Pandemia coronavirus și măsurile de combatere a COVID-19 au generat un imens consum al plasticului – Cronica Externă

Europa

1. Parlamentarii europeni înclină să accepte propunerea industriei aviatice de a acorda vauchere în locul rambursării biletelor de avion anulate. Sprijinul acestora poate forța Comisia Europeană să schimbe regulile, ceea ce până acum a reușit să evite. Impactul coronavirus a fost devastator pentru companiile aeriene, însă pasagerii își cer drepturile împotriva liniilor aeriene care refuză să le ramburseze costurile. Conform dreptului european, opțiunea de a alege între vouchere sau returnarea costurilor biletelor de avion aparține pasagerilor. Companiile aeriene, sprijinite puternic de guvernele din Franța, Germania și Spania fac lobby și presiune asupra Comisiei Europene pentru a schimba reglementările europene pentru o perioadă temporară, pentru a permite obligarea pasagerilor de a accepta vouchere. Până acum 20 de state membre au agreat un plan pentru ridicarea regulilor actuale. (Euractiv)

2. O agenție britanică specializată în Securitate cibernetică (The National Cyber Security Centre) a anunțat că state ostile încearcă să intre în sistemul informatic al universităților britanice și facilităților științifice pentru a fura cercetări referitoare la COVID-19, inclusiv despre dezvoltarea unui vaccin. Rusia, Iran și China sunt printre state care folosesc hacking-ul pentru a accesa aceste date, însă fără succes. (TheGuardian)

SUA

3. Administrația Trump face eforturi pentru a înlătura China din lanțul industrial global de furnizori, inclusiv prin impunerea unor noi tarife comerciale pentru a pedepsi Beijing-ul pentru modul în care a administrat izbucnirea pandemiei COVID-19. ” Lucrăm pentru a reduce dependența de furnizorii din China de câțiva ani, dar acum am pus această inițiativă pe turbo”, a declarat Keith Krach, sub-secretar al Departamentului de Stat al SUA pentru Creștere Economică, Energie și Mediu pentru Reuters. (Reuters)

4. Senatorii americani s-au reîntors în Congres luni pentru a discuta despre măsuri legislative adiționale pentru combaterea impactului economic și de sănătate al pandemiei COVID-19. Deocamdată, senatorii vor lucra din circumscripțiilor lor electorale, întrucât este încă foarte periculos ca toți 435 parlamentari și staff-urile lor să se afle pe coridoarele Capitoliului în același timp. (CNN)

Orientul Mijlociu

5. Iranul a respins ca „ilegitime” eforturile întreprinse de Statele Unite pentru a extinde un embargo pentru arme asupra Teheranului prin Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătorul de cuvând al ministerului de externe iranian luni. ”Iran nu caută să iasă din acordul nuclear din 2015 pe care îl are cu șase puteri. Acțiunea SUA este ilegitimă și reacția noastră va fi proporțională. SUA nu mai este membru al acordului nuclear, iar reacția Iranului la manevrele ilegale ale Americii va fi fermă”, a precizat Abbas Mousavi pentru o televiziune națională. (Reuters)

Asia

6. Un raport intern al Institutului Chinez pentru Relații Internaționale Contemporane, un think tank afiliat guvernului, prezentat luna trecută de ministrul chinez pentru securitatea de stat liderilor de la Beijing, inclusiv președintelui Xi Jinping, a concluzionat că există o percepție globală anti-China la un nivel similar momentului 1989 din piața Tiananmen. Beijing ar putea fi pus în fața unui val de ostilitate față de China, coordonat de SUA, și este nevoie să fie pregătită pentru scenariul cel mai negativ, o confruntare armată între două superputeri. (Reuters)

Africa

7. Fondul Monetar Internațional a aprobat un împrumut de $91 de milioane pentru Malawi în scopul de a ajuta țara să echilibreze un deficit de plăți exacerbat de pandemia COVID-19. Malawi are doar 37 de cazuri de coronavirus raportate, însă deja se afla în stagnare economică din cauza secetei și un nivel de trai scăzut al populației. (Reuters)

America Latină

8. Venezuela a acuzat Columbia de incursiuni ale unor ”teroriști mercenari” pe zona mării sale teritoriale. Columbia a declarat că acuzațiile sunt nefondate. Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost rupte anul trecut. (BBC)

Global

9. Liderii G20 au discutat luni într-o conferință virtuală despre posibilitatea de a aloca miliarde de euro pentru cercetări necesare găsirii unui vaccin împotriva noului coronavirus, dar au atenționat că este doar începutul unui efort care trebuie susținut în timp pentru a câștiga bătălia împotriva COVID-19. Ținta financiară a fost stabilită la 7.5 miliarde euro necesară atât pentru vaccin, teste și tratamente împotriva bolii, care să fie accesibile ”oricui, oriunde”, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară o sumă de cinci ori mai mare decât cea avansată, conform secretarului general al ONU Antonio Guterres. SUA nu au declarat încă public dacă vor participa la acest efort. (AP)

10. Pandemia coronavirus și măsurile de combatere a COVID-19 au generat un imens consum al plasticului și al poluării asociate, care riscă să polueze oceanele în mod permanent. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Viktor Orban: Planul de recuperare economică europeană este ”absurd” având ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace – Cronica Externă
Marea Britanie avertizează Israelul să nu anexeze coloniile din Cisiordania – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău