Organizația Mondială a Sănătății: Răspândirea extrem de rapidă a COVID-19 este pandemică – Cronica Externă

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat astăzi că răspândirea extrem de rapidă a COVID-19 este pandemică și că cel mai probabil virusul se va răspândi pe tot globul. Situația se va înrăutăți, cu creșterea numărului de decese și de cazuri cu persoane infectate. (Link)

Europa

1. Ambasadorul Italiei la Uniunea Europeană a criticat lipsa de solidaritate a Europei față de Italia. Acesta a arătat că Italia a solicitat activarea mecanismului european de protecție civilă pentru suplimente de echipamente medicale, însă niciun alt stat membru nu a răspuns. A răspuns însă China, care a trimis déjà Italiei măști pentru față și alte necesități medicale, ceea ce în mod cert nu reprezintă un semn al solidarității europene. (Politico)

2. Parlamentul European și-a anulat următoarea plenară în Strasbourg și va susține două mini-sesiuni în Bruxelles pe 30 martie și 2 aprilie. Măsurile au fost luate ca prevenție pentru răspândirea nCOVID-19.  (Politico)

3. Cancelarul german Angela Merkel se așteaptă ca două treimi dintre germani să se infecteze cu nCOVID-19, ceea ce reprezintă aproape 58 milioane de oameni, fiind expuși mai ales cei în vârstă și cu afecțiuni medicale déjà existente. (Politico)

Marea Britanie

4. În primul buget post-Brexit, Marea Britanie a alocat 54 miliarde de lire pentru a lupta împotriva răspândirii virusului nCOVID-19. Noul ministru de finanțe britanic a declarat că economia a suferit un ”impact semnificativ” din cauza extinderii virusului, chiar dacă cel mai probabil va fi temporar. (Link)

Bonus: OMS a pus la dispoziție câteva reguli și sfaturi pentru combaterea anxietății, stresului și panicii provocate de răspândirea nCOVID-19 pentru categoriile vulnerabile. (Link)

Asia

5. Liderii talibani au respins eliberarea a 1500 de luptători talibani de către guvernul afgan, ceea ce aruncă abia încheiatul proces de pace într-o spirală negativă. (AFP)

6. Comandantul SUA pentru Orientul Mijlociu și Afghanistan a declarat că talibanii nu respectă partea lor de înțelegere din acordul semnat cu SUA la începutul lunii martie, întrucât violențele și atacurile continuă. Generalul marinei SUA a oferit probe Congresului american în cursul zilei de marți, la câteva ore după ce trupele americane au început retragerea din Afghanistan, astfel cum părțile au agreat în 29 februarie. (TheGuardian)

7. Regele Olandei Willem- Alexander și-a prezentat ieri scuze Indoneziei pentru ”violența excesivă” din timpul dominației olandeze, în perioada dintre declararea independenței Indoneziei în 1945 și recunoașterea țării ca națiune independentă de către Olanda. Este primul gest de acest tip făcut de monarhul olandez. (Link)

SUA

8. SUA au decis trimiterea mai multor rachete în Irak, după atacuri din partea Iranului în luna ianuarie, care demonstrează că iranienii dețin armament cu capacitatea de atacuri la distanță. Iran deține cel mai mare și mai avansat arsenal din Orientul Mijlociu, ceea ce SUA consideră o amenințare la stabilitatea regională. (Newsweek)

9. Harvey Weinstein, fostul producător de film care a dominat industria mai multe decenii, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat la 23 de ani închisoare, în urma proceselor de hărțuire sexuală, viol și agresiuni sexuale. (Link)

Global

10. Mai multe organizații internaționale luptă cu info-demia nCOVID-19, care propagă tratamente false, modul de transmitere și alte informații care pot fi la fel de dăunătoare precum virusul. BBC Media Action lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății și alți parteneri globali pentru a contracara zvonurile și știrile false. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși – Cronica Externă
Procurorul general elvețian a făcut o plângere penală împotriva CIA – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău