6. Premierul britanic Boris Johnson a refuzat să demisioneze în pofida apelurilor propriilor săi miniștri de a face acest lucru. Johnson a spus că vrea să rămână pentru a se concentra asupra „problemelor extrem de importante” cu care se confruntă țara. Premierul l-a demis pe ministrul său pentru locuințe, Michael Gove, care, potrivit presei britanice, i-ar fi cerut să demisioneze. (Hotnews)

7. Ucraina este necesar ca să se apuce să lupte în mod activ împotriva corupţiei endemice din ţară, în perspectiva unui aflux masiv de ajutoare în vederea reconstrucţiei, subliniază şeful Programului ONU pentru Dezvoltare, Achim Steiner. Lupta împotriva corupţiei “împiedică furtul poporului”, a declarat Steiner. (News.ro)

8. Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție prin care denunță veto-ul ungar împotriva impozitului minim pentru multinaționale și cere renunțarea la unanimitatea în materie de fiscalitate pentru a ocoli acest blocaj. În 17 iunie, Ungaria s-a opus transpunerii în legislația UE a impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, susținut de toate celelalte state membre. Pentru a valida proiectul de directivă pregătit de Comisia Europeană este nevoie de un vot unanim al celor 27 de state membre. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Campionatului European de nataţie pentru juniori de la Otopeni. Pe locul doi s-a clasat italianul Lorenzo Galossi, cu timpul 1:47.71, iar pe trei a terminat britanicul Jacob Whittle, cu timpul 1:47.71.

9. Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului din Europa, şi-a continuat miercuri scăderea, după pierderile semnificative înregistrate marţi, coborând sub pragul simbolic de $100, pentru prima dată după luna aprilie. (Digi24)

10. Ministerul thailandez al Turismului intenționează să ceară operatorilor hotelieri să introducă o structură duală de tarifare, conform căreia vizitatorii străini vor trebui să plătească tarife similare cu cele anterioare pandemiei, în timp ce localnicii vor continua să se bucure de tarife reduse, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Un activist de mediu care a blocat autostrada A12 este târât de forțele de ordine olandeze. Piroschka van de Wouw/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
S1: Investițiile au ajuns la egalitate cu consumul gospodăriilor ca aport la avansul PIB – Cronica dimineții
NBCNews: Oficiali americani și europeni au început să discute în secret cu guvernul ucrainean despre negocierile de pace cu Rusia – Cronica dimineții